Πώς θα παίρνουμε την επιδότηση όταν θα βάζουμε βενζίνη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα παίρνουμε την επιδότηση όταν θα βάζουμε βενζίνη
Με απλοποιημένες διαδικασίες και μόνο με τη χρήση των κωδικών Taxisnet θα μπορούν από τις αρχές Απριλίου οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν το επίδομα καυσίμων να εισέρχονται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr και να δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται επιδότηση.

Με απλοποιημένες διαδικασίες και μόνο με τη χρήση των κωδικών Taxisnet θα μπορούν από τις αρχές Απριλίου οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν το επίδομα καυσίμων να εισέρχονται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr και να δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται επιδότηση. Συγκεκριμένα, τα βήματα που προβλέπει η διαδικασία συνοψίζονται στα εξής:

Πώς γίνεται η αίτηση και πώς λαμβάνουμε την ηλεκτρονική κάρτα

· Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει με τους κωδικούς του στο Taxisnet στην πλατφόρμα gov.gr και χωρίς να έχει την υποχρέωση να υποβάλει δικαιολογητικά ή αποδείξεις, δηλώνει το όχημα για το οποίο αιτείται επιδότηση, τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση e-mail του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού κατά το πρότυπο που είχε εφαρμοστεί στη χορήγηση του freedom pass.

· Κατόπιν, διενεργείται η διασταύρωση των στοιχείων και οι αιτούντες λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Πώς χρησιμοποιούμε την άυλη κάρτα

· Η άυλη κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού (smartphone) και χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS.

· Δεδομένου ότι είναι προπληρωμένη και όχι πιστωτική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρατήρια με το σήμα της MasterCard

· Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και η χρήση της μπορεί να γίνει και εφάπαξ, δηλαδή για ένα μόνο γέμισμα, εάν το επιθυμεί ο χρήστης

Πώς θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή κάρτα

Οι δικαιούχοι που δεν έχουν smartphones και αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη κάρτα μπορούν να λάβουν το ποσόν της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχουν υποδείξει.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της επιδότησης

· Απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος είναι να παρουσιάζει δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος.

· Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

· Το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

· Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα να αιτηθεί για ένα μόνο όχημα (στο οποίο πρέπει να διαθέτει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας σε όχημα ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης). Ωστόσο, σε περίπτωση συζύγων εάν ο καθένας διαθέτει αυτοκίνητο στο όνομά του, τότε μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.

Ποια καύσιμα καλύπτει η επιδότηση

Η επιδότηση καλύπτει όλα τα καύσιμα κίνησης, δηλαδή τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο

Τι κερδίζει ο καταναλωτής από την επιδότηση

· Η επιδότηση καλύπτει διάστημα τριών μηνών και συνολική ποσότητα 180 λίτρων καυσίμου.

· Σε μηνιαία βάση, η επιδότηση αφορά σε 60 λίτρα καυσίμου και ανέρχεται σε 22 λεπτά το λίτρο για όσους κατοικούν στην ηπειρωτική χώρα. Συνεπώς, η επιδότηση ανέρχεται σε 13 περίπου ευρώ το μήνα ή σε 40 ευρώ στο τρίμηνο.

· Για τους πολίτες που έχουν δηλώσει κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση ανέρχεται σε 28 λεπτά το λίτρο, με κέρδος περίπου 16 ευρώ το μήνα ή 50 ευρώ το τρίμηνο.

· Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Τι συμβαίνει με τη διπλή επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης;

Δεδομένου ότι η αύξηση στο ντίζελ ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που έγινε σε άλλα καύσιμα, προβλέπονται δύο διαφορετικοί τύποι επιδοτήσεων, ένας για όλους τους καταναλωτές και ένας για όσους πληρούν τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, τον Απρίλιο θα εφαρμοστεί απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο για όλους τους καταναλωτές που γεμίζουν με πετρέλαιο κίνησης ενώ από τον Απρίλιο και μέχρι τον Ιούνιο, οι δικαιούχοι του επιδόματος θα μπορούν να λαμβάνουν και την προβλεπόμενη επιδότηση των 22 λεπτών (ή των 28 λεπτών για τα νησιά).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όλα τα μέτρα 1,7 δισ. για την ακρίβεια: Παρέμβαση σε καύσιμα, ρεύμα, επιδόματα, παράταση Επιστρεπτέας, στήριξη αγροτών

Ρεύμα: Στα 72 ευρώ εκτινάσσεται η επιδότηση τον Απρίλιο για τα νοικοκυριά

Επιδότηση καυσίμων: Έως 50 ευρώ το κέρδος για δικαιούχους – Με ηλεκτρονική κάρτα η πληρωμή

gazzetta
gazzetta reader insider insider