Ο Ερντογάν θα έχει συνάντηση για το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir υπό τον φόβο δυτικών κυρώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ερντογάν θα έχει συνάντηση για το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir υπό τον φόβο δυτικών κυρώσεων
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι περισσότερες τράπεζες θα σταματήσουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir λόγω του κινδύνου κυρώσεων και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις αναστολής από την Isbank και την Denizbank είχαν αρκετό νόημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συγκαλέσει μια σημαντική συνάντηση με επίκεντρο την οικονομία την Παρασκευή, στην οποία θα συζητηθεί το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir και οι πιθανές δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, σε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους, θα συζητήσουν τις συμφωνίες με τη Ρωσία, τις σοβαρές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και την γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως δύο ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, η Denizbank και η Isbank, ανέστειλαν τη χρήση του Mir αυτή την εβδομάδα, αφού η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις της στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης του επικεφαλής της οντότητας που διαχειρίζεται το σύστημα πληρωμών.

Η Άγκυρα, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται κυρίως στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, που είναι γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα.

Χαρακτηριστικό της τουρκικής διπλωματίας, είναι πως καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και έστειλε οπλισμένα drones στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι χώρες της Δύσης ανησυχούν για τους στενούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ιδιαίτερα μετά από αρκετές συναντήσεις μεταξύ του Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας στο Ουζμπεκιστάν, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο επικεφαλής του Ρωσικού Εθνικού Συστήματος που αφορά τις πληρωμές με κάρτες, τόνισε πως το σύστημα Mir εξακολουθεί να λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι οι δύο τουρκικές τράπεζες το ανέστειλαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η EE κατήγγειλε την Τουρκία για τις «πολιτικές διακρίσεων» εναντίον της ελληνικής μειονότητας

Τουρκία: Απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου, στο 12% - Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

Τουρκία: Απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου, στο 12% - Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider