Σασπένς για το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης

Μοιράσου το
Σασπένς για το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης
Οι απαιτήσεις για έκτακτες παροχές αυξάνονται αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια μικραίνουν. Και στο οικονομικό επιτελείο κάνουν μεν προβλέψεις για αύξηση των εισπράξεων από φόρους, ξέρουν όμως ότι και οι δαπάνες θα ανεβαίνουν λόγω ενέργειας.

Οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, φυσικό αέριο, αλλά και στην τιμή χονδρικής, απειλούν να εξαφανίσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια που απαιτούνται, για να δοθεί ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης ως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Και ενώ στο οικονομικό επιτελείο κάνουν προβλέψεις και σενάρια αύξησης των εισπράξεων από φόρους στους επόμενους 2-3 μήνες του καλοκαιριού (με βάση την πορεία του Τουρισμού κλπ) ανησυχούν γιατί βλέπουν ότι και οι δαπάνες θα ανεβαίνουν, όσο οι τιμές Ενέργειας τις οποίες επιδοτεί το κράτος, έχουν ουσιαστικά ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το ζήτημα εκτυλίσσεται πλέον σε θρίλερ και στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί μεν συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τα χθεσινά στοιχεία για αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά και μεγάλη αγωνία για εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Τα «καλά νέα» από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων, είναι ότι αυτά συνεχώς αυξάνονται και υπερβαίνουν τους στόχους για το α΄πεντάμηνο συνολικά: από Ιανουάριο έως Μάιο ο ΦΠΑ σημειώνει υπέρβαση εισπράξεων 10%, η οποία ξεπερνά τον μέσο πληθωρισμό (8,75%) και δείχνει πραγματική αύξηση κατανάλωσης (λόγω Τουρισμού κλπ) πέραν και παρά τις ανατιμήσεις στην αγορά. Αλλά στους άμεσους φόρους, υπέρβαση κατά 11,5% έναντι των στόχων 5μήνου των εσόδων από φόρους εισοδήματος, δείχνουν αύξηση και των εισοδημάτων και της απασχόλησης, σε μια άκρως αρνητική διεθνή συγκυρία.

Η αύξηση των εισπράξεων αυτή όμως, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη δεσμευθεί και διοχετευθεί στο fuel pass 2 και τις επιδοτήσεις στα καύσιμα, που μόλις ανακοινώθηκαν. Άρα ο δημοσιονομικός χώρος που υπήρχε εξαντλήθηκε και στο οικονομικό επιτελείο ξεκίνησαν ήδη να κάνουν σχέδια για το αν μπορεί να εξευρεθεί μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες του καλοκαιριού, περίσσευμα εσόδων περί τα 250-300 εκατ. ευρώ, για να δοθεί τουλάχιστον μία επιταγή ακρίβειας ακόμα –όπως εκείνη του Πάσχα- προς ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών στα σούπερ-μάρκετ και στα βασικά είδη διαβίωσης.

Και τα έσοδα όμως αν εξακουλουθήσουν να αυξάνονται, οι ανατιμήσεις καυσίμων και ρεύματος ανατρέπουν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και δοθεί, με συνέπεια να δημιουργούνται ανάγκες για νέες μεγαλύτερες έκτακτες δαπάνες, πέραν εκείνων που σχεδίαζε το οικονομικό επιτελείο. Ανησυχούν ιδιαίτερα μάλιστα αν θα φτάσουν όσα έχουν ήδη προϋπολογίσει για το πακέτο μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα, πριν καν φτάσει η ώρα να απασχολήσουν οι ανάγκες θέρμανσης του χειμώνα.

Για παράδειγμα:

-από τις 6 Μαΐου που ανακοινώθηκε το πακέτο μέτρο για την Ενέργεια (power pass, fuel pass, επιδότηση ντίζελ κίνησης και αγροτών, αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα από τις καταναλώσεις Ιουλίου κλπ) και μέχρι τα μέσα Ιουνίου, η διεθνής τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχε πέσει κάτω από τα 100 ευρώ (για πρώτη φορά μετά την εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία) ακόμα και μέχρι στα 79 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα! Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως εκτοξεύθηκε απότομα από τα 83 στα 125-130 ευρώ, δηλαδή αύξηση 50% σε λίγες μέρες.

-η τιμή ρεύματος την οποία θα επιδοτεί το κράτος (στην αγοράς χονδρικής από τον Ιούλιο φέτος και πριν αποτυπωθεί στους λογαριασμούς Αυγούστου, μέχρι και Ιούλιο του 2023 με βάση τον ως τώρα σχεδιασμό) είχε υπολογιστεί πως θα κυμαίνεται περί τα 220 ή 230 ευρώ σε μέσα επίπεδα. Την τελευταία εβδομάδα όμως η μέση τιμή χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας σκαρφάλωσε στα 303,33 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή χονδρικής για σήμερα διαμορφώθηκε από χθες ήδη στα 365 ευρώ. Δηλαδή κατά 2/3 υψηλότερη (+70%) από την προβλεπόμενη μέση τιμή για φέτος.

Έτσι, ακόμα και αν δεν βρεθούν από αλλού επιπλέον έσοδα, προκύπτουν κίνδυνοι για επιπλέον δαπάνες. Ενώ το «σασπένς» ολοκληρώνεται με το «ασανσέρ» των φόρων στα καύσιμα, αφού στο α΄πεντάμηνο πλέον οι φόροι «ξύνουν πάτο»: ο ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή σημειώνει υπέρβαση κατά 145 εκατ ευρώ (+18% έναντι του στόχου για την περίοδο αυτή) λόγω των ανατιμήσεων της τιμής. Είναι όμως πολύ μικρότερη αύξηση από την αύξηση των τιμών (πάνω από 30% στα υγρά καύσιμα και έως 170% στο φυσικό αέριο) γιατί μειώθηκε δραστικά η κατανάλωση.

Από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που είναι σταθερός ως προς τον όγκο πωλήσεων (πχ ανά λίτρο και ασχέτως λιανικής τιμής πώλησης) στο πεντάμηνο το δημόσιο έχασε 137 εκατ. ευρώ ή υστέρηση πωλήσεων 8% έναντι του προβλεπόμενου ως τον Μάιο στόχων. Αν και τα 145 εκατ. ευρώ από επιπλεόν ΦΠΑ αντισταθμίζουν πλήρως και υπερκαλύπτουν ελαφρώς την υστέρηση 137 εκατ. από ΕΦΚ καυσίμων, θεωρείται θέμα χρόνου πότε τελικά θα αρχίσει να «μπαίνει μέσα» ο προϋπολογισμός, εφόσον οι τιμές διατηρούνται στα ύψη και η κατανάλωση θα περιορίζεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:15

ΕΚΤ: Προς αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% - Κρίσιμες ομιλίες σήμερα

10:10

Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο κι όχι γκρίζο

10:08

Πρεμιέρα σήμερα στην Φρανκφούρτη για τη μετοχή της Porsche

10:07

Το μέλλον και το elearning συναντήθηκαν στην Αθήνα -Εκδήλωση της Wide Services παρουσία του δημιουργού του Moodle, Δρ Martin Dougiamas

09:49

ΕΡΓΟΣΕ: Ξεκινάει ο ανταγωνιστικός διάλογος για τα σιδηροδρομικά έργα ύψους 4 δισ. ευρώ

09:42

Η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας - Νέα αντίδραση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

09:40

Ουγκάντα: Όχι lockdown λόγω Εμπόλα, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Μουσέβενι

09:32

ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Ίαν πλήττει τη Φλόριντα με καταστροφική μανία

09:15

ΕΥΑΘ: Συρρίκνωση σε κύκλο εργασιών και κέρδη μετά φόρων

08:49

Σκρέκας: Έρχονται προγράμματα «Αλλάζω συσκευή», «Εξοικονομώ» και για επιχειρήσεις

08:48

Σε εκδήλωση της Google σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

08:39

ΕΕ: Νέα οδηγία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο νεοπλασμάτων

08:37

Διευρύνει την παρουσία του στην Ελλάδα ο Όμιλος της Radisson - Δυο νέα ξενοδοχεία έρχονται το 2023

08:36

ICGB Interconnector: Υπογράφηκε η άδεια λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του αγωγού IGB

08:33

Κομισιόν: Οι ελπίδες για συμφωνία της Γερμανίας, μοχλός πίεσης η βιομηχανία και το χαρτί της Τελωνειακής Ένωσης για την Τουρκία

08:32

Nord Stream: Και τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε - Έχει διαρρεύσει το μισό και πλέον αέριο

08:20

Τουρκία: Προαναγγελίες για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα

08:05

CDI Pfizer: Ορατό το «αποτύπωμα» από την επένδυση στη Θεσσαλονίκη

08:01

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για νησιά Αιγαίου: Κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της για την ανάπτυξη του αμυντικού της εξοπλισμού

07:47

Συνομιλία Ερντογάν - Πούτιν σήμερα για ουκρανικά δημοψηφίσματα, πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία

07:42

Δανία: Έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο των Nord Stream και Nord Stream 2

07:29

BriQ Properties: Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 150 εκατ. ευρώ – Το επενδυτικό προφίλ, τα έσοδα και οι «άμυνες»

07:25

Μοχλός επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης - Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. ευρώ

07:22

«Ψήνονται» deals (και) στις μικρές κατασκευαστικές – Ο Δ. Κούτρας, η Δομική Κρήτης και η «πίτα» των υποδομών

07:17

Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η UniCredit - Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον ορίζοντα

07:16

Ρεύμα: Ομάδα Εργασίας ΥΠΕΝ – ΡΑΕ – προμηθευτών για μπλόκο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

07:12

Πώς να ανακυκλώνετε πλαστικές μεμβράνες και σακούλες

07:10

Η ιστορική έπαυλη του ιδρυτή των KFC πωλείται και η εταιρεία κάνει μούτρα

07:09

Η κερκόπορτα της νομισματικής κρίσης άνοιξε χθες με.... πάταγο

07:05

Οι τράπεζες, τα ακίνητα και ο Paulson - Happy η Ellington; Τα περίεργα της Έλαστρον