advertorial

Επιδότηση καυσίμων: Τα νέα δεδομένα, οι δικαιούχοι και τα ψιλά γράμματα

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Επιδότηση καυσίμων: Τα νέα δεδομένα, οι δικαιούχοι και τα ψιλά γράμματα
Διπλάσια θα είναι η επιδότηση για τους δικαιούχους του fuel pass 2, ενώ αλλάζουν τα δεδομένα για τους δικαιούχους ανάλογα με το αν θα επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα ή την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό. Έως 45.000 ευρώ το πλαφόν για το εισόδημα, ποιοι εξαιρούνται από την επιδότηση και ποιοι θα είναι οι πιο κερδισμένοι. Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς, ποιο μέτρο δείχνει να έχει «δουλέψει» περισσότερο μέχρι στιγμής.

Με αυξημένα κίνητρα για τη χρήση του fuel pass και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο η επιδότηση καυσίμων, η οποία στόχο έχει να καλύψει το αυξημένο κόστος για αγορά αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης το επόμενο τρίμηνο κατά το πρότυπο της ισχύουσας επιδότησης η οποία λήγει στο τέλος του μήνα.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, και ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και ελεύθεροι επαγγελματίες με το συνολικό αριθμό των δυνητικά ωφελούμενων να εκτιμάται στα3,1 εκατομμύρια.

Η επιδότηση αφορά σε ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσυκλετών (εξαιρούνται τα πενηνταράκια για τα οποία ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναζητείται λύση) ενώ συμπεριλαμβάνονται και τα ηλεκτρικά οχήματα. Οι προϋποθέσεις παραμένουν οι ίδιες με εκείνες της προηγούμενης δέσμης μέτρων, δηλαδή απαιτείται αίτηση στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr. Στη δήλωση αναφέρεται το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης ενώ όπως συνέβη και στην πρώτη φάση των επιδοτήσεων, κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Το ύψος της επιδότησης – Ποιοι κερδίζουν περισσότερο

Η νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την Τρίτη προβλέπει διπλάσια επιδότηση για τους δικαιούχους του fuel pass 2 με αυξημένα κίνητρα για χρήση της ψηφιακής κάρτας ενώ αμετάβλητο παραμένει το ποσόν της έκπτωσης για το diesel κίνησης, ένα μέτρο το οποίο επίσης επεκτείνεται για το επόμενο τρίμηνο και ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές.

Η επιδότηση, η οποία και πάλι αφορά στην αγορά 180 λίτρων συνολικά ή 60 λίτρων ανά μήνα, κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ και το ύψος της διαμορφώνεται από το είδος του οχήματος, την περιοχή μόνιμης κατοικίας και τον τρόπο πίστωσης της επιδότησης (ψηφιακή κάρτα ή τραπεζικός λογαριασμός).

Πιο ευνοημένοι θα είναι οι δικαιούχοι που επιλέγουν την ψηφιακή χρεωστική κάρτα καθώς το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση.

Πιο αναλυτικά, η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση με τη χρήση κάρτα, ανέρχεται στα 100 ευρώ για το τρίμηνο, για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Τι κερδίζει πρακτικά ο καταναλωτής

Η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή, ή80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο, και 56λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή, ή 100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο. Τα 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο, σε περίπου 600 χιλιόμετρα μηνιαίως, με σκοπό την κάλυψη των απαραίτητων μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου, αυτή η επιδότηση, με τα σημερινά δεδομένα, ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ. Για παράδειγμα, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι τιμές που ίσχυαν πριν από έξι ημέρες.

Διαφορετική προσέγγιση ακολουθείται στην έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία παραμένει η ίδια αλλά αποτελεί οριζόντιο μέτρο καθώς δεν εισάγονται συγκεκριμένα κριτήρια. Οι οδηγοί θα έχουν όφελος 15 λεπτά στην τελική τιμή ή αλλιώς θα πληρώσουν λίγο κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο αν ληφθούν ως τιμές βάσης οι τρέχουσες τιμές. Με την τιμή της βενζίνης στα 2,40 ευρώ στην ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής θα πλήρωνε 1,96 ευρώ για 60λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ. Αντίστοιχα, σε μια νησιωτική περιοχή με τρέχουσα μέση τιμή τα 2,55 ευρώ, ο καταναλωτής θα πλήρωνε 1,99 ευρώ για60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως.

Ως προς το πετρέλαιο κίνησης, ο καταναλωτής θα πλήρωνε 1,62 ευρώ για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίος αντί για τα 2,06 ευρώ ενώ σε μια νησιωτική περιοχή αντί για 2,22 θα πλήρωνε 1,66 ευρώ για 60 λίτρα κατανάλωσης μηνιαίως.

Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα αναμένεται να δώσουν μια σχετική τόνωση στην αγορά, ιδιαίτερα η έκπτωση που εφαρμόζεται απευθείας στην αντλία για το diesel κίνησης, η οποία θεωρείται το πιο επιτυχημένο μέτρο μέχρι στιγμής. Όπως σημειώνουν, η ίδια λογική έπρεπε να εφαρμοστεί και για τη βενζίνη καθώς θα έδινε ώθηση στη ζήτηση εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου και θα ανέβαζε τους τζίρους και επομένως και τα φορολογικά έσοδα για το κράτος.

Η μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν πάγιο αίτημα της αγοράς, αλλά προς το παρόν η κυβέρνηση απορρίπτει τις οριζόντιες παρεμβάσεις σε ευρεία κλίμακα.

Ως προς το fuel pass, εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι θα αποτελέσει μεν μια τονωτική ένεση, η οποία ωστόσο θα έχει βραχύ αποτέλεσμα σε σχέση με άλλου είδους παρεμβάσεις. Παράλληλα, δηλώνουν επιφύλαξη για το βαθμό απορρόφησης των ανατιμήσεων μέσω της επιδότησης ειδικά εάν οι διεθνείς τιμές εξακολουθήσουν να βαίνουν αυξανόμενες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fuel Pass 2: Πώς η επιδότηση θα αφορά και εισοδήματα έως 45.000 ευρώ - Τέλος Ιουλίου οι αιτήσεις

Fuel Pass 2: Αυξάνεται στα 80 ευρώ η επιδότηση στα καύσιμα - Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Καύσιμα: Νέα μέτρα υπό την πίεση των ανατιμήσεων – Στα όριά τους αγορά και καταναλωτές

Όλες οι ειδήσεις

13:33

«Εφυγε» ο δισεκατομμυριούχος Leonardo Del Vecchio -Από ένα μικρό εργαστήρι ξεκίνησε ο «Mr Ray Ban»

13:31

Τουρκία: «Άλμα» 8% για τη λίρα μετά τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

13:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Την 4η Ιουλίου η καταβολή τόκων από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο

12:59

Ουκρανία: Προ των πυλών του Λισιτσάνσκ οι Ρώσοι - Έκκληση στους κατοίκους να «απομακρυνθούν επειγόντως»

12:55

Βεστάγκερ: Εκπληκτικά τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας - Σταϊκούρας: Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση του κόστους ενέργειας

12:52

Η Bentley ξαναφτιάχνει το Speed Six του 1928 σε 12 νέα πιστά αντίγραφα

12:48

DW: Η Ρωσία πιέζει τους Αμερικανούς στην Αλάσκα

12:32

ΕΕ: Υιοθετήθηκε ο κανονισμός για την αποθήκευση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα

12:29

EY Ελλάδος: Εβδομάδα 37 ωρών για τους υπαλληλους της από 1 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

12:23

Τουρκία: Περί τις 400 συλλήψεις στη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης

12:18

ΕΚΤ: Στις 15:15 θα ανακοινώνονται στο εξής οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

12:15

ΔΕΠΑ Υποδομών: Τροπολογία «ξεκλειδώνει» την ολοκλήρωση της πώλησης

12:00

ΕΦΚΑ: Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης - Επιστροφή αναδρομικών

11:57

Γεωργιάδης: Δεν θα επιστρέψουν τελικά στον υψηλό ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου οι μάσκες

11:55

Ι. Βαρδακαστάνης (Ε.Σ.Α.μεΑ.): Τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση οδηγούνται στη φτωχοποίηση

11:48

Υπόθεση Λιγνάδη: Αρνείται τις κατηγορίες ο ηθοποιός

11:39

Τσίπρας: Προοδευτική κυβέρνηση για να σταματήσει η κατρακύλα και ο εφιάλτης της ακρίβειας

11:33

Λάιεν: Είναι υπέρ της συμμετοχής στην G20, ακόμη και αν είναι παρών ο Πούτιν

11:33

Ιράν - πυρηνική συμφωνία: «Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο της Ουάσινγκτον»

11:26

Η λέξη «όλεθρος» για πρώτη φορά σε Έκθεση της BIS

11:22

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα συνομιλήσει την Τρίτη με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας

11:21

Κέρδη στο Χρηματιστήριο με τραπεζικό στήριγμα

11:00

Το Λονδίνο βοηθά να διασφαλιστεί ότι δεν θα φτάσει στην αγορά το κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι

10:58

Σίμπσον-ΕΕ: Η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού - Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

10:57

Ο Πούτιν θα κάνει τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό μετά την εισβολή στην Ουκρανία

10:54

Ιταλία: H κεντροαριστερά υπερίσχυσε στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών

10:48

ΕΤΕπ: Αυξάνει τη χρηματοδότηση για έργα ανάπτυξης εκτός ΕΕ

10:36

Σκρέκας σε Βεστάγκερ: Πάνω από 50% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έως τα τέλη του έτους

10:33

Νέα άνοδος στις ευρωαγορές - Συνεχίζεται το θετικό σερί

10:32

Λεμέρ: Ο πληθωρισμός της Γαλλίας θα υποχωρήσει στο 5% έως τα τέλη του έτους