Οικονομικό σκάνδαλο στη Fed - Γιατί παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος Κλαρίντα;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομικό σκάνδαλο στη Fed - Γιατί παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος Κλαρίντα;
Tην παραίτηση του από αντιπρόεδρος της Fed την Παρασκευή ανακοίνωσε ο Ρίτσαρντ Κλαρίντα, δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας του στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Tην παραίτηση του από αντιπρόεδρος της Fed την Παρασκευή ανακοίνωσε ο Ρίτσαρντ Κλαρίντα, δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας του στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Η παραίτησή του ανακοινώθηκε μετά από ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποίησε κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Η Fed ανακοίνωσε την παραίτηση του κ. Κλαρίντα το απόγευμα της Δευτέρας, την παραμονή της ακρόασης του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στην Γερουσία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προτείνει την Λάελ Μπρέιναρντ, για αντιπρόεδρο και η Γερουσία αναμένεται έχει προγραμματιστεί να εξετάσει την πρόταση την Πέμπτη.

Δημοσιεύματα αποκάλυψαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο κ. Κλαρίντα είχε τροποποιήσει τις οικονομικές του καταστάσεις για να δείξει ότι πούλησε ένα μετοχικό κεφάλαιο τρεις ημέρες πριν αγοράσει την ίδια επένδυση στα τέλη Φεβρουαρίου 2020.

Στον αρχικό δημόσιο έλεγχο πέρυσι, ο κ. Κλαρίντα είπε ότι τρεις επενδυτικές συναλλαγές που πραγματοποίησε στις 27 Φεβρουαρίου 2020, ήταν μέρος ενός προγραμματισμένου rebalancing χαρτοφυλακίου.

Oι αλλαγές που κατέθεσε τον προηγούμενο μήνα έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την αρχική του εξήγηση, επειδή έδειξαν ότι τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 24 Φεβρουαρίου 2020, ο κ. Κλαρίντα είχε πουλήσει μετοχές σε τρία funds μετοχών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου από το οποίο θα αγόραζε μετοχές στις 27 Φεβρουαρίου για παρόμοιο ποσό.

Η Fed είπε ότι οι τροποποιημένες γνωστοποιήσεις ακολούθησαν ακούσια λάθη του κ. Κλαρίντα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, Ένας υπεύθυνος δεοντολογίας της Fed είπε ότι ο κ. Κλαρίντα είχε συμμορφωθεί με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς που διέπουν τις συγκρούσεις συμφερόντων.

Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2020 ξεκίνησε μια περίοδο έντονης αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τις μετοχές να πέφτουν και τα ομόλογα να αυξάνονται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο, ωθώντας τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ να προειδοποιήσουν το κοινό για την πιθανότητα σοβαρών διαταραχών στην καθημερινή ζωή.

Η χρονική στιγμή των συναλλαγών του κ. Κλαρίντα στις 27 Φεβρουαρίου 2020 είχε εγείρει ανησυχίες από ορισμένους, επειδή ο κ. Πάουελ σηματοδότησε σε μια σπάνια δήλωση την επόμενη μέρα, 28 Φεβρουαρίου, ότι η κεντρική τράπεζα ήταν έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια εάν η πανδημία άρχισε να ταράζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομία των ΗΠΑ. Οι δύο άνδρες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά στις 27 Φεβρουαρίου το απόγευμα.

Η Fed μείωσε τα επιτόκια τον Μάρτιο και ξεκίνησε μια σειρά προγραμμάτων για να σταματήσει την οικονομική κρίση.

Ο κ. Κλαρίντα, σε επιστολή παραίτησης προς τον κ. Μπάιντεν τη Δευτέρα, δεν ανέφερε το οικονομικό σκάνδαλο και αντ' αυτού εστίασε στην απάντηση της Fed στην πανδημία του κορονοϊού στις αρχές του 2020.

Τρεις αξιωματούχοι μπλεγμένοι στο σκάνδαλο

Οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές του κ. Clarida στις 27 Φεβρουαρίου 2020 αποκαλύφθηκαν τον Μάιο του 2021. Ωστόσο, προσέλκυσαν την προσοχή μετά τις παραιτήσεις δύο άλλων αξιωματούχων της Fed στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά από αναφορές για τις χρηματο-οικονομικές συναλλαγές τους, προκαλώντας μια μεγάλη κρίση για την κεντρική τράπεζα . Ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης Έρικ Ρόζενγκρεν, επικαλούμενος λόγους υγείας, παραιτήθηκε από τη θέση του στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Ρόμπερτ Κάπλαν, παραιτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου. Τα έντυπα γνωστοποίησης που κυκλοφόρησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι και οι δύο άνδρες έκαναν εκτεταμένες συναλλαγές σε μεμονωμένες μετοχές το 2020.

Σε επιστολή προς τον κ. Πάουελ τη Δευτέρα, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εμπορικές δραστηριότητες των αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών που οδήγησαν στις τροποποιημένες γνωστοποιήσεις του κ. Κλαρίντα. Αυτές οι αποκαλύψεις, έγραψε, ήταν «απλώς η τελευταία απόδειξη μιας βαθιάς ριζωμένης αποτυχίας ηθικής στη Fed».

Το περασμένο φθινόπωρο, η κ. Γουόρεν κάλεσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τις συναλλαγές και των τριών αξιωματούχων, οι οποίες, όπως είπε, ήταν «δεοντολογικά αμφισβητήσιμες» και δυνητικά παράνομες. Οι συναλλαγές «αντανακλούν μια φρικτή κρίση», έγραψε σε μια επιστολή της στην επιτροπή κεφαλαιοαγοράς.

Ο γενικός επιθεωρητής της Fed έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συναλλαγές αξιωματούχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ρόζενγκρεν της Fed συνταξιοδοτείται «ξαφνικά» 9 μήνες νωρίτερα

Fed: Παραιτείται ο Κάπλαν - Δεύτερος σε μία ημέρα - Είχε και αυτός εμπλακεί στο trading μετοχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider