ΕΚΤ: Η επιβράδυνση της οικονομίας δεν αρκεί για σημαντική μείωση του πληθωρισμού

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Η επιβράδυνση της οικονομίας δεν αρκεί για σημαντική μείωση του πληθωρισμού
Προς συνέχιση της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ανησυχία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σημειώνεται στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, κατά τον Σεπτέμβριο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα η ευρωτράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της κατά 0,75% ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει.

Συνέχιση στην αύξηση των επιτοκίων

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10% για τον Σεπτέμβριο, «δείχνοντας» προς συνέχιση της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, η ΕΚΤ εκτιμά πως «ο υψηλός είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και πιθανά θα συνεχίσει να μένει έτσι για μια διευρυμένη χρονική περίοδο».

Υπενθυμίζεται πως στις αγορές υπάρχει η ανησυχία για το ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις -που «συνοδεύει» της σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ- θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου αναφέρεται πως «η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα είναι αρκετή για να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πληθωρισμού».

Σχετικά με τις συνεχείς πιέσεις που δέχεται το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος, έχοντας χάσει την απόλυτη ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στα πρακτικά της ΕΚΤ σημειώνεται πως «η υποτίμηση του ευρώ θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον πληθωριστικές πιέσει στην Ευρωζώνη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Η ανάγνωση των αποφάσεων του OPEC+ και ο κίνδυνος εκτίναξης των τιμών πετρελαίου

Μπόστιτς (Fed): Υπέρ της παύσης στις αυξήσεις επιτοκίων μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider