Πάουελ (Fed): Παραμένει πολύ ψηλά ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - «Όχι» σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): Παραμένει πολύ ψηλά ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - «Όχι» σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων
Ο επικεφαλής της Fed υπογράμμισε πως η αβεβαιότητα στην αμερικανική οικονομία παραμένει πολύ υψηλή.

Τελευταία ενημέρωση: 21:56

Στην παραδοχή του ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα προχώρησε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας μετά από την απόφαση της να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη αύξηση από το 2000.

Ο επικεφαλής της Fed υπογράμμισε πως η αβεβαιότητα στην αμερικανική οικονομία παραμένει πολύ υψηλή., με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τα lockdown στην Κίνα λόγω του κορονοϊού να είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Έχουμε τόσο τα εργαλεία που χρειαζόμαστε όσο και την αποφασιστικότητα που θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών για λογαριασμό των αμερικανικών οικογενειών και επιχειρήσεων» πρόσθεσε ο Πάουελ.

Για τον πληθωρισμό

Για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981, ο Πάουελ ανέφερε πως είναι πολύ πάνω από τον στόχο που έχει η Fed να είναι στο 2%. Ο ίδιος σημείωσε πως «είνα πολύ σημαντικό να μειώσουμε τον πληθωρισμό ώστε να διατηρηθεί ισχυρή η αγορά εργασίας».

Ο Πάουελ πρόσθεσε πως η άνοδος του πληθωρισμού έχει εκπλήξει αρνητικά την Fed και μπορεί να «συνεχίσει να εκπλήσσει αρνητικά για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ακόμα, σημείωσε πως η αύξηση των τιμών έχει αρχίσει να διαχέεται σε πολλούς τομείς της αμερικανικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο Αμερικανός τραπεζίτης σημείωσε πως υπάρχουν σημάδια για το ότι ο δομικός πληθωρισμός για τις δαπάνες καταναλωτή (PCE), που είναι ο «αγαπημένος» δείκτης μέτρησης της Fed για τον πληθωρισμό, ενδέχεται να φτάνει στο «ταβάνι» του.

Ο επικεφαλής της τράπεζας σημείωσε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση με τα lockdown στην Κίνα μπορεί να προσθέσουν επιπλέον πιέσεις στον πληθωρισμό.

Όχι σε επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων της Fed

Μιλώντας για την αύξηση των επιτοκίων της Fed, ο Πάουελ ανέφερε πως η τράπεζα δεν εξετάζει αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

«Εάν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας μείνουν όπως είναι τώρα, τότε μπορούμε να μιλάμε για αυξήσεις της τάξης των 50 μονάδων βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Fed» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι μετά από τις αυξήσεις στις 50 μονάδες βάσης, πιθανά θα ακολουθήσουν αυξήσεις κατά 25 μ.β., μέχρι να επιτευχθεί το επίπεδο μεταξύ του 2% και του 3% για τα βασικά επιτόκια της Fed.

Ωστόσο, ο Πάουελ σημείωσε πως «εάν χρειαστούν μεγαλύτερες αυξήσεις, η Fed δεν θα διστάσει να τις κάνει».

«Όχι» για ύφεση στην αμερικανική οικονομία

Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, ο ίδιος είπε πως η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να είναι μια ευχάριστη διαδικασία, αλλά πρέπει να γίνει για να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Επιπλέον, ο Αμερικανός τραπεζίτης υπογράμμισε πως η οικονομία των ΗΠΑ δεν βρίσκεται κοντά σε ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider