Ντομπρόβσκις - Τζεντιλόνι: Ισχυρός ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία - Κίνδυνος από πληθωρισμό και ενέργεια

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντομπρόβσκις - Τζεντιλόνι: Ισχυρός ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία - Κίνδυνος από πληθωρισμό και ενέργεια
Η Κομισιόν θεωρεί πως οι επιπτώσεις του πολέμου θα επηρεάσουν την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα την εκτροχιάσουν.

Στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία αναφέρθηκαν τα κορυφαία στελέχη της Κομισιόν για τον καθορισμό των δημοσιονομικών της ΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, εστίασαν στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η κατάσταση στην Ουκρανία στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο και πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία. Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Κομισιόν θα έχει καλύτερη εικόνα για το ζήτημα τον Μάιο, κατά την παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της για την οικονομία.

Απαντώντας σε ερωτήματα για το εάν οι Βρυξέλλες εξετάζουν τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, απάντησαν πως ο σχεδιασμός είναι η ρήτρα να σταματήσει το 2022, όπως είναι προγραμματισμένο μέχρι σήμερα, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα επανεξεταστεί μέσα στους επόμενους μήνες εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η κατάσταση στην Ουκρανία.

Ακόμα, έγινε γνωστό πως την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις εκατέρωθεν κυρώσεις στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναλυτικά, ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, λέγοντας πως «οι κυρώσεις έχουν στόχο να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στη ρωσική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικά πως το ρούβλι έχασε το 25% της αξίας του μέσα σε 1 εβδομάδα. Στόχος μας είναι να αδυνατίσουμε τη δυνατότητα του Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο».

Μιλώντας για τις επιπτώσεις στην οικονομία της ΕΕ, ο Λετονός αξιωματούχος είπε πως «υπάρχουν πολλά σενάρια, όπως αυτά για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού και περισσότερη αύξηση των ενεργειακών τιμών.

Η κρίση θα έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, το εύρος των οποίων δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε ακόμα» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε πως οι επιπτώσεις του πολέμου θα επηρεάσουν την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα την εκτροχιάσουν.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Μιλώντας για την ενέργεια, ο Ιταλός αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα ολλανδικά συμβόλαια για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί 85% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε τη θέση της Κομισιόν για το ότι οι ενεργειακές τιμές θα παραμείνουν υψηλές για το σύνολο του 2022.

Σε ερώτηση για το εάν η Κομισιόν θα αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της για τη ρήτρα διαφυγής, σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε πως «αναμένουμε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα πληγεί και θα εξασθενήσει, αλλά δεν θα εκτροχιαστεί».

Στη συνέχεια, αφού ανέφερε κανείς δεν μπορεί να κάνει προφητείες, σημείωσε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτή τη στιγμή, ο σχεδιασμός είναι πως η ρήτρα διαφυγής θα σταματήσει να ισχύει στο τέλος του 2022, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο φως για μέτρα στήριξης και δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 από την Κομισιόν, για το 2023... βλέπουμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider