Η Κομισιόν δεν αναμένει επανεκκίνηση προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κομισιόν δεν αναμένει επανεκκίνηση προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με ενδεχόμενη επανέναρξη της προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Τελευταία ενημέρωση: 15:44

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με ενδεχόμενη επανέναρξη της προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εντός της τρέχουσας εβδομάδας, υπογραμμίζοντας πως δεν αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η κανονική ροή αερίου προς την Γηραιά ήπειρο, μετά την «προσωρινή» διακοπή της προμήθειας λόγω «εργασιών συντήρησης» που συνέβη στις 14 Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, ο ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν -μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου- υπογράμμισε πως «δεν αναμένουμε να επανεκκινήσει η προμήθεια αερίου», ενώ τόνισε πως «η Κομισιόν εργάζεται πάνω στο σενάριο πως ο αγωγός Nord Stream, δεν θα επιστρέψει σε ομαλή λειτουργία».

«Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα», συμπλήρωσε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού.

Προετοιμαζόμαστε για την πλήρη διακοπή

«Είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom», ανέφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουμε 12 χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρείες μέσα στις χώρες, οι οποίες από τη μία ημέρα στην άλλη έχουν πλήρεις ή μερικές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, τα σχέδια προετοιμασίας για τον χειμώνα βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο» το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή από την Gazprom.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, οι εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1 είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως τις 21 Ιουλίου, ωστόσο τόσο η ρωσική κυβέρνηση όσο και ο κρατικά ελεγχόμενος ενεργειακός κολοσσός δεν έχουν παράσχει καμία ένδειξη πως μετά την Πέμπτη η προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα συνεχιστεί κανονικά.

Μάλιστα, μόλις χθες έγινε γνωστό, πως η Gazprom ενημέρωσε τουλάχιστον 3 από τους μεγάλους πελάτες της στην Ευρώπη -μεταξύ των οποίων και η γερμανική Uniper- πως διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας. Σύμφωνα με το Reuters, η Gazprom με επιστολή της προς έναν από τους 3 πελάτες της στις 14 Ιουλίου, ανέφερε πως δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της λόγω «εκτάκτων συνθηκών» που είναι εκτός του ελέγχου της εταιρείας.

Από την πλευρά της, η γερμανική εταιρεία απέρριψε επισήμως τον ισχυρισμό της Gazprom. «Θεωρούμε αδικαιολόγητους τους ισχυρισμούς και τους έχουμε και επισήμως απορρίψει», δήλωσε εκπρόσωπος της Uniper.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσε να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη βιομηχανία και οι χώρες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές προμήθειες. Η Γερμανία εξαρτάται ιδιαίτερα από το ρωσικό φυσικό αέριο και ήδη η συμπίεση των προμηθειών έχει ωθήσει τη μεγάλη εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper SE να ζητήσει κυβερνητική διάσωση.

Η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πρόκειται να αποκαλύψει την Τετάρτη ένα σχέδιο για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής διακοπής από τη Μόσχα. Η Επιτροπή εξετάζει ένα σύνολο συστάσεων προς τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για διακοπή του ρωσικού αερίου - Το ακραίο σενάριο περιορισμού εφοδιασμού

Κομισιόν: Αύξηση τουλάχιστον 100% των εισαγωγών αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Η Uniper δεν αποδέχεται τις δικαιολογίες της Gazprom για τις ελλείψεις στην παράδοση αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider