Μ. Αθανασοπούλου (ΕΓΔΙΧ): Game changer ο εξωδικαστικός μηχανισμός – Στο 20% το μέσο κούρεμα οφειλών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μ. Αθανασοπούλου (ΕΓΔΙΧ): Game changer ο εξωδικαστικός μηχανισμός – Στο 20% το μέσο κούρεμα οφειλών
Βιώσιμες ρυθμίσεις, με μέσο κούρεμα οφειλών της τάξεως του 20%, αποδίδει ο μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών με Παροχή 2ης Ευκαιρίας. 

Βιώσιμες ρυθμίσεις, με μέσο κούρεμα οφειλών της τάξεως του 20%, αποδίδει ο μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών με Παροχή 2ης Ευκαιρίας.

Αυτό ανέφερε, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της από την ανάληψη των καθηκόντων της ως επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η κα Μαριαλένα Αθανασοπούλου, χαρακτηρίζοντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών gamer changer. Μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών, η κα Αθανασοπούλου είπε ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει εντυπωσιακό πλαίσιο αφερεγγυότητας, με τη συμμετοχή όλων των πιστωτών, το οποίο έχει αποσπάσει θετικά σχόλια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, μεταξύ άλλων.

«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δουλεύει και έχουμε πολύ καλές ενδείξεις», είπε η κα Αθανασοπούλου, αναφέροντας ότι οι 468 ρυθμίσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι φυσιολογικός αριθμός, λαμβανομένου υπόψιν ότι η διαδικασία είναι ηλεκτρονική και σε αυτήν συμμετέχουν πολλοί πιστωτές.

Η νέα Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επεσήμανε ότι η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και η αναχρηματοδότηση των δανειοληπτών που θα γίνουν ενήμεροι από κόκκινοι πριν, ώστε να επανενταχθούν στο τραπεζικό σύστημα, συνιστά πρόκληση. Ωστόσο, όπως είπε, έχουμε και τα εργαλεία και την υπευθυνότητα για να φέρουμε αποτέλεσμα.

Αναφερόμενη στον Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων, η κα Αθανασοπούλου τόνισε είπε θα συσταθεί εντός των επομένων 15 μηνών και τόνισε ότι η μη ύπαρξή του δεν αποτελεί εμπόδιο στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου. «Η αργοπορία δεν δημιουργεί εμπόδια για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας έχει προβλεφθεί, με πολιτική απόφαση, το ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας των ευάλωτων οφειλετών με επιδότηση των δόσεων που φτάνει τα 210 ευρώ μηνιαίως.

Στο ίδιο πάνελ μίλησε και ο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Θανάσης Πετραλιάς, ο οποίος αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια και στις εγγυήσεις του «Ηρακλή» ανέφερε τα εξής: Το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού με παροχή κρατικών εγγυήσεων είναι πολύ επιτυχημένο. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί κρατικές εγγυήσεις 18,7 δισ. ευρώ για 15 τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω των οποίων τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 47,9 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή συνιστά και τον κύριο λόγο για τις αναβαθμίσεις των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την επενδυτική βαθμίδα. Ο κίνδυνος κατάπτωσης των εγγυήσεων του «Ηρακλή» είναι πολύ μικρός.

Συνολικά για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Πετραλιάς είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια, προ πανδημίας, το Δημόσιο είχε χορηγήσει εγγυήσεις 8 δις. ευρώ εκ των οποίων έχουν καταπέσει 2 δισ. Η εκκαθάριση των εγγυήσεων αυτών είναι μνημονιακός στόχος και θα εκκαθαριστούν έως τα μέσα του 2023.

Στην περίοδο της πανδημίας, το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε νέες εγγυήσεις 2 δις. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πρόκειται για εγγυήσεις χωρίς ρίσκο, με cash colleteral, όπως είπε ο κ. Πετραλιάς, χαρακτηρίζοντας πολύ έξυπνη την κίνηση της κυβέρνησης να δώσει με αυτό τον τρόπο τις εγγυήσεις (εγγυημένα και με όρους, σε segregated account).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider