Πάουελ: «Στο τραπέζι» αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: «Στο τραπέζι» αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο
«Απολύτως απαραίτητη» η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

«Απολύτως απαραίτητη» η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος συμμετέχει σε debate που διοργανώνει το ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία, με την συμμετοχή μεταξύ άλλων της Κρυσταλλίνα Γκεοργκίεβα και της Κριστίν Λαγκάρντ, με τον επικεφαλής της Fed να επισημαίνει πως μια αύξηση των επιτοκίων 50 μονάδων βάσης «είναι στο τραπέζι» για τον Μάιο.

Ο πρόεδρος της Fed επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό και δήλωσε ότι είναι πιθανές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων το συντομότερο τον επόμενο μήνα.

«Είναι σκόπιμο κατά την άποψή μου να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα» για την αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο Πάουελ. «Πιστεύω επίσης ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθεί για την εφαρμογή οποιασδήποτε εμπροσθοβαρούς προσαρμογής πιστεύει κανείς ότι είναι κατάλληλη... Θα έλεγα ότι 50 μονάδες βάσης θα είναι στο τραπέζι στη συνάντηση του Μαΐου», προσέθεσε.

«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να επαναφέρουμε τον συγχρονισμό ζήτησης και προσφοράς, έτσι ώστε ο πληθωρισμός να κινηθεί προς τα κάτω και να το κάνει χωρίς επιβράδυνση που ισοδυναμεί με ύφεση», είπε ο Πάουελ.

«Δεν νομίζω ότι θα ακούσετε κανέναν στη Fed να λέει ότι αυτό θα είναι απλό ή εύκολο. Θα είναι πολύ προκλητικό. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το πετύχουμε», προειδοποίησε, για να συμπληρώσει πως «είναι απολύτως απαραίτητο να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε. Η οικονομία δεν λειτουργεί χωρίς σταθερότητα τιμών».

Η Fed αντιστάθηκε στην αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2021, παρόλο που ο πληθωρισμός ήταν πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%. Σύμφωνα με το πλαίσιο πολιτικής που εγκρίθηκε στα τέλη του 2021, η Fed είπε ότι θα ήταν ικανοποιημένη με το να αφήσει τον πληθωρισμό να είναι υψηλότερος από το κανονικό, προς όφελος της επίτευξης πλήρους απασχόλησης με πιο συμπεριληπτικά και συμμετοχικά κριτήρια.

Οι σημερινές δηλώσεις του Πάουελ ουσιαστικά ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα απομακρυνθεί από τις συνηθισμένες αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης και θα κινηθεί πιο γρήγορα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, η Fed ενέκρινε μια κίνηση 25 μονάδων βάσης, αλλά αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες δήλωσαν ότι βλέπουν την ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα με τον πληθωρισμό καταναλωτών να τρέχει με ετήσιο ρυθμό 8,5%.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη - Θα λάβουμε όσα μέτρα απαιτούνται

Fed: Ελάχιστα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία

Έβανς (Fed): Στο 2,5% τα επιτόκια ως τα τέλη του 2022 - Μικρός ο κίνδυνος ύφεσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider