Μπούλαρντ (Fed): Πρώιμο να σκεφτόμαστε χαμηλότερα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπούλαρντ (Fed): Πρώιμο να σκεφτόμαστε χαμηλότερα επιτόκια
«Η Fed μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό μέσα σε 18 μήνες» ανέφερε το στέλεχος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Μήνυμα για συνέχιση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) με υψηλό ρυθμό έστειλε το στέλεχος της Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ.

Μιλώντας στην Wall Street Journal, ο επικεφαλής της Fed του Σαίντ Λιούις ανέφερε πως ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία «είναι ακόμα σε πολύ υψηλό επίπεδο, δεν έχουμε δει την κορύφωση του».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός τραπεζίτης είπε πως «είναι πρώιμο να μιλάμε για χαλάρωση στην αύξηση των επιτοκίων, όταν ο πληθωρισμός είναι σε αυτά τα επίπεδα».

Σημειώνεται πως η Fed προχωρά τους τελευταίους μήνες σε αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της κατά 0,75%, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, κίνηση που έχει αυξήσει το κόστος δανεισμούς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέτοντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη κατά τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC), μερίδα επενδυτών «διάβασε» μια πρώτη ένδειξη για αποκλιμάκωση στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, ώστε να μην ενισχυθεί ο κίνδυνος της ύφεσης.

Από την πλευρά του, ο Μπούλαρντ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των αυξήσεων της Fed, προκρίνοντας μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% τον Σεπτέμβριο, έναντι 0,50% που αναμένουν οι αγορές.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο χρόνος που χρειάζεται ώστε η αυξητική πίεση στις τιμές να υποχωρήσει κοντά στον στόχο της Fed για πληθωρισμό κοντά στο 2% είναι περίπου 18 μήνες.

Ένα ακόμα μέλος του Δ.Σ. της Fed, η Έσθερ Τζορτζ, δήλωσε την Τετάρτη πως «η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων παραμένει μεγάλη. Ο ρυθμός της αύξησης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και συνεχίσει να είναι θέμα συζήτησης.

Δεν είναι ακόμα καθαρό πότε θα είναι το σημείο παύσης της αύξησης των επιτοκίων, αλλά για αυτό η Fed θα πρέπει να είναι απόλυτα πεποισμένη πως ο πληθωρισμός υποχωρεί» πρόσθεσε η επικεφαλής της Fed στο Κάνσας Σίτι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πρόθεση της Fed να «αφήσει το γκάζι» στην αύξηση των επιτοκίων της

gazzetta
gazzetta reader insider insider