Ισπανία: Η κεντρική τράπεζα «κόβει» την ανάπτυξη του 2023 - Μεγάλη αύξηση στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Η κεντρική τράπεζα «κόβει» την ανάπτυξη του 2023 - Μεγάλη αύξηση στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό
Η τράπεζα αναφέρει πως η οικονομία δεν πρόκειται να γυρίσει στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία του κορονοϊου μέχρι το α' τρίμηνο του 2024.

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προχώρησε σε σημαντική μείωση της εκτίμησης για την ανάπτυξη της οικονομίας εντός του 2023, υπερδιπλασιάζοντας παράλληλα τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τράπεζα αναμένει πως η ισπανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμο1,4% για το 2023, έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 2,8% τον Ιούνιο. Η εκτίμηση είναι σημαντικά πιο κάτω από τις προβλέψεις της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, που αναμένει ανάπτυξη 2,1% για το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η τράπεζα αναφέρει πως η οικονομία δεν πρόκειται να γυρίσει στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία του κορονοϊου μέχρι το α' τρίμηνο του 2024, όταν στις εκτιμήσεις του Ιουνίου τοποθετούσε αυτή την επιστροφή στο γ' τρίμηνο του 2023.

Στη σχετική έκθεση σημειώνεται πως η υποβάθμιση για την πορεία της οικονομίας οφείλεται «μεταξύ άλλων στα υψηλότερα επίπεδα του πληθωρισμού, τις λιγότερες ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες ,στην αύξηση της αβεβαιότητας και την εξασθένιση της παγκόσμιας ζήτησης».

Για τον πληθωρισμό στην Ισπανία, η τράπεζα αναμένει πως για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 5,6%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τις εκτιμήσεις του Ιουνίου. Γαι το 2024, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9%, έναντι 1,8% στην προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 20 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα - Ενισχύεται το «σενάριο» της ύφεσης

Γερμανία: Συρρίκνωση στο εμπορικό πλεόνασμα τον Αύγουστο, μόλις 1,6% η αύξηση των εξαγωγών

Ισπανία: Λιγότεροι τουρίστες φέτος το καλοκαίρι παρά την εκτόξευση το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου

gazzetta
gazzetta reader insider insider