Μητσοτάκης: Έργο-ορόσημο το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ – Παρατείνεται η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

Newsroom
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Έργο-ορόσημο το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ – Παρατείνεται η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων
Στην ομιλία του στα εγκαίνια του νέου φωτοβολταϊκού των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αύξηση κατά 50% των εξορύξεων λιγνίτη για την επόμενη διετία, τη χρήση λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα 5 έως το 2028, ενώ άφησε το ενδεχόμενο να παραμείνουν σε λειτουργία οι πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ (Μελίτη, Αγ. Δημήτριος 5) και μετά το 2023. 

Ως μία ξεχωριστή ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW των ΕΛΠΕ, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της μονάδας, καθώς όπως επισήμανε η περιοχή αποκτά το πρώτο μεγάλο έργο ορόσημο για τον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της.

Την ίδια στιγμή, προανήγγειλε την ενίσχυση της συμμετοχής στο ενεργειακό μίγμα για την επόμενη 2ετία, με αύξηση 50% της εξόρυξης καυσίμου, ως μέτρο θωράκισης από τους κινδύνους για την ενεργειακή επάρκεια που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, όπως πρόσθεσε, η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει με καύσιμο λιγνίτη έως το 2028, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν σε λειτουργία και πέρα από το 2023 οι πιο σύγχρονες από τις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες.

Όσον αφορά το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ, επισήμανε πως αποτελεί πρότυπο και για την Ελλάδα, καθώς συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο συνολικό οικονομικό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. «Στο πάρκο αποτυπώνονται οι στόχοι για φθηνή και "καθαρή" ενέργεια, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, κάνοντας την ελληνική οικονομία πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστική», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για εντυπωσιακή επένδυση, το κόστος της οποίας ανήλθε σε 130 εκατ. ευρώ, με το 35% να αποτελεί ελληνική προστιθέμενη αξία. Όπως επισήμανε πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που θα καλύπτει τη ζήτηση περίπου 75.000 νοικοκυριών.

Λύση ανάγκης ο λιγνίτης

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μύθους τη δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση, καθώς και τη διαθεσιμότητα πάντοτε του φθηνού λιγνίτη, καθώς οικονομικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι έχουν δρομολογήσει εδώ και μία 10ετία τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Μάλιστα, όσα χρόνια κυβερνούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, η ηλεκτροπαραγωγή από το εγχώριο ορυκτό καύσιμο μειώθηκε κατά 50%.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ο λιγνίτης αποτελεί λύση ανάγκης, που έρχεται να αποκλείσει το ακριβό φυσικό αέριο, λόγω αποκλεισμού της ρωσικής οικονομίας. Για αυτό και όλες οι χώρες επιστρατεύουν μεταβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας για να καλύψουν και τα χειρότερα πιθανά σενάρια και να καλύψουν τις ανάγκες.

«Η πολιτική μας πρέπει να είναι ευέλικτη, ώστε να προσαρμόζεται στις πρόσκαιρες απαιτήσεις, χωρίς όμως να χάνει προσανατολισμό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ΕΣΕΚ δεν επηρεάσουν του στόχους για το 2030 και το 2050, αναφορικά με τη μείωση των εθνικών εκπομπών.

Αύξηση 50% της εξόρυξης λιγνίτη την επόμενη 2ετία

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε, για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, με την ενίσχυση κατά 50% της εξόρυξης καυσίμου, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το αέριο. Μίλησε για προσωρινό μέτρο, προσθέτοντας παράλληλα ότι η «Πτολεμαΐδα 5» θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το λιγνίτη έως καύσιμο έως το 2028 (ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε τη μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025).

«Αν χρειάζεται, θα παραμείνουν επίσης σε λειτουργία κάποιες από τις πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, όπως η Μελίτη και ο Αγ Δημήτριος 5, στην περίπτωση που το επιβάλλει η εξέλιξη της πορείας των ενεργειακών τιμών», τόνισε.

Επισήμανε ότι η προσαρμογή του ΕΣΕΚ δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τις δράσεις του Σχεδίου Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις, ενώ θα διευρυνθούν οι πηγές προμήθειας LNG, προσθέτοντας μία νέα δεξαμενή στη Ρεβυθούσα.

Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η αδειοδότηση νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Οι ΑΠΕ είναι σήμερα η φθηνότερη και η ασφαλέστερη πηγή ενέργειας, η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια, υιοθετώντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα υπεράκτια αιολικά». Επίσης, σημείωσε πως σύντομα θα δρομολογηθεί η ψήφιση του πρώτου Κλιματικού Νόμου.

Σκρέκας: Έως 70 εκατ. ευρώ η εξοικονόμηση σε αέριο

«Το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ αποδεικνύει έμπρακτα το όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποκτήσει η Ελλάδα εθνική ενεργειακή στρατηγική», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Σημείωσε πως το πάρκο θα καλύπτει το 40% της κατανάλωσης όλων των νοικοκυριών της Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο θα αποφεύγεται η κατανάλωση αερίου αξίας 70 εκατ. ευρώ, με τις τρέχουσες τιμές καυσίμου, και 24 εκατ. ευρώ με τις τιμές που αναμένεται να διαμορφωθούν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως ο δρόμος της ενεργειακής αυτονομίας ταυτίζεται με την ενεργειακή μετάβαση. Στόχος της χώρας είναι το 2030 το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας να προέρχεται από ΑΠΕ. Παράλληλα, απαρίθμησε άλλα έργα που προγραμματίζεται να γίνουν στην περιοχή, όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ ισχύος 230 MW, καθώς και το πρόγραμμα White Dragon το οποίο θα φέρει την Ελλάδα στην πρωτοπορία του νέου κλάδου παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου.

«Η Ελλάδα αλλάζει αναπτυξιακό μοντέλο, προς ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Ο κ. Παπαθανάσης περιέγραψε τους πέντε πυλώνες του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο υπερψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Όπως πρόσθεσε, το Σχέδιο θα αποτελέσει «όχημα» ώστε στην περιοχή να εισρεύσουν κεφάλαια 7 δισ. ευρώ, από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΠΕ: Σήμερα «στην πρίζα» και επίσημα το mega φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

Αέριο: Επάρκεια ρεύματος για 2 μήνες ακόμη και να κλείσει η ρωσική στρόφιγγα – Πρώτη «γραμμή άμυνας» έκτακτα φορτία LNG και λιγνίτης

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα