Η Γερμανία σχεδιάζει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ακόμα και χωρίς την ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία σχεδιάζει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ακόμα και χωρίς την ΕΕ
Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να λύσει τα εναπομείναντα προβλήματα εντός των επόμενων έξι έως επτά μηνών, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η Γερμανία σχεδιάζει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρει να συμφωνήσει για την απαγόρευση στο επόμενο πακέτο κυρώσεων, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Οι προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνιών με εναλλακτικούς προμηθευτές προχωρούν στο Βερολίνο και η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να λύσει τα εναπομείναντα προβλήματα εντός των επόμενων έξι έως επτά μηνών, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η κυβέρνηση του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς είναι αποφασισμένη να προωθήσει το εθνικό της σχέδιο ως μέρος των κυρώσεων της Ευρώπης στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση δεν έχει πει ποιες χώρες θα καλύψουν το έλλειμμα.

Το μερίδιο της Ρωσίας στη γερμανική κατανάλωση αργού έχει ήδη μειωθεί στο 12% από περίπου 35% πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τον επόμενο γύρο κυρώσεων, χωρίς να φαίνεται η πιθανότητα για μια τελική συμφωνία.

Οι πετρελαϊκές κυρώσεις και η ενεργειακή ασφάλεια αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα του καγκελάριου Σολτς, την επόμενη εβδομάδα όπου θα ταξιδέψει στην Ολλανδία για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε την Πέμπτη και θα φιλοξενήσει τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Η πρόταση της ΕΕ στοχεύει στο να απαγορεύσει το αργό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα έως τις αρχές Ιανουαρίου. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία προσφέρθηκαν μέχρι το τέλος του 2024 και η Τσεχική Δημοκρατία μέχρι τον Ιούνιο του 2024 να συμμορφωθούν. Και οι τρεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο.

Εξάλλου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει προτείνει ότι οποιαδήποτε απαγόρευση του πετρελαίου θα πρέπει να συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη συμφωνία του έκτου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία

Μπορέλ: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση σχετικά με τις κυρώσεις

Κομισιόν: Εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής

gazzetta
gazzetta reader insider insider