Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα - Υποτίμηση 20% από την αρχή του 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα - Υποτίμηση 20% από την αρχή του 2022
Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό που είχε σημειώσει τον Δεκέμβριο του 2021

Νέες πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος δέχεται η τουρκική λίρα στην αρχή της εβδομάδας, κινούμενη κοντά σε ιστορικό χαμηλό μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για βελτίωση των οικονομικών της Τουρκίας.

Αργά το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), η λίρα υποχωρούσε 0,68% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 16,5851 λίρες για 1 δολάριο.

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό που είχε σημειώσει τον Δεκέμβριο του 2021 έναντι του δολαρίου, έχοντας απωλέσει περίπου το 20% της αξίας του εντός του 2022, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι νέες απώλειες έρχονται μετά από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Τουρκία κατά τον Μάιο, με τον ετήσιο πληθωρισμό της χώρας να διαμορφώνεται στο 73,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε την Κυριακή πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι, απέκλεισε το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης αύξησης των επιτοκίων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Ο πληθωρισμός καταγράφει πτωτική τάση

gazzetta
gazzetta reader insider insider