Ρέγκλινγκ: Προφυλαγμένο το ελληνικό χρέος από άνοδο του κόστους δανεισμού - Αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ: Προφυλαγμένο το ελληνικό χρέος από άνοδο του κόστους δανεισμού - Αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων
Eύσημα για την πρόοδο της Ελλάδας απέδωσε ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας στο συνέδριο του Economist μαζί με τον Χρήστο Σταικούρα. Το χρέος είναι προφυλαγμένο λόγω της δομής του, εκτίμησε, ενώ απηύθυνε σύσταση για συνετές δημοσιονομικές πολιτικές από τα κράτη με υψηλό χρέος και επεσήμανε την ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Εύσημα για την πρόοδο της Ελλάδας, την εκτίμηση πως είναι προφυλαγμένο λόγω της δομής του το ελληνικό χρέος από την άνοδο του κόστους δανεισμού αλλά και σύσταση για συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, μετέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο ίδιο πάνελ με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα. Ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε επίσης εμφατικά την ανάγκη για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων περιγράφοντας -όπως και ο κ. Σταϊκούρας- τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε πως η Ελλάδα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Από την πρώτη φορά που ήρθα πριν από δέκα χρόνια στην Ελλάδα, έχει διανύσει μεγάλη απόσταση, επισήμανε, ενώ εκτίμησε ότι η ευρωζώνη μπορεί να εξέλθει και από αυτή την κρίση πιο ανθεκτική. Αναφέρθηκε βεβαίως στη μεγάλη αστάθεια που καταγράφεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά είπε ότι «πάραυτα δεν βλέπω άμεση απειλή για τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης» και υπενθύμισε ότι ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η μεταβλητότητα της αγορές είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ευρωπαϊκό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τρεις λόγους για τους οποίους τώρα η ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική από ό, τι στο παρελθόν και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν μείζονα οικονομικά προβλήματα, το χρέος είναι ρυθμισμένο και υπάρχει θεσμική θωράκιση.

Για την Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «επιβεβαιώνω αυτά που λέει ο υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο με τελευταίο ορόσημο από τα μέσα Ιουνίου την απόφαση για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία». Είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση μετά από πολλά χρόνια, «αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες σημαντικές οικονομικές προκλήσεις». «Βλέπουμε ότι υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στο χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους λόγω και της συνδρομής του ESM.

Ο επικεφαλής του ESM εξήγησε εκτενώς γιατί το κόστος αποπληρωμής του χρέους θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος δεν επηρεάζεται πολύ από την άνοδο του κόστους δανεισμού», αλλά και δεν έχει ανάγκη για μεγάλο δανεισμό σε καιρό αστάθειας, είπε και επισήμανε ότι ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδος και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων, εκτιμώντας ότι αυτές θα συνεχιστούν και μέσω του σχεδίου ανάκαμψης.

Εξάλλου, σύστησε συνετή δημοσιονομική πολιτική γενικά ανά την ΕΕ και ειδικά από χώρες υψηλού χρέους, αλλά και καλή χρήση του σχεδίου ανάκαμψης. Και αυτό ούτως ώστε να θωρακιστεί η οικονομία.

Για την αλλαγές που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είπε πως ήταν τεράστιες. Το βασικό δίδαγμα ήταν όμως ότι τα λάθη που έγιναν στη δεκαετία πριν την κρίση του ευρώ δεν πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον και είναι αρκετά σίγουρος ότι αυτό το μάθημα έχει πλέον εισπραχθεί γιατί τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίστηκαν το 2009 - 2010 και υπήρχαν, όπως είπε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά εμφανίστηκαν και σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, συσσωρεύτηκαν κατά την πρώτη δεκαετία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν ήταν μία ξαφνική έκπληξη που προέκυψε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον και έχουμε μάθει λοιπόν πιστεύω το μάθημά μας πλέον», τόνισε.

Αλλαγή των κανόνων

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ΕΕ απάντησε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε φειδωλά κράτη λόγω της πανδημίας. Από την άλλη πρέπει πλέον να ζήσουμε με ένα υψηλότερο χρέος, κάτι που καθιστά τις χώρες πιο ευάλωτες».

Εξήγησε πως πλέον είναι πιο χαμηλό το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. «Συνεπώς δεν πρέπει να κοιτάμε πια μόνο το λόγο του χρέους ως προς το ΑΕΠ, η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γιατί έχει το πιο υψηλό ποσοστό χρέους αλλά δεν έχει χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους» και αυτό έχει να κάνει με τη δομή του χρέους της, «αυτό μετράει στην τελική ανάλυση γιατί μετράει ποιο είναι το βάρος και την οικονομία και για τον προϋπολογισμό», επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη μεταρρύθμιση στους κανόνες της ΕΕ γιατί το σύστημα που υπάρχει είναι εξαιρετικά περίπλοκο και χρειάζεται αναδιάρθρωση, η οποία εκτίμησε πως θα είναι δύσκολη.

Τέλος, για το μέλλον είπε πως όλα εξαρτώνται από το αν θα κλιμακωθεί ή όχι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έδωσε έμφαση όχι μόνο στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται άλλα και στα κοινωνικά προβλήματα και αναφέρθηκε σε μία σημαντική πρόκληση. «Ανησυχώ για το μέλλον αλλά όχι τόσο πολύ για την Ευρωζώνη», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Προς άνοδο του ΑΕΠ πολύ πάνω από το 3,1% φέτος – Θα συνεχισθούν τα στοχευμένα μέτρα

Επιστρεπτέα: Έρχεται ο λογαριασμός για 605.530 επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από την κατάργησή της - Αναλυτικά παραδείγματα