H Gazprom επικαλείται ανώτερη βία για διακοπή παροχής αερίου στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Gazprom επικαλείται ανώτερη βία για διακοπή παροχής αερίου στην Ευρώπη
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός υποστηρίζει πως δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του λόγω «εκτάκτων συνθηκών». H γερμανική Uniper μεταξύ των πελατών όπου «κόβεται» η παροχή αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Τελευταία ενημέρωση: 16:57

Η ρωσική Gazprom προχώρησε στη διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 3 από τους μεγάλους πελάτες της στην Ευρώπη, επικαλούμενη λόγους ανώτερης βίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Gazprom γνωστοποίησε με επιστολή της προς έναν από τους 3 πελάτες της, στις 14 Ιουλίου, πως δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της λόγω «εκτάκτων συνθηκών» που είναι εκτός του ελέγχου της εταιρείας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ένας από τους πελάτες της που έλαβε σχετική επιστολή από την Gazprom είναι η Uniper.

Η γερμανική ενεργειακή σημειώνει ότι έλαβε τη σχετική ανακοίνωση και προσθέτει πως απορρίπτει τους λόγους ανώτερης βίας που επικαλείται η Gazprom.

Ο Nord Stream

Στέλεχος της ενεργειακής αγοράς ανέφερε στο Reuters πως η σχετική επιστολή της Gazprom αφορά την παροχή αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που παρέχει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ μέσω της Βαλτικής.

H αυστριακή OMV ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει τις παροχές αερίου από τον αγωγό να επανεκκινήσουν βάση προγράμματος.

Σημειώνεται πως η ρωσική εταιρεία έχει προχωρήσει στην πλήρη διακοπή των ποσοτήτων αερίου μέσω του Nord Stream 1 από την περασμένη εβδομάδα για εργασίες συντήρησης του αγωγού, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Σε ανακοίνωσή της, η Gazprom είχε αναφέρει πως «δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, καθώς αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά».

Οι εξελίξεις έρχονται εν μέσω των τεταμένων σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που αυτός έχει προκαλέσει στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Η αντίδραση των τιμών

Σημειώνεται πως τα συμβόλαια φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ της Ολλανδίας υποχωρούν το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) 0,73% στα 158,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Στροφή» της ΕΕ στο Μπακού

Την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Μπακού και των επαφών που είχε η Γερμανίδα αξιωματούχος με την ηγεσία της χώρας.

Το νέο μνημόνιο συμφωνίας για στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας που υπογράφηκε σήμερα από τους δύο προέδρους περιλαμβάνει δέσμευση για διπλασιασμό της δυναμικότητας του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου ώστε να παραδίδει τουλάχιστον 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως στην ΕΕ έως το 2027. Η δέσμευση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων διαφοροποίησης του σχεδίου REPowerEU και θα βοηθήσει την Ευρώπη να δώσει τέλος στην εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Με βάση την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, το Αζερμπαϊτζάν αυξάνει ήδη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ, από 8,1 δισ. κυβικά μέτρα το 2021 σε 12 δισ. κυβικά μέτρα το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IEA: Αν η Ευρώπη δεν μειώσει τώρα τη ζήτηση αερίου την περιμένει «ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider