Σε επίπεδα - ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε επίπεδα - ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας
Το έλλειμμα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους αυξήθηκε κατά 146,3% στα 73,44 δισ. δολάρια.

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και της αύξησης των εισαγωγών πολύτιμων μετάλλων.

Ειδικότερα, το τουρκικό εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε κατά 159,9% σε ετήσια βάση στα 11,19 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 40,4%, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Παρασκευή.

Το έλλειμμα είναι σε ιστορικό υψηλό από το 1984 όταν και η αρμόδια υπηρεσία άρχισε να το καταγράφει. Το έλλειμμα Ιανουαρίου-Αυγούστου ήταν 73,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 146% από πέρυσι. Οι εισαγωγές ανήλθαν στα 32,53 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 13,1% στα 21,34 δισ. δολάρια

Το τουρκικό εμπόριο έχει πληγεί από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων στα ύψη, ενώ μια σειρά από μειώσεις των επιτοκίων τροφοδότησε τον πληθωρισμό και υπονόμευσε τη λίρα.

Η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός της Τουρκίας τον Αύγουστο, με 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Ο κορυφαίος εξαγωγέας στην Τουρκία ήταν η Ρωσία, βασικός πάροχος ενέργειας, με 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της Bundestag που τον αποκάλεσε «αρουραίο των υπονόμων»

Επιμένει ανοδικά ο πληθωρισμός: Στο 12,1% στην Ελλάδα και 10% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Στο 12,2% η ανεργία τον Αύγουστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider