advertorial

Πράσινο φως εξόδου από την «εποπτεία» τη Δευτέρα - Κλειδώνουν οι όροι της δόσης του Δεκεμβρίου

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Πράσινο φως εξόδου από την «εποπτεία» τη Δευτέρα - Κλειδώνουν οι όροι της δόσης του Δεκεμβρίου
Αναφορά στο κείμενο της 14ης αξιολόγησης για την έξοδο της χώρας τον Αύγουστο. Ορίζεται το πλαίσιο για τους στόχους της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, αλλά και τα εάν τα προαπαιτούμενα θα συνδεθούν με το τελευταίο πακέτο «δόσεων» των 750 εκατ. ευρώ που θα μπορεί να έρθει τον Δεκέμβριο αν είναι θετικό το πόρισμα του Νοεμβρίου.

Τη Δευτέρα, τα βλέμματα των κρατών της Ε.Ε. θα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες για το πακέτο των ανακοινώσεων της Κομισιόν με τις συστάσεις επί των προϋπολογισμών (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου), αλλά και για το πως θα γίνει η παράταση της ρήτρας γενικής διαφυγής και για το 2023 σε κράτη με υψηλό χρέος. Για την Ελλάδα, η ημέρα όμως θα έχει άλλη σημασία: σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης την Δευτέρα και το «τελικό» πόρισμα για την πορεία της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και μάλιστα με θετικό «μήνυμα» για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας.

Οι ανακοινώσεις για την 14η αξιολόγηση προγραμματίζονται πλέον για τη Δευτέρα, δυο ημέρες νωρίτερα από ότι αρχικά υπολογιζόταν, για να «ομαδοποιηθεί» με το υπόλοιπο πακέτο της ΕΕ. Το επόμενο επίσημο ορόσημο για την Ελλάδα είναι οι πολιτικές αποφάσεις που θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών τον Ιούνιο (σύνοδος Eurogroup) για την «έξοδο», μία διαδικασία για την οποία έχει ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας.

Η προαναγγελία, τα προαπαιτούμενα της επόμενης ημέρας και οι δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα των Θεσμών για την 14η αξιολόγηση προαναγγέλλει την έξοδο της χώρας από το εν λόγω καθεστώς τον Αύγουστο, όταν δηλαδή θα λήγει και η εξάμηνη παράταση που έχει λάβει η Ελλάδα. Η άλλη σημασία του εν λόγω κειμένου είναι ότι ουσιαστικά θα αποτελεί το πλαίσιο για τα δύο επόμενα βήματα που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση:

  • Τα ορόσημα στο πρόγραμμα της «μεταπρογραμματικής παρακολούθησης» που θα ακολουθήσει με εξαμηνιαίες αξιολογήσεις (Post Programm Surveillance) μετά τον Αύγουστο, αλλά και
  • Το ποια από αυτά τα προαπαιτούμενα θα συνδεθούν με το τελευταίο πακέτο «δόσεων» των 750 εκατ. ευρώ περίπου που εκκρεμεί από το παρελθόν και θα αποφασισθεί στο τέλος του χρόνου (σ.σ. το επόμενο θα έρθει τον Ιούνιο όπως είναι προγραμματισμένο).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της αξιολόγησης αλλά και στην απόφαση του Ιουνίου θα καθορίζεται ένα πλαίσιο δεσμεύσεων - προαπαιτούμενων που θα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης/παρακολούθησης για μετά την «έξοδο». Κάποια εξ αυτών θα συνδεθούν και με το τελευταίο πακέτο «δόσεων». Η απόφαση εκταμίευσης θα ληφθεί τον Δεκέμβριο με βάση το πρώτο πόρισμα της Μετά-προγραμματικής Αξιολόγησης της χώρας που θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο (μαζί με τα υπόλοιπα κράτη που είναι στο ίδιο καθεστώς). Με άλλα λόγια, αυτή η πρώτη, μετά εποπτείας, αξιολόγηση της Ελλάδας θα έχει ένα επιπλέον «κίνητρο», το πακέτο «δόσεων».

Επιπλέον, η Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου θα παρακολουθείται (όπως και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη σε ανάλογη θέση) και από τον ESM, μέσα από ένα παράλληλο σκέλος προληπτικής εποπτείας που έχει δημιουργηθεί. Θα συντάσσει πορίσματα τα οποία ωστόσο δεν θα δημοσιοποιούνται.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ προανήγγειλε εμμέσως τις ανακοινώσεις τις Δευτέρας. «Λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές αρχές. Η Κομισιόν προσανατολίζεται στο να επιβεβαιώσει αυτό το χρονοδιάγραμμα (σ.σ. εξόδου τον Αύγουστο). Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις των δόσεων, αυτό θα το αποφασίσει το Eurogroup. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε δύο διαφορετικές εκταμιεύσεις. Το καλοκαίρι και στο τέλος του έτους. Αλλά αυτό είναι μια απόφαση που «θα πρέπει να λάβει το Eurogroup», είπε για το θέμα.

Η κυβέρνηση, από τη Δευτέρα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες που απομένουν σε πεδία είναι όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες (και ειδικά το πεδίο των εκκρεμών συντάξεων), το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι δασικοί χάρτες κλπ. Στόχος είναι στο Eurogroup του Ιουνίου να καταγραφεί η πολιτική έγκριση, όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα, μεταφέροντας έτσι και ένα μήνυμα προς τις αγορές. Που αποκτούν ειδική σημασία πλέον λόγω της κρίσης.

Η κρίση στο επίκεντρο των Βρυξελλών

Πάντως στη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας τα φώτα θα πέσουν αλλού: επίκεντρο στις ανακοινώσεις, όπως και στην σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών που θα ακολουθήσει δεν θα είναι η Ελλάδα, καθώς αυτό που καίει την ΕΕ είναι η αντιμετώπιση της νέας κρίσης.

Στο τραπέζι θα τεθούν οι εκτιμήσεις της Επιτροπής, αλλά και το νέο εργαλείο που ανακοίνωσε η Κομισιόν και για το οποίο αναμένεται να υπάρχουν επίσης εξειδικεύσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου με την Κομισιόν να απευθύνει τις συστάσεις ανά χώρα για τη χρήση των κονδυλίων του REPowerEU, αναφορικά με το πως θα ενσωματωθούν στα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης.

Η Ελληνική πλευρά επιχειρεί τις επόμενες μέρες να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα στην προετοιμασία για το αίτημα που θα πρέπει να υποβάλει (όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη), από την 1η Ιουλίου και μετά για την προσαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης. Λαμβάνοντας αποφάσεις για το πόσα χρήματα θα ζητήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:50

Πόλος έλξης επενδυτών τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα στην Ελλάδα

08:48

Ρωσία: Αθέτησε πληρωμή τόκων σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα

08:42

G7-Σύνοδος Κορυφής: Οι ηγέτες εκφράζουν αποφασιστικά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία

08:35

Η ρεαλιστική ελπίδα της Ράνιας - Τι έπαθε ο γαμπρός στο γάμο στην Τζιά

08:29

Σαρηγιάννης: 25.000 κρούσματα κορoνοϊού έως τις 15 Ιουλίου

08:22

Πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια να γίνουν πιο «πράσινα»

08:18

JYSK: Έφτασε τα 50 καταστήματα στην Ελλάδα – Τα επόμενα σχέδια

08:17

Ουκρανία: Πυραυλικό πλήγμα στην Οδησσό

08:15

ΤΑΙΠΕΔ: «Βγάζει» διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων

08:13

Μονάδα Αποβλήτων Πειραιά Ξεκινάει η επόμενη φάση για τη ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ

08:08

Στο 6% παραμένει ο ΦΠΑ για μάσκες και αντισηπτικά

08:05

Συνάντηση Σταϊκούρα – Βεστάγκερ στην Αθήνα για αγορές και ανταγωνισμό

08:04

Έχουν σχέδιο για το που θέλουν να πάει ο πλανήτης μας;

07:57

Απολογείται σήμερα ενώπιον του ΜΟΔ ο Λιγνάδης -Τι θα ισχυριστεί για τις κατηγορίες

07:54

ΕΡΓΟΣΕ: Φθινόπωρο οι πρώτες μελέτες για τα έργα των 4 δισ. ευρώ – Ο διάλογος, η χρηματοδότηση και οι σύμβουλοι

07:52

Κορονοϊός: «Πρεμιέρα» με ενστάσεις για την 4η δόση του εμβολίου στους πολίτες 30-59 ετών

07:49

Ρεύμα: Αλαλούμ στη λιανική «βλέπουν» προμηθευτές με τα νέα τιμολόγια από Αύγουστο

07:47

Ξανά από το σημείο μηδέν η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank

07:46

ΕΦΚΑ: Σύνταξη για 50.000 ασφαλισμένους με χρέη - Ποιες οφειλές παραγράφονται στην 10ετία

07:43

Ο διχασμός στη Δύση και οι απαραίτητες φθινοπωρινές κάλπες

07:40

Το πιο... high ιδιωτικό κλαμπ του κόσμου άνοιξε στον 100ό όροφο του Central Park Tower

07:39

Attica Bank: Η ΓΣ και η DBRS - Έρχεται deal με γαλλικό άρωμα στις ασφάλειες

07:34

Καύσιμα: Τι πρέπει να κάνετε για να μην σας κλέψουν στην αντλία

23:55

Βρετανία: Τι απανατά ο πρίγκιπας Κάρολος σε αναφορά για χρηματισμό τους, ύψους 3 εκατ. ευρώ

23:26

Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 22 νεκροί σε νυχτερινό κέντρο - Άγνωστα τα αίτια θανάτου

22:52

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 32χρονης - Σε επίσκεψη στο Μεταγωγών είχε κρύψει μικροδέμα κάνναβης

22:29

Ουκρανία: Νέοι αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για τους πρόσφυγες

21:58

Επίσκεψη του προέδρου της Ινδονησίας σε Ουκρανία και Ρωσία

21:24

«Έξυπνος» μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Δήμο Ιλίου και το ΠΑΔΑ

20:53

Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο