Ρεύμα: Πώς θα εφαρμόσει η Αθήνα τη μείωση κατανάλωσης – Μοχλός οι βιομηχανίες, παραμένει ως έχει το πλαφόν

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Ρεύμα: Πώς θα εφαρμόσει η Αθήνα τη μείωση κατανάλωσης – Μοχλός οι βιομηχανίες, παραμένει ως έχει το πλαφόν
Τίθενται σε εφαρμογή οι πρώτες αποφάσεις που «κλείδωσαν» στη Σύνοδο υπουργών της Παρασκευής. Συνεχίζονται οι πιέσεις από Ελλάδα και 14 ακόμη κράτη-μέλη για γενικό πλαφόν στο αέριο. Ποιες θα είναι οι ώρες αιχμής, στις οποίες θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος, με «όχημα» κυρίως τους καταναλωτές υψηλής τάσης.

Την προετοιμασία των μέτρων που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας στην έκτακτη Σύνοδο της Παρασκευής αναμένεται να δρομολογήσει η χώρα μας μας το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλισθούν περισσότερα έσοδα για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και να περιορισθούν οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η Ελλάδα μαζί με 14 ακόμη κράτη-μέλη θα συνεχίσει να προωθεί σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο την επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στο αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, αποφασίσθηκε η εφαρμογή πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς, όπως και η υποχρεωτική μείωση κατά 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Παράλληλα, «κλείδωσε» και η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, αερίου και τα διυλιστήρια).

Όσον αφορά το πλαφόν στις αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγών, το οποίο ουσιαστικά ακολουθεί την «αρχιτεκτονική» του ελληνικού μοντέλου που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το εγχώριο σχήμα να συνεχίσει να εφαρμόζεται χωρίς αλλαγές. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται πως θα αξιοποιηθούν οι ευελιξίες που θα παρέχονται στον σχετικό ευρωπαϊκό Κανονισμό, ώστε κατ' αρχάς να συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται στο ελληνικό σχήμα και οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, παρακρατώντας τα υπερέσοδά τους όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες τεχνολογίες.

Το ίδιο ισχύει και με τις υπόλοιπες παραμέτρους με τις οποίες εφαρμόζεται το ελληνικό σχήμα. Έτσι, για παράδειγμα, θα εξακολουθήσει να διαφοροποιείται το πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, υπερβαίνοντας το ευρωπαϊκό «ταβάνι» των 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, όταν το λειτουργικό τους κόστος κινείται σε υψηλότερα επίπεδα.

Για το 2022 η έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων

Όπως ανέφερε μετά την έκτακτη Σύνοδο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων έχει συγκεντρώσει ήδη 2,6 δισ. ευρώ από τις 7 Ιουλίου 2022 που τέθηκε σε ισχύ. Επομένως, έχει αποδειχθεί μία σημαντική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων, ώστε να περιορισθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πρόκειται να δρομολογήσει άμεσα το άλλο μέτρο που συμπεριλήφθηκε στην απόφαση της Συνόδου για την αύξηση των σχετικών κονδυλίων, δηλαδή την επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρείες του κλάδου ορυκτών καυσίμων. Το μέτρο «αγγίζει» τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, κάτι που σημαίνει πως στην περίπτωση της χώρας μας αφορά κατά βάση τις δραστηριότητες midstream των HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) και Motor Oil.

Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σικέλα, περιγράφοντας τη συμφωνία, τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να μεταθέσουν για τον επόμενο χρόνο την επιβολή του τέλους. «Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί επί των φορολογητέων κερδών, όπως καθορίζονται από τους εθνικούς φορολογικούς κανόνες, για το οικονομικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με βάση όλες τις ενδείξεις, η χώρα μας δεν αναμένεται να «μεταφέρει» στο 2023 τη φορολόγηση των εγχώριων διυλιστηρίων, εφαρμόζοντάς την το τρέχον οικονομικό έτος. Όπως και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, η φορολόγηση θα αφορά τα φετινά κέρδη που υπερβαίνουν κατά 20% τη μέση κερδοφορία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό σε ποιο ποσοστό θα φορολογηθούν αυτά τα υπερκέρδη – με δεδομένο ότι ο Κανονισμός μιλά για ένα ποσοστό τουλάχιστον 33%.

Κύριο «όχημα» η υψηλή τάση για τη μείωση στο ρεύμα

Όσον αφορά τη μείωση της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής, η Αθήνα προσήλθε στη Σύνοδο με σκοπό ο στόχος να είναι εθελοντικός ή, εναλλακτικά, το σχετικό ποσοστό να καθορισθεί χαμηλότερα από 5%. Τελικά το ποσοστό παρέμεινε στο 5% και δεσμευτικός ο στόχος μείωσης.

Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν αλλάζει τα σχέδια για την επίτευξη του 5% με «όχημα» κυρίως τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης και, κατά δεύτερο λόγο, τους καταναλωτές μέσης τάσης. Μάλιστα, για το θέμα είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργείου, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Από ό,τι προέκυψε στη σύσκεψη, στις ώρες αιχμής θα περιληφθεί σίγουρα το τρίωρο 18:00-21-00 και μία ακόμη ώρα – το διάστημα είτε 9-10 το πρωί, είτε 21:00-22:00 το βράδυ.

Για την περιστολή της ζήτησης θα υπάρξει οικονομικό κίνητρο, με τη μορφή αποζημίωσης των βιομηχανιών για τις κιλοβατώρες που εξοικονόμησαν. Οι ενεργοβόροι καταναλωτές θα συμμετέχουν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς που θα γίνονται σε μηνιαία βάση. Στις δημοπρασίες θα υποβάλουν προσφορές, ώστε να προκριθούν οι εταιρείες που θα ζητούν τη μικρότερη αποζημίωση.

Σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στη σχεδίαση εφαρμογής του μέτρου στη χώρα μας, στην περιστολή της ζήτησης τις ώρες αιχμής δεν πρόκειται να εμπλακούν με υποχρεωτικό τρόπο τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, με δεδομένο εξάλλου ότι στη χαμηλή τάση δεν υπάρχουν «έξυπνοι» μετρητές. Βέβαια, η χαμηλή τάση θα κληθεί να συμβάλει στην επίτευξη του 5% έμμεσα και σε εθελοντική βάση, με την παρότρυνση στα νοικοκυριά να «μεταφέρουν» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσής τους εκτός των ωρών αιχμής.

Εξάλλου, τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του (εθελοντικού) στόχου που έχουν αναλάβει τα κράτη, για μείωση της συνολικής κατανάλωσης κατά 10%.

Προώθηση του γενικού πλαφόν στο αέριο

Όσον αφορά το γενικό πλαφόν στο αέριο σε επίπεδο Ε.Ε., η χώρα μας συνεχίζει να προωθεί σθεναρά τη συγκεκριμένη παρέμβαση, εκτιμώντας ότι μπορεί να βρεθεί «κοινός τόπος» με τους όλους του Ευρωπαίους εταίρους, παρά την αδυναμία συμφωνίας στην έκτακτη Σύνοδο που προηγήθηκε.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού την αμέσως επόμενη ημέρα της Συνόδου, κατά την τελετή έναρξης λειτουργίας του αγωγού IGB. «Έχουμε συζητήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία πρόκειται να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πλαφόν. Στόχος είναι η πρόταση να συζητηθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στις 7 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΒΑΞ: Πώς «χτίζεται» το ανεκτέλεστο των 2,5 δισ. ευρώ – Η «λίστα» με τα έργα και η άνοδος του κόστους

Όλες οι ειδήσεις

19:04

Ρωσία: Σε ισχύ ο νέος νόμος για τους «ξένους πράκτορες»

19:01

Νέες ενδείξεις για μεγα-τσουνάμι στον Άρη

19:00

Ευρωαγορές: Σε υψηλό 6 μηνών με «καύσιμο» από Πάουελ (Fed)

18:59

Ιταλία: Οι βουλευτές ενέκριναν μπόνους 5.500 ευρώ για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους

18:57

Flexopack: Αύξηση εσόδων 40,7% στο 9μηνο -Ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

18:45

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση, γιατί έχει μπροστά της μια επενδυτική άνθηση

18:38

Η Τουρκία βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» με νέα NAVTEX

18:37

Το νέο ουίσκι του Macallan είναι ένα single malt 77 ετών και έχει τιμή που συμβαδίζει με την ηλικία του

18:22

Attica Bank: Από 5/12 η διαπραγμάτευση των 271.448.946 νέων μετοχών

18:19

Prodea: Κέρδη 98,9 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2022 - Διανομή μερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή

18:06

Κακοκαιρία «Άριελ»: 146 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική στην Κεντρική Μακεδονία

17:59

ΥΠΟΙΚ - Τράπεζες: Σχέδιο στήριξης μόνο για ευάλωτους με επιδότηση της διαφοράς στη δόση των δανείων

17:54

Ο Μπάιντεν υποδέχεται τον Μακρόν στον Λευκό Οίκο

17:52

Eurobank: Πού αποδίδεται η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

17:49

Βεστάγκερ: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

17:46

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αυξημένα καθαρά κέρδη και έσοδα στο 9μηνο

17:40

Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές

17:38

Η Άγκυρα ζητά την κατανόηση της Ουάσινγκτον ενόψει μιας πιθανής τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στη Συρία

17:30

AEGEAN: Πάνω από τα επίπεδα του 2019 η κίνηση εξωτερικού τον Νοέμβριο - Ενισχυμένο πρόγραμμα προορισμών και τον χειμώνα

17:24

Αθηνών-Κορίνθου: Μία λωρίδα θα δοθεί απόψε στην κυκλοφορία στo ύψος της Κινέττας

17:22

Σε πολύμηνα υψηλά το Χρηματιστήριο, «σπάζοντας» τις 920 μονάδες

17:20

Γαλλία: Αποδοκιμάζει την κλήση του πρέσβη της στο ιρανικό ΥΠΕΞ

17:16

Φυσικό αέριο: Οι αντιπροτάσεις από Ελλάδα και άλλες 6 χώρες της ΕΕ για πιο σφικτό πλαφόν

17:16

Καραμανλής: Προχωράμε το πιο φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα έργων που έχει καταρτιστεί ποτέ

17:14

Γκεοργκίεβα: Αυξάνεται η πιθανότητα μιας χαμηλής παγκόσμιας ανάπτυξης το επόμενο έτος

17:03

Κικίλιας: Στηρίζουμε τις τουριστικές υποδομές σε όλη τη χώρα - Νέα Μαρίνα στο Μεγανήσι

17:00

Παγκόσμια Υγεία: Η ΕΕ επενδύει 125 εκατ. ευρώ στην καθολική υγειονομική κάλυψη

17:00

Ψάχνει «βηματισμό» η Wall Street στην αρχή του Δεκεμβρίου, μετά από τον Πάουελ

16:45

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η εστίαση – Η σκληρή καθημερινότητα και οι φόβοι για «λουκέτα»

16:43

Ουκρανία: Παρέδωσε 50 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου στα πλαίσια ανταλλαγής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου