Φρέιζερ (Citi): Η Ευρώπη αναπόφευκτα θα πέσει σε ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρέιζερ (Citi): Η Ευρώπη αναπόφευκτα θα πέσει σε ύφεση
Το ευρωπαϊκό ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες εν μέσω ρωσικών κυρώσεων, ενώ μια ευρύτερη άνοδος του πληθωρισμού πυροδοτεί κρίση κόστους ζωής.

Πεπεισμένη ότι η Ευρώπη οδεύει σε ύφεση είναι η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, η οποία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός έκανε δηλώσεις επί του θέματος.

Μιλώντας σε πάνελ η Φρέιζερ είπε ότι μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης, έχουν αφήσει την Ευρώπη ευάλωτη σε μια σημαντική ύφεση, ακόμη και όταν άλλα μέρη του κόσμου δείχνουν κάποια σημάδια ανθεκτικότητας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται ακριβώς στη μέση των καταιγίδων από τις εφοδιαστικές αλυσίδες, την ενεργειακή κρίση και προφανώς την εγγύτητα σε ορισμένες από τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Ουκρανία», είπε.

Ερωτηθείσα εάν αυτοί οι παράγοντες την πείθουν ότι η Ευρώπη θα βιώσει ύφεση, η Φρέιζερ είπε: «Ναι».

Το ευρωπαϊκό ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες εν μέσω ρωσικών κυρώσεων, ενώ μια ευρύτερη άνοδος του πληθωρισμού πυροδοτεί κρίση κόστους ζωής.

Η Φρέιζερ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ύφεση.

Ωστόσο, η πρόβλεψή της τον Οκτώβριο του 2021 για έναν «βίαιο χειμώνα» για τις αγορές αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό ακριβής, με τις χρηματιστηριακές αγορές να ξεκινούν ένα μεγάλο ξεπούλημα στις αρχές του 2022 με απώλειες να εκτείνονται μέχρι σήμερα.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει «περισσότερη ανθεκτικότητα» στην οικονομία, την αγορά εργασίας και μεταξύ των καταναλωτών, μπορεί ακόμη να παρακάμψουν την ύφεση, προσέθεσε. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο η Fed θα εφαρμόσει τη στρατηγική της για αύξηση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται ολοένα και πιο ψηλά.

«Υπάρχει κάποιο 'μαξιλάρι' εκεί», είπε. «Για να δούμε αν χρησιμοποιείται με σύνεση ή όχι».

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκεοργκίεβα (ΔNT): Δεν αναμένουμε ύφεση στις μεγάλες οικονομίες, χωρίς να το αποκλείουμε όμως

Νάγκελ (ΕΚΤ): Σύντομα οι αυξήσεις των επιτοκίων - Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι

Τζεντιλόνι: Προσθέσαμε δύο δυσμενή σενάρια για ύφεση στην Ευρώπη -Οχι επιστροφή στις αλόγιστες δαπάνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider