Γαλλία: Εκτός λειτουργίας σχεδόν οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Εκτός λειτουργίας σχεδόν οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες
Βρίσκεται η Γαλλία στα πρόθυρα έλλειψης ρεύματος;

Mε το ένα πόδι σε ενεργειακή κρίση φαίνεται να είναι η Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρχηγού της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Ντιρ, με την αντιπρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ να δηλώνει ότι οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σύστημα ψύξης.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, περισσότεροι από τους μισούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, με εκπρόσωπο του ομίλου ενέργειας EDF να παραδέχεται πως από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες λειτουργούν σήμερα μόλις 27, αποδίδοντας ωστόσο την εξέλιξη σε απαραίτητες εργασίες συντήρησης, οι οποίες δεν έγιναν την εποχή της πανδημίας. Επίσης, εκτός αυτού ορισμένα πυρηνικά εργοστάσια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω ρωγμών που έχουν παρουσιάσει.

Όπως αναφέρει η EDF, είναι φυσιολογικό ορισμένοι αντιδραστήρες να μην παράγουν ρεύμα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επειδή όμως ο αριθμός των πυρηνικών εργοστασίων εκτός λειτουργίας είναι σημαντικός, ο γαλλικός όμιλος ενέργειας αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή ρεύματος από 300-330 στις 295 – 315 τεραβατώρες.

Εξάλλου, το κλείσιμο σημαντικού αριθμού αντιδραστήρων έχει γίνει ήδη αισθητός. Σύμφωνα με δημοσίευση του γαλλικού υπουργείου Ενέργειας, η παραγωγή ρεύματος το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους περιορίστηκε κατά 7,5%. Την ίδια στιγμή οι γαλλικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά, διαμηνύει το υπουργείο.

Γαλλία και Γερμανία εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια η μία από την άλλη. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου η Γερμανία εισήγαγε 1,7 τεραβατώρες ρεύμα από τη Γαλλία, που αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυτή την περίοδο. Σε σύγκριση, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι καθαρές εξαγωγές ρεύματος από τη Γερμανία στη Γαλλία ήταν τουλάχιστον πενταπλάσιες, σύμφωνα με τη γερμανική Υπηρεσία Δικτύων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: «Τσίμπησαν» οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο - Αύξηση 92,8% στην ενέργεια

Γαλλία: Ρεκόρ ξηρασίας τον Ιούλιο, πλήγμα για τις καλλιέργειες 

Γερμανία: Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για έλλειψη προσωπικού

gazzetta
gazzetta reader insider insider