Σταϊκούρας: Προς άνοδο του ΑΕΠ πολύ πάνω από το 3,1% φέτος – Θα συνεχισθούν τα στοχευμένα μέτρα

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Προς άνοδο του ΑΕΠ πολύ πάνω από το 3,1% φέτος – Θα συνεχισθούν τα στοχευμένα μέτρα
Οι στόχοι για μείωση ελλείμματος και χρέους φέτος και το 2023 παραμένουν αμετάβλητοι.

Η άνοδος του ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του 3,1% που έχει τεθεί, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, ερωτηθείς για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Επανέλαβε αμετάβλητους τους στόχους για μείωση ελλείμματος και χρέους φέτος και το 2023 και προανήγγειλε νέο πακέτο στοχευμένων μέτρων από την υπέρβαση στόχου εσόδων περιγράφοντας και το σχέδιο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Ανέφερε πως τα τελευταία τρία χρόνια είμαστε πολύ συντηρητικοί στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και το 2022 θα έχουμε πάνω από 3,1% ρυθμό ανάπτυξης, παρά τις κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας. Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σημαντικά επιτεύγματα επισήμανε αναφερόμενος σε προβλέψεις και του ESM. Εκτίμησε πως η ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο δείχνει ότι ο στόχος για άνοδο κατά 3,1% φέτος μπορεί όχι μόνο να αποδειχθεί συνετός «άλλα σημαντικά συνετός».

Ανέλυσε τις παρεμβάσεις που προωθούνται στη xώρα ανά πεδίο και επισήμανε πως τα τελευταία τρία χρόνια παρά τις δύσκολες συνθήκες έχουν ψηφιστεί 333 νομοσχέδια, Έτσι έχουμε πετύχει, όπως επισήμανε, σημαντικούς οικονομικούς στόχους.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξυγίανση στο δημοσιονομικό πεδίο και στη σημαντική μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Επισήμανε ότι ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13% το 2021 μία μείωση που είναι ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ πιθανότατα στην ιστορία της Ευρωζώνης. Επανέλαβε τους στόχους του 2022 για επιπλέον μείωση του χρέους κατά 13% του ΑΕΠ, αλλά και για περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ.

«Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε παρατεταμένη αβεβαιότητα, σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους που σχετίζονται κυρίως με τις τιμές της ενέργειας και του πληθωρισμού κάτι που απαιτεί επιμονή επίμονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, αλλά και κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ δεσμεύτηκε για την εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής με στοχευμένα μέτρα στήριξης τα οποία και περιέγραψε.

Έδωσε έμφαση στη φιλική προς την ανάπτυξη μείωση φόρων και εισφορών η οποία θα στηρίξει, όπως είπε, τα φορολογικά έσοδα. Επανέλαβε επίσης το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ το 2023.

Στα 10,2 δισ. ευρώ φτάνουν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο ανάκαμψης επισήμανε, αναφέροντας ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες έχει αλλάξει σελίδα και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για αυτό».

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος και για τις πιθανές απειλές που υπάρχουν αλλά και για το πόσο θα στηρίζεται αυτός ο αριθμός καθώς υπάρχουν πράγματα πέραν του ελέγχου της ελληνικής πλευράς, επισήμανε ότι «για αυτό προσπαθήσαμε να είμαστε συνεπείς στην οικονομική μας πολιτική και να κάνουμε μία εξισορρόπηση ανάμεσα στις θετικές μακροοικονομικές πολιτικές και στον πολύ υψηλότερο πληθωρισμό».

«Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε το δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί και θα δημιουργηθεί καθώς προχωράμε μπροστά και θα κάνουμε κάποια στοχευμένα μέτρα για να βοηθήσουμε τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού και θα βρούμε την ισορροπία, είπε. Πράγματι οι εκτιμήσεις μας είναι ότι θα λάβουμε μέτρα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να γίνουν αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ

Σε ερώτημα για πιθανή επιπλέον επικινδυνότητα που υπάρχει για την οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε νέο ρεκόρ επενδύσεων το 2022 αλλά και σε μαξιλάρι ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικά για την απορρόφηση του κόστους της κρίσης. Επισήμανε επίσης ότι ακολουθείται μία συνετή δημοσιονομική πολιτική με συνεχή μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων και με επιστροφή σε πλεονάσματα το 2023.

Αναφέρθηκε επίσης και στις πολιτικές ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες τις οποίες η Ελληνική πλευρά έχει καταθέσει από το Νοέμβριο του 2021.

Επισήμανε πως το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η ανάγκη για μείωση του χρέους δεν θα πρέπει να είναι πια εμπροσθοβαρής εν μέσω δύο κρίσεων και ότι οι παραγωγικές επενδύσεις θα πρέπει να προστατεύονται με ειδική πρόβλεψη, όπως επίσης εξαίρεση θα πρέπει να υπάρχει και για τις αμυντικές δαπάνες. Επίσης υποστηρίζουμε, είπε, ένα πλαίσιο που θα στηρίζει την εθνική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και την ανάπτυξη δημοσιονομικής επάρκειας ως ουσιαστικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και την υιοθέτηση ενός κανόνα δαπανών στον οποίο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι αφορά στις τεχνικές διαστάσεις και πτυχές του.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να τηρείται στην Ελλάδα στη μεταβατική φάση που είναι. «Είχαμε σχεδόν ξεχαστεί την περίοδο πληθωρισμού» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ και εξήγησε πως είναι υψηλότερος από αυτόν της ευρωζώνης γιατί γίνεται η σύγκριση με το 2021 όταν υπήρχε αποπληθωρισμός στην Ελλάδα αλλά και λόγω του υψηλού ΑΕΠ.

«Από την άλλη πλευρά από ότι φαίνεται ο πληθωρισμός θα είναι πιο υψηλός σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαμε κάνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρει και επανέλαβε ότι θα προωθούνται μέτρα στήριξης με συνετή δημοσιονομική πολιτική. Εκτίμησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ισχύει ακόμα και το 2024. «Έτσι πρέπει να πάρουμε σώφρονα μέτρα έχοντας κατά νου ότι αυτό που αντιμετωπίσουμε θα έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτό που νομίζαμε στο παρελθόν», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρέγκλινγκ: Προφυλαγμένο το ελληνικό χρέος από άνοδο του κόστους δανεισμού - Αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

Επιστρεπτέα: Έρχεται ο λογαριασμός για 605.530 επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από την κατάργησή της - Αναλυτικά παραδείγματα

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Αλγερία: Τουλάχιστον 26 νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές

23:41

Πάνω από τις προβλέψεις κέρδη και έσοδα της Cisco - Χαλάρωση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα

23:22

NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ανανεώνει με τους Λέικερς για 2 χρόνια, έναντι 97,1 εκατ. δολαρίων

23:11

Απώλειες στην Wall Street, μετά από τα πρακτικά της Fed

23:02

Ουκρανία: 6 νεκροί και 16 τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

22:53

Netflix: Η συνδρομή με διαφημίσεις δεν θα επιτρέπει τη θέαση περιεχομένου offline - Οι άλλοι περιορισμοί

22:44

Ουκρανία: Στο Λβιβ ο Γκουτέρες του ΟΗΕ, για συνάντηση με Ζελένσκι και Ερντογάν

22:31

Τουλάχιστον 8 νεκροί από δασικές πυρκαγιές στην Αλγερία

22:22

Μαρόκο: 15 νεκροί και 37 τραυματίες από ανατροπή λεωφορείου

22:08

ΗΠΑ: Ο συλληφθείς για την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι δηλώνει θαυμαστής του αγιατολάχ Χομεϊνί

21:58

Ο δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ ενδιαφέρεται για εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

21:46

Σημαντικά κέρδη για το πετρέλαιο, μετά από 4 αρνητικές συνεδριάσεις

21:43

Η Next.e.Go ξεκίνησε την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικών οχημάτων στη Βουλγαρία

21:28

Ουκρανός υπ. Εσωτερικών: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια» σχετικά με τον σταθμό της Ζαπορίζια

21:17

Δύο ιστιοφόρα με 170 μετανάστες προσάραξαν στα Κύθηρα

21:04

ΗΠΑ: Πρόθεση της Fed να «αφήσει το γκάζι» στην αύξηση των επιτοκίων της

20:51

Απώλειες για τον χρυσό, εν αναμονή της Fed

20:41

Πυροσβεστική: 35 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

20:33

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη στην Καμπούλ

20:29

Δύο μετάλλια για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης

20:27

Optima Bank: Από 3,42 έως 3,84 ευρώ η η εύλογη αξία των μετοχών Byte

20:12

Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν για γιγάντιες εκρήξεις ηφαιστείων τα επόμενα 100 χρόνια

20:01

Αύξηση μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους φέρνει το «κοινωνικό πακέτο» της ΔΕΘ

19:58

Bloomberg: Στις 7 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του iPhone 14

19:50

Στόλτενμπεργκ: Ο IAEA πρέπει επειγόντως να επιθεωρήσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:37

Motor Oil: Προχωρά η σύσταση εταιρείας με την Ελλάκτωρ για τις ΑΠΕ

19:32

Η Ρωσία εκσυγχρονίζει εγκαταστάσεις δοκιμών όπλων της σοβιετικής εποχής

19:20

Γεωργαντάς: Άμεσα οι διαδικασίες για να δοθεί λύση στο θέμα των αλιευτικών προϊόντων

19:16

ΗΠΑ: Σε υψηλό 20 ετών οι θάνατοι από τα τροχαία - Κοντά στους 1.000 οι νεκροί ποδηλάτες

19:03

Ευλογιά των πίθηκων: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 20% παγκοσμίως σε μια εβδομάδα