Ρεύμα: Ενεργοποιείται το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Ενεργοποιείται το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά
Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, καθώς και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο καθορισμού των πλαφόν στις αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγών.

Ενεργοποιείται αύριο Παρασκευή, 8 Ιουλίου, το πλαφόν στην αποζημίωση των αμοιβών των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεμπορική αγορά, καθώς δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για την έναρξη ισχύος του μέτρου.

Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση, «ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας εφαρμόζεται για πρώτη ημέρα φυσικής παράδοσης την μεθεπόμενη ημερολογιακή ημέρα από την θέση σε ισχύ της παρούσας». Επομένως, με δεδομένο ότι η Υπουργική Απόφαση έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ με ημερομηνία 6 Ιουλίου, ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή αύριο, Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι με την επιβολή πλαφόν, σκοπός είναι τα επιπλέον έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών να εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ώστε να ενισχυθεί η οικονομική «δύναμη πυρός» του Ταμείου, για τη χρηματοδότηση ακόμη μεγαλύτερων επιδοτήσεων.

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε και η Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, για τον καθορισμό των ανώτατων αμοιβών των ηλεκτροπαραγωγών. Όπως έχει γράψει το ιnsider.gr, το «ταβάνι» για τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθορίζεται στα 112 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επίσης, για τις ΑΠΕ, θα προβλέπεται στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στην περίπτωση των θερμοηλεκτρικών μονάδων, ο καθορισμός των πλαφόν θα γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τα κόστη τους. Αυτοί είναι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων (για τις λιγνιτικές μονάδες) και οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων και φυσικού αερίου (για τις μονάδες αερίου).

Στις λιγνιτικές μονάδες, άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι το Κόστος Εξόρυξης Λιγνίτη, ο Μέσος Βαθμός Απόδοσης, ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών και το Σταθερό Κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης.

Στις μονάδες αερίου, οι υπόλοιπες παράμετροι είναι τα Λοιπά Κόστη Αερίου, ο Συντελεστής Κατωτέρας Θερμογόνου Δύναμης, ο Μέσος Βαθμός Απόδοσης Μονάδας, ο Μέσος Συντελεστής Εκπομπών και το Σταθερό Κόστος Λειτουργίας & Συντήρησης.

Οι υπολογισμοί της ΡΑΕ για τον Ιούλιο

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τα ανώτατα όρια αμοιβών που θα ισχύσουν για τον Ιούλιο. Όπως προβλέπεται στη ρύθμιση για τη θέσπιση του μηχανισμού, η Αρχή θα δημοσιεύει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ θα αναρτά στην ιστοσελίδα της τις υπολογιζόμενες Ρυθμιζόμενες Τιμές Εσόδων Παραγωγών μαζί με τα λοιπά δεδομένα εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Έτσι, για τον Ιούλιο το ανώτατο όριο αμοιβής για τις λιγνιτικές μονάδες είναι 208,29€/MWh. Για τις Μονάδες Φυσικού Αερίου Συνδυασμένου Κύκλου προκύπτει στα 292,00€/MWh, ενώ για τις Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου στα 408,47€/MWh.

Για "νερά" και ΑΠΕ, τα πλαφόν δεν μεταβάλλονται σε μηνιαία βάση. Επομένως, για τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς το "ταβάνι" είναι στα 112 €/MWh και για τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών στα 85 €/MWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Αρνητικό «σήμα» για τις νέες χρεώσεις των προμηθευτών δίνει η εκτίναξη του αερίου

Αέριο: «Σύννεφα» στον διαγωνισμό παραχώρησης της αποθήκης Ν. Καβάλας

Καύσιμα: «Παράλυτο» το σύστημα εισροών-εκροών – Με πενιχρά μέσα οι έλεγχοι της παραβατικότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider