Η ΕΕ καθυστερεί μέχρι τον Αύγουστο το εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα - 4 δισ. ευρώ το κόστος για τη Μόσχα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΕ καθυστερεί μέχρι τον Αύγουστο το εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα - 4 δισ. ευρώ το κόστος για τη Μόσχα
Η καθυστέρηση αποδίδεται σε πιέσεις που άσκησε η Γερμανία στις Βρυξέλλες, με το Βερολίνο να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού άνθρακα μεταξύ της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού την πλήρη απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Το πλήρες εμπάργκο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα Αυγούστου, ένα μήνα πιο μετά από την αρχική πρόταση που είχε κάνει η Κομισιόν στα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα από την απεξάρτηση από τη ρωσική πηγή ενέργειας.

Η καθυστέρηση του ενός μήνα αποδίδεται κυρίως σε πιέσεις που άσκησε η Γερμανία στις Βρυξέλλες, με το Βερολίνο να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού άνθρακα μεταξύ της ΕΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, το εμπάργκο αναμένεται να κοστίσει 4 δισ. ευρώ ετησίως στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να θέσει εμπόδια στην απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα.

Ακόμα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, ήδη από σήμερα ή αύριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία υπέρ του εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού άνθρακα

gazzetta
gazzetta reader insider insider