Καλίνινγκραντ: Η Λιθουανία αυξάνει τις εμπορικές κυρώσεις στο ρωσικό θύλακα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλίνινγκραντ: Η Λιθουανία αυξάνει τις εμπορικές κυρώσεις στο ρωσικό θύλακα
Υιοθετώντας το πλαίσιο των τελευταίων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας.

Τελευταία ενημέρωση: 12:13

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη διεύρυνση των εμπορικών κυρώσεων που αφορούν το ρωσικό θύλακα της Ρωσίας στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, υιοθετώντας το πλαίσιο των τελευταίων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας, στο πλαίσιο των μέτρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη λιθουανική κυβέρνηση, τα προϊόντα που υπάγοντα στις νέες κυρώσεις αφορούν τους κλάδους της ξυλείας, του σκυροδέρματος, των αλκοολούχων ποτών και των χημικών προϊόντων με αλκοόλ.

Η απάντηση των Ρώσων

Από την πλευρά του, ο Ρώσος κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ πρότεινε την πλήρη απαγόρευση στη διαμετακόμιση προϊόντων μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, σε απάντηση στον «αποκλεισμό» που έχει επιβάλει η Λιθουανία στον θύλακα.

«Ως αντίμετρο προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση της διαμετακόμισης προϊόντων (περιλαμβανομένων όσων περνούν από τρίτες χώρες) μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας», δήλωσε ο Αντόν Αλιχάνοφ.

Η Μόσχα προειδοποίησε την Παρασκευή τη Λιθουανία και την ΕΕ ότι θα υιοθετήσει «σκληρά μέτρα» εναντίον τους, αν δεν αποκατασταθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες» η διαμετακόμιση κάποιων προϊόντων από και προς το Καλίνινγκραντ.

Ο ρωσικός θύλακας συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία –χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ– και βασίζεται στη διέλευση από τη Λιθουανία για τη διέλευση των περισσότερων προϊόντων που λαμβάνει από τη Ρωσία. Η Λιθουανία έχει απαγορεύσει τη διαμετακόμιση αγαθών, από και προς τον θύλακα αυτό της Βαλτικής, επικαλούμενη τις κυρώσεις της ΕΕ. Η Ρωσία έχει δεσμευθεί να προβεί σε αντίποινα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία κατά Λιθουανίας: Θα λάβει «σκληρά μέτρα» σε σχέση με την διαμετακόμιση προς το Καλίνινγκραντ

gazzetta
gazzetta reader insider insider