Μπρέιναρντ: Σύντομα και με ταχύ ρυθμό η μείωση του ισολογισμού της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπρέιναρντ: Σύντομα και με ταχύ ρυθμό η μείωση του ισολογισμού της Fed
Ο πληθωρισμός είναι «πολύ υψηλός» με κινδύνους να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, είπε.

Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, απαιτώντας σταθερές αυξήσεις επιτοκίων και συρρίκνωση του ισολογισμού, δήλωσε το μέλος της Fed Λάελ Μπρέιναρντ.

«Προς το παρόν, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και υπόκειται σε ανοδικούς κινδύνους», είπε η Μπρέιναρντ, σε μια ομιλία σε συνέδριο στη Μινεάπολη. «Είναι υψίστης σημασίας να μειωθεί», πρόσθεσε.

Για να μειώσει τον πληθωρισμό, η Fed θα «συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική μεθοδικά μέσω μιας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων και αρχίζοντας να μειώνει τον ισολογισμό με γρήγορο ρυθμό αμέσως μετά τη συνεδρίασή μας τον Μάιο», τόνισε.

«Δεδομένου ότι η ανάκαμψη είναι πολύ ισχυρότερη και ταχύτερη από ό,τι την προηγούμενη φορά, αναμένω ότι ο ισολογισμός θα συρρικνωθεί σημαντικά πιο γρήγορα από ό,τι στην προηγούμενη φορά, με σημαντικά μεγαλύτερα ανώτατα όρια και πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με την περίοδο 2017–19».

Κάποιοι αναλυτές ανησυχούν ότι η Fed μπορεί να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία. Από την πλευρά της η Μπρέιναρντ είπε ότι η αμερικανική οικονομία είχε καλή δυναμική, ωστόσο τόνισε ότι παρακολουθεί την αγορά ομολόγων και άλλα δεδομένα που μπορεί να υποδηλώνουν καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως η Μπρέιναρντ ορίστηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να είναι η Νο.2 στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η ολομέλεια της Γερουσίας δεν έχει ακόμη ψηφίσει για την υποψηφιότητά της, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Πλουσιότεροι κατά 6,5 τρισ. δολάρια οι Αμερικανοί μεγιστάνες στο 2021

JP Morgan: Πληθωρισμός και πόλεμος αυξάνουν σημαντικά τους οικονομικούς κινδύνους

gazzetta
gazzetta reader insider insider