Επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας το 2023 «βλέπει» η Fitch Solutions - Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Ανδρέας Βελισσάριος
Μοιράσου το
Επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας το 2023 «βλέπει» η Fitch Solutions - Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Στο πολιτικό «μικροσκόπιο» της Fitch Solutions μπαίνει η Ελλάδα, εν μέσω του νέου πανδημικού κύματος εξαιτίας της «Όμικρον» και της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων που αυξάνει τους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα, αλλά με την κυβέρνηση να δύναται να αποφύγει την επιστροφή στα αυστηρά lockdown.

Στο πολιτικό «μικροσκόπιο» της Fitch Solutions μπαίνει η Ελλάδα, εν μέσω του νέου πανδημικού κύματος εξαιτίας της «Όμικρον» και της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων που αυξάνει τους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα, αλλά με την κυβέρνηση να δύναται να αποφύγει την επιστροφή στα αυστηρά lockdown.

Ο αμερικανικός βραχίονας ανάλυσης του ομίλου Fitch, εξετάζοντας τα νέα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για να περιορίσει την έξαρση της πανδημίας, αναμένει κόπωση και δυσαρέσκεια. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη βαθμολογίας της Ελλάδας που λαμβάνει 60 στα 100 στην ενότητα «κοινωνική σταθερότητα» του βραχυπρόθεσμου δείκτη πολιτικού κινδύνου (STPRI), που είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (70,8). Ωστόσο, οι περιορισμοί παραμένουν σημαντικά πιο χαλαροί από ό,τι ήταν νωρίτερα στην πανδημία. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι το 68,1% του πληθυσμού της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο σε σύγκριση με το ποσοστό του 61,5% σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί εξαιτίας των μεταλλάξεων, οι ασθενείς που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς και οι καθημερινοί θάνατοι διατηρούνται σε μια πτωτική τάση.

Από την άλλη ωστόσο, η Fitch Solutions εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα επιμείνουν σε μεγάλο βαθμό τους επόμενους μήνες και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αυστηροποίηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η βασική προσδοκία είναι ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει τα αυστηρά lockdown του 2020 και των αρχών του 2021, και έτσι θα μετριαστεί η δημόσια αναταραχή και δεν θα εκτροχιαστεί η οικονομική ανάκαμψη.

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος συνεχίζει να θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε ισχυρή θέση, με περιθώρια να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και πρόγραμμα τα επόμενα τρίμηνα. Όπως σημειώνεται, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας (158 από τις 300 έδρες) της επέτρεψε να περάσει γρήγορα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια μέσα στο 2021, συμπεριλαμβανομένου του εργασιακού που άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων και τον προϋπολογισμό του 2022, που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο και περιορίζει τις δαπάνες της πανδημίας, ενώ παρά τις αντιδράσεις και κάποιες διαμαρτυρίες, και τα δύο υπερψηφίστηκαν σχετικά εύκολα.

Η Fitch Solutions αναμένει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πλάνο της, παραθέτοντας παραδείγματα όπως η διατήρηση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και η μείωση της φορολόγησης για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενώ παράλληλα θα στοχεύσει σε έναν βαθμό δημοσιονομικής προσαρμογής τα επόμενα τρίμηνα. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη που υπερβαίνει την τάση, θα στηρίξουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα το 2022.

Επιπλέον, αν και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις υποχωρεί αργά συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019, συνεχίζει να διατηρεί ένα άνετο διψήφιο προβάδισμα έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ συνεχίστηκε ακόμη και μετά την πρόσφατη άνοδο του Κινήματος Αλλαγής, με την εκλογή του νέου προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.

Fitch Solutions

Ο Αλέξης Τσίπρας αύξησε την κριτική του διάθεση για τους χειρισμούς της ΝΔ για την οικονομία και την πανδημία τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε άμεσα από τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Η Fitch Solutions εκτιμά ότι η ΝΔ θα επανεκλεγεί το 2023, ενώ με βάση αυτά, η Ελλάδα σημειώνει υψηλότερη βαθμολογία από τους μέσους όρους της ΕΕ τόσο στη «διαδικασία χάραξης πολιτικής» όσο και στη «συνέχεια πολιτικής» του δείκτη STPRI.

Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, οι κίνδυνοι για την πολιτική σταθερότητα πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία, την εύθραυστη εικόνα της οικονομίας και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο τελευταίο ζήτημα μάλιστα και λόγω της ευαισθησίας των θαλάσσιων ζητημάτων, οι αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν μελλοντικές εξάρσεις περιφερειακών εντάσεων, κάτι που οδηγεί τη βαθμολογία της Ελλάδας στην κατηγορία «ασφάλεια/εξωτερικές απειλές» στο 60 και χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ουκρανία- Γκολοντομόρ: Μια επέτειος, μια υπενθύμιση, μια επανάληψη για κάποιους της Ιστορίας

23:44

Η πρώτη ομάδα Βούλγαρων ερευνητών της Ανταρκτικής αναχωρεί για να προετοιμάσει τη βάση "Αγ. Κλίμεντ Όχριντσκι"

23:29

Ουκρανία: Τουλάχιστον 13 τραυματίες από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη Ντνιπροπετρόβσκ

23:15

Πλήθος κόσμου στο AthensCon, το μεγαλύτερο συνέδριο κόμικς και ποπ κουλτούρας στην Ελλάδα

22:59

ΕΛΑΣ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 14 μελών των συμμοριών της Πολυτεχνειούπολης

22:45

Λευκορωσία: Πέθανε ο ΥΠΕΞ Βλαντίμιρ Μακέι

22:28

Τούτουζας: Με καρδιακή ανεπάρκεια το 2% από αυτούς που έπαθαν μυοκαρδίτιδα, λόγω κορονοϊού

22:13

Ταϊβάν: Η πρόεδρος Τσάι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός της, μετά την ήττα του στις τοπικές εκλογές

21:58

Ουκρανία: Το Κίεβο φιλοξενεί μια διεθνή σύνοδο για την επισιτιστική ασφάλεια

21:44

Θεσσαλονίκη: «Η ψυχική υγεία έχει σημασία»

21:27

Στο Καστελόριζο και στη νήσο Ρω σήμερα οι περιφερειάρχες της χώρας

21:14

Ιράν: Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ δεν θα επιλύσει τίποτα επειδή η Ουάσινγκτον θα προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις

21:04

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση χωρίς αναστολή σε 47χρονη βρεφονηπιοκόμο που καταγγέλθηκε για ξυλοδαρμούς μικρών παιδιών

21:00

Τουρισμός: Αυξάνει τις προσδοκίες για μια χρονιά ρεκόρ ο Οκτώβριος

20:49

Γερμανία: Υπηκοότητα πιο σύντομα και πιο εύκολα για τους μετανάστες, σχεδιάζει η κυβέρνηση

20:42

Πατούλης: Κανείς Έλληνας δεν θα είναι μόνος του, ακόμα και αν ζει στην πιο απομακρυσμένη περιοχή

20:38

Ορκωμοσίες νεοσυλλέκτων οπλιτών θητείας με την ΣΤ’ ΕΣΣΟ 2022

20:29

ΗΠΑ: Έδωσαν άδεια στην Chevron Corp να εισάγει πετρέλαιο από την Βενεζουέλα

20:18

Εξάρχεια: Πορεία κατά της δημιουργίας σταθμού Μετρό

20:02

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αργυρούπολη – Ελληνικό και Γλυφάδα λόγω αγώνα δρόμου

19:30

Ιωάννινα: Ατύχημα με φορτηγό που μετέφερε ζώα στην Εγνατία

19:21

ΗΠΑ: Ρεκόρ online πωλήσεων για τη Black Friday ύψους 9,12 δισ. δολαρίων

18:50

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πλέον κατηγορείται για την οργάνωση και εκτέλεση μιας πρωτοφανούς Συνταγματικής εκτροπής

18:29

Γεωργιάδης: Στην ένταξη της Swat Security στον Αναπτυξιακό δεν είχα καμμία εμπλοκή, καθώς, πέραν όλων των άλλων, δεν έχω αρμοδιότητα

18:14

Σπυράκη: Το πρώτο τρίμηνο του 2023 εγκαινιάζονται πέντε νέες δομές υγείας στην Θεσσαλονίκη

18:09

Ποιοι θα δώσουν το παρών στο Greek Investment Conference που συνδιοργανώνουν ΕΧΑΕ και Morgan Stanley

18:06

Βατικανό: Η Αγία Έδρα κατηγορεί την Κίνα ότι παραβιάζει τη διμερή συμφωνία για τον διορισμό επισκόπων

17:54

ΗΠΑ: Πέθανε η τραγουδίστρια του Fame και του Flashdance Ιρένε Κάρα

17:29

ΞΕΕ: Εξόχως θετικός ο απολογισμός της τρέχουσας τουριστικής χρονιάς για την Ελλάδα

17:20

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στον Σταθμό Παπάφη του Μετρό