Καύσιμα: Πως θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο την επιδότηση οι καταναλωτές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Πως θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο την επιδότηση οι καταναλωτές
Τι πρέπει να προσέχουν οι δικαιούχοι κατά την αξιοποίηση του επιδόματος καυσίμων, πότε πρέπει να "υποψιάζονται" ότι κάτι δεν πάει καλά. Υπό ποιές προϋποθέσεις η νέα επιδότηση και η έκπτωση θα τονώσουν τη ζήτηση.

Η νέα επιδότηση για τα καύσιμα κίνησης βρίσκεται προ των πυλών με σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών οχημάτων (3,1 εκατ. από τους 3,5 εκατ. συνολικά) να δικαιούνται επιδότηση για αγορά καυσίμων η οποία κυμαίνεται από 60-80 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, τον τόπο μόνιμης κατοικίας και τον τρόπο πίστωσης του βοηθήματος (ψηφιακή κάρτα ή τραπεζικός λογαριασμός). Μαζί με το επίδομα, παρατείνεται για τρεις μήνες και η έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης ύψους 15 λεπτών, η οποία εφαρμόζεται απευθείας στην αντλία για όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές. Και ενώ οι τιμές των καυσίμων το τελευταίο διάστημα παραμένουν σταθερά πάνω από τα 2,4 ευρώ το λίτρο για τη βενζίνη και λίγο πάνω από τα 2 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης χωρίς να μπορεί κανείς να επέμβει στον τρόπο διαμόρφωσής τους (η Ελλάδα εισάγει σχεδόν όλες τις ποσότητες πετρελαίου που καταναλώνει), υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να αξιοποιήσουν στο έπακρον την επιδότηση και να γεμίσουν έξυπνα.

Οι οδηγοί πρέπει να έχουν μια εικόνα για τις τρέχουσες τιμές ώστε να είναι σε θέση να υπολογίζουν κατά προσέγγιση την έκπτωση που θα λάβουν και να επιλέγουν το πρατήριο με βάση τις τιμές που αναγράφει στις ταμπέλες αλλά και με βάση την αξιοπιστία του. Ένα πρατήριο που πουλά σε ιδιαίτερα χαμηλά τιμές σε σχέση με τον μέσο όρο (και χαμηλότερα από τις διυλιστηριακές τιμές) προφανώς και πρέπει να κινεί τις υποψίες. Η διυλιστηριακή τιμή σε συνδυασμό με τη γνώση για τη μέση πανελλαδική τιμή ή τη μέση τιμή του νομού στον οποίο κινείται αποτελούν κριτήρια τα οποία πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν ο καταναλωτής ώστε να μπορεί εύκολα να επιλέξει το πρατήριο από το οποίο θα αγοράσει (συνυπολογίζοντας και την αξιοπιστία του).

Όπως είναι γνωστό, η επιδότηση για τη βενζίνη ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο για τις ηπειρωτικές περιοχές (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο, και 56 λεπτά το λίτρο για τις νησιωτικές περιοχές (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).

Έτσι, με βάσει την τρέχουσα μέση πανελλαδική τιμή για την απλή αμόλυβδη η οποία διαμορφώνεται στα 2,413 ευρώ το λίτρο, η τιμή με την επιδότηση θα έπεφτε λίγο κάτω από τα 2 ευρώ, κάτι που ισχύει και για την έκπτωση των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης, αν ληφθεί υπόψιν ότι η μέση τρέχουσα τιμή είναι 2,123 ευρώ το λίτρο. Με τα ίδια κριτήρια μπορεί να υπολογιστεί και η μείωση για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών για τους οποίους η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το fuel pass 2 αναμένεται να ανοίξει στο τέλος Ιουλίου. Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Υπενθυμίζεται ότι κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Οι προϋποθέσεις για να έχει η επιδότηση καυσίμων πραγματικά θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση

Προκειμένου η επιδότηση να τονώσει την αγορά καυσίμων και να συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των εταιρειών του κλάδου, θα πρέπει η επιδότηση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αγορά καυσίμων και όχι για άλλες χρήσεις. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μερικώς καθώς η ψηφιακή κάρτα αποτελεί μεν δικλείδα ασφαλείας, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Αυτός είναι και ο λόγος που προσφέρεται το κίνητρο των επιπλέων 15 ευρώ για τη χρήση ψηφιακής κάρτας η οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλου είδους αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξημένες είναι οι προσδοκίες από την απευθείας έκπτωση στην αντλία ύψους 15 λεπτών για το diesel κίνησης καθώς όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αποτελεί μια άμεση, οριζόντια ενίσχυση.

Ενδεικτικό της θετικής επίδρασης που είχε στην κατανάλωση η ενεργοποίηση του μέτρου είναι το γεγονός ότι η ζήτηση για το diesel κίνησης κατέγραψε άνοδο κατά 17% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ενώ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022, η κατανάλωση κατέγραψε άνοδο κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (κατά το οποίο βέβαια υπήρχαν περιοριστικά μέτρα αλλά όπως αναφέρει πηγή της αγοράς δεν μπορεί να αγνοηθεί η θετική επίδραση της έκπτωσης που επιβλήθηκε φέτος την άνοιξη απευθείας στην αντλία).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν έσωσε τους καταναλωτές

Καύσιμα: Νοθεία και παραβατικότητα με πρωταγωνιστές εταιρείες, καταναλωτές και... ερασιτέχνες

Fuel Pass 2: Αυξάνεται στα 80 ευρώ η επιδότηση στα καύσιμα - Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider