ΕΚΤ: «Μακριά» από το σενάριο στασιμοπληθωρισμού η οικονομία της Ευρώπης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: «Μακριά» από το σενάριο στασιμοπληθωρισμού η οικονομία της Ευρώπης
«Οι τρέχουσες προβλέψεις παραμένουν μακριά από ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού. Ωστόσο, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί», αναφέρεται σε έκθεση της ΕΚΤ.

Το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, παρόμοιου με τη δεκαετία του 1970 που χαρακτηρίζεται από γρήγορη άνοδο των τιμών εν μέσω παραγωγής που μόλις αυξάνεται ή και συρρικνώνεται, δεν αναμένεται να εμφανιστεί στην οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δημοσιεύει το Bloomberg.

Ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη μειώθηκαν και οι προσδοκίες για τις τιμές αυξήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να φαίνεται αυξημένη το επόμενο έτος, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί κάτω από το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ανέφεραν ερευνητές της ΕΚΤ σε έκθεση.

«Οι τρέχουσες προβλέψεις παραμένουν μακριά από ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού», ανέφεραν. «Ωστόσο, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί», οδηγώντας σε μεγαλύτερο εύρος εκτιμώμενων αποτελεσμάτων, σημειώνεται στην έκθεση.

Επίσης, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ορισμένες διαφορές μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης και αυτής της δεκαετίας του 1970 «καθιστούν λιγότερο πιθανό να αναπτυχθεί στασιμότητα του πληθωρισμού τώρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία και οι ευρωπαϊκές πυρηνικές απειλές στη Ρωσία

Ευρωβαρόμετρο: O πόλεμος στην Ουκρανία συσπειρώνει τους ευρωπαίους πολίτες - Η ανησυχία των Ελλήνων

Citigroup: Κοντά στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider