Καύσιμα: Νοθεία και παραβατικότητα με πρωταγωνιστές εταιρείες, καταναλωτές και... ερασιτέχνες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Νοθεία και παραβατικότητα με πρωταγωνιστές εταιρείες, καταναλωτές και... ερασιτέχνες
Νοθεία, αισχροκέρδεια αλλά και γέμισμα χωρίς πληρωμή ή... άδειασμα και μεταπώληση στη μαύρη αγορά αποτελούν κάποιες μόνο από τις περιπτώσεις που καταγράφονται εντός και εκτός συνόρων.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν ξεκλειδώσει κρυφά ταλέντα σε επιχειρηματίες, καταναλωτές αλλά και ερασιτέχνες, οι οποίοι κυνηγούν να αξιοποιήσουν μέχρι και την... τελευταία σταγόνα καυσίμου. Νοθεία, αισχροκέρδεια αλλά και γέμισμα χωρίς πληρωμή ή... άδειασμα και μεταπώληση στη μαύρη αγορά αποτελούν κάποιες μόνο από τις περιπτώσεις που καταγράφονται εντός και εκτός συνόρων.

Το παιχνίδι της νοθείας είναι ήδη γνωστό: χρήση χημικού διαλύματος, νοθεία στο diesel κίνησης με χύμα ορυκτέλαια, λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή και αισχροκέρδεια (ήτοι πώληση με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από αυτά που προβλέπονται ή «ξεχασιάρηδες» πρατηριούχοι που δεν περνούν την έκπτωση των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης) αποτελούν καταγεγραμμένες παραβάσεις στο πλαίσιο των ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.).

Φυσικά, η παραβατικότητα αναφέρεται σε ένα μόνο ποσοστό επαγγελματιών και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τη γενική εικόνα της ελληνικής αγοράς. Όμως αυτοί οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες του κλάδου δεν είναι οι μόνοι που κάνουν χρήση «εναλλακτικών» μεθόδων αύξησης του κέρδους. Οδηγοί φουλάρουν και εξαφανίζονται χωρίς να πτοούνται από το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα όλο και κάποια κάμερα θα τους έχει καταγράψει.

Άλλοι πάλι, εκτός συνόρων, καταλήγουν σε ερασιτεχνικά παιχνίδια χιλιάδων δολαρίων. Στις ΗΠΑ, οι κλοπές καυσίμων έχουν καταστεί ρουτίνα αλλά πλέον οι ποσότητες δεν αφορούν σε μερικά γαλόνια. Τώρα, οι παραβάτες/κλέφτες αντλούν καύσιμα αξίας χιλιάδων δολαρίων από πρατήρια καυσίμων και τα πωλούν στη μαύρη αγορά, σύμφωνα με τις αρχές. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η σύλληψη δύο ανδρών οι οποίοι φέρονται να σχετίζονται με την κλοπή βενζίνης αξίας χιλιάδων δολαρίων από ένα βενζινάδικο της Βιρτζίνια, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Αυξάνονται οι καταγγελίες των πολιτών στην Ελλάδα για παράνομες πρακτικές στα καύσιμα

Στην Ελλάδα οι καταγγελίες των πολιτών για παράνομες πρακτικές στην αγορά καυσίμων έχουν καταγράψει αύξηση κατά 30% από τότε που εκτοξεύθηκαν οι τιμές. Πρόκειται για πρακτικές οι οποίες οδηγούν σε απώλειες 150 εκατ. ευρώ για το κράτος ενώ οι ιδιώτες μπορεί να κληθούν να πληρώσουν ζημιές που φθάνουν και τα 3.000 για βλάβες που προκαλούνται στο όχημά τους λόγω του νοθευμένου καυσίμου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πλέον το 1/3 των βλαβών στα αυτοκίνητα οφείλονται σε νοθευμένα καύσιμα. Όπως προειδοποιούν, οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση καθώς οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, και ειδικά αυτές που είναι χαμηλότερες από τις διυλιστηριακές τιμές, θα πρέπει να τους κινούν υποψίες.

Μιλώντας για το πρόβλημα της παραβατικότητας, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, επεσήμανε ότι όπως τίθεται επί τάπητος το θέμα των υψηλών τιμών, έτσι θα πρέπει να ασχολούνται οι αρμόδιοι και με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και επανέλαβε την ανάγκη να δημοσιοποιούνται στα στοιχεία των επιχειρήσεων οι οποίες παρανομούν. Όπως υποστήριξε, το πρόβλημα των υψηλών τιμών θα αντιμετωπιστεί μόνο με οριζόντια μείωση στη βενζίνη κατά την πρακτική που ακολουθείται για το πετρέλαιο κίνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σε εξέλιξη από τη ΡΑΕ ο έλεγχος 12 προμηθευτών για τις ρήτρες αναπροσαρμογής

Επιδότηση καυσίμων: Τα νέα δεδομένα, οι δικαιούχοι και τα ψιλά γράμματα

Παραδείγματα για τις νέες επιδοτήσεις στη βενζίνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider