Σταϊκούρας σε Λίντνερ: Δικαιολογείται η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία - Τι είπε για τουρκική προκλητικότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας σε Λίντνερ: Δικαιολογείται η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία - Τι είπε για τουρκική προκλητικότητα
Ο υπουργός σημείωσε την απαράδεκτη, αυθαίρετη και προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. 

Την ανάγκη για κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των τάσεων αναθεωρητισμού τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή του μετά τη συνάντησή του με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο υπουργός σημείωσε την απαράδεκτη, αυθαίρετη και προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ξεχωριστά αναφέρθηκε στην αντοχή της ελληνικής οικονομίας μπροστά στις τόσες προκλήσεις, όπως αυτή πιστοποιείται από αξιολογήσεις οίκων και μετρήσεις.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα:

«Αξιότιμε Υπουργέ,
Αγαπητέ Christian Lindner,

Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, με ιδιαίτερη χαρά, ως εταίρο, σύμμαχο και φίλο. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την ειλικρινή, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει. Συνεργασία που στηρίζεται στους ακρογωνιαίους λίθους της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού. Συνεργασία που έχει ως κεντρικό στόχο την επιτάχυνση της εμβάθυνσης και ισχυροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριε Υπουργέ,

Η σημερινή μας συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για τον Κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Περίοδο που χαρακτηρίζεται από διαδοχικές κρίσεις, με τελευταία αυτή που προέκυψε από την απολύτως καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κρίσεις που διαμορφώνουν περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, με ισχυρές αναταράξεις και μεγάλες προκλήσεις.

Σε αυτό το ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελληνική οικονομία άντεξε, προσαρμόστηκε, ανέκαμψε, ενδυναμώθηκε, αναβαθμίστηκε.

Αυτό πιστοποιούν όλες οι αξιολογήσεις εγχώριων και διεθνών φορέων. Αξιολογήσεις με μετρήσεις, και όχι απλές περιγραφές.

Ενδεικτικά σημειώνω ότι η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας, το 1ο τρίμηνο του έτους, παρουσίασε μεγάλη αύξηση, σημαντικά υψηλότερη του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα τόσο το 2022 όσο και το 2023, με την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη, για την επόμενη διετία, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

Ενώ συνεχίζει να επιτυγχάνει σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών.

Η 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας αναγνωρίζει την υπεύθυνη, μεταρρυθμιστική και δυναμική οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Οικονομική πολιτική που εδράζεται στην δημοσιονομική υπευθυνότητα, επιδεικνύει μεταρρυθμιστική συνέπεια και έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Στην παρούσα - ευρύτατα δυσχερή - συγκυρία, επιδιώκουμε την ευστάθεια των δημόσιων οικονομικών, παράλληλα ενισχύοντας, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και εργαλεία.

Έτσι, το 2021, παρά το μεγάλο «πακέτο» μέτρων που λάβαμε για τη στήριξη των πολιτών, το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις και το δημόσιο χρέος υποχώρησε σημαντικά, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις δημοσίου χρέους στην ιστορία της ευρωζώνης.

Επακόλουθο όλων αυτών είναι η άμεση έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, όπως αναμένεται να επιβεβαιωθεί μεθαύριο, στο προσεχές Eurogroup.

Επιτυγχάνεται, συνεπώς, ένας μεγάλος εθνικός στόχος, για τον οποίο - ως Κυβέρνηση - εργαστήκαμε επί μακρόν, μεθοδικά και υπεύθυνα.
Κλείνει, έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την χώρα, κεφάλαιο που άνοιξε το 2010.

Η Ελλάδα, μετά τις πολύχρονες θυσίες της κοινωνίας και μέσα από την συστηματική προσπάθεια πολιτών και πολιτείας, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, επιδεικνύοντας σταθερότητα και διαθέτοντας ανθεκτικότητα.

Παύει να τοποθετείται πλέον ως εξαίρεση στην ευρωζώνη!

Ως αποτέλεσμα, η νέα κρίση πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας από τους στόχους που έχουμε θέσει. Είναι όμως γεγονός ότι το κόστος για την αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα υψηλό, και κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να το καλύψει.

Εμείς, ως Ελληνική Κυβέρνηση συμβάλλουμε, ενεργά, στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιστρέφουμε, ταυτόχρονα, στους πολίτες, κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το «κοινωνικό μέρισμα» από την καλή εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού, διατηρώντας την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία και την δυναμική μείωσης του δημοσίου χρέους.
Όπως ακριβώς πράξαμε, με αποτελεσματικότητα, κατά τη διάρκεια της σφοδρής υγειονομικής κρίσης.

Και όπως πράττουμε και για τις υπόλοιπες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αφορούν: την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα,
- την πράσινη μετάβαση, με ρεαλιστικές πολιτικές και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις,
-την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης,
-την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών,
-την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας και των πολυεθνικών εταιρειών, στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων του ΟΟΣΑ, τις οποίες προσυπέγραψαν και οι δύο χώρες μας,
- τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν βιώσιμα δημόσια οικονομικά, παρέχοντας παράλληλα τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, την προστασία και ενθάρρυνση των επενδύσεων, τη διαφάνεια στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

Προκλήσεις όμως και πέραν του πεδίου, άμεσα, της οικονομίας.

Όπως είναι η ανάγκη για κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των τάσεων αναθεωρητισμού.
Σημειώνω, την απαράδεκτη, αυθαίρετη και προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να θυμάται ότι η Ελλάδα πάντα φύλαγε τις Θερμοπύλες της Ελλάδας και της Ευρώπης, και θα είναι έγκαιρα συνεπής στο ραντεβού της με την ιστορία.

Αγαπητέ Υπουργέ,

Η συγκυρία που βιώνουμε, είναι ιστορική.

Οι προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, είναι μεγάλες και σύνθετες.
Γι’ αυτό, κλείνοντας, θα επαναλάβω την πεποίθησή μας ότι απαιτούνται ευρωπαϊκές, διορατικές και αποφασιστικές πολιτικές λύσεις.
Λύσεις για το παρόν αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, που θα ενσωματώνουν τα διδάγματα παλαιών και νέων εμπειριών.
Εμείς, είναι καθαρό ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, σκληρά, συστηματικά και υπεύθυνα, για την υπέρβαση των δυσκολιών και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αγαπητέ Christian,

Σε ευχαριστώ και πάλι για τη σημερινή συνάντηση, για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει και για τα καλά σου λόγια.
Αναφορές που συνιστούν απόδειξη αναγνώρισης των πολύχρονων θυσιών της κοινωνίας, της ορθής οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών και των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider