Πιο επιθετική η Fed: Οι αυξήσεις επιτοκίων ενδέχεται να έρθουν πιο σύντομα και με ταχύτερο ρυθμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο επιθετική η Fed: Οι αυξήσεις επιτοκίων ενδέχεται να έρθουν πιο σύντομα και με ταχύτερο ρυθμό
Τι δείχνουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.

Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να έρθουν πιο σύντομα και με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν προηγουμένως, αποκαλύπτουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν πως η ανάκαμψη της οικονομίας και ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις κινήσεις, με ορισμένους μάλιστα να τάσσονται υπέρ της συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed, αμέσως μετά.

Τι αναφέρουν τα πρακτικά

«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση γενικά σημείωσαν ότι, δεδομένων των προοπτικών της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού, ενδέχεται να κριθεί δικαιολογημένη μια αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν προηγουμένως», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στις 14 και 15 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), που χαράζει την πολιτική, υιοθέτησε μια πιο επιθετική στάση απέναντι στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Κάποιοι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι ίσως θα ήταν κατάλληλο να ξεκινήσει η μείωση του ισολογισμού της Federal Reserve σχετικά σύντομα μετά την εκκίνηση της αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων».

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, η FOMC ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που είχε περιγράψει στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, επικαλούμενη τους ολοένα και αυξανόμενους κινδύνους από τον πληθωρισμό. Με τον νέο προγραμματισμό η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά να ολοκληρώσει τις αγορές τον Μάρτιο.

Η Fed αυτή τη στιγμή περιορίζει τις αγορές ομολόγων (tapering) και έχει ήδη στείλει «σήμα» στην αγορά ότι θα αυξήσει τα επιτόκια σύντομα μετά τη λήξη του tapering τον Μάρτιο. Η αγορά, ωστόσο, αναμένει ενδείξεις για το τι σκοπεύει να κάνει η Fed με τον ισολογισμό των σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων μόλις σταματήσει να τον διογκώνει. Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να συρρικνώσουν τον ισολογισμό, παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ως ακόμη έναν τρόπο να αποσύρουν τη διευκολυντική πολιτική.

Όλοι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων

Επίσης, η εκτίμηση ότι φέτος θα δημιουργηθεί ανάγκη να ξεκινήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια είναι ομόφωνη, σύμφωνα με τις ανώνυμες προβλέψεις των μελών της FOMC. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή από τις αντίστοιχες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, στις οποίες οι αξιωματούχοι ήταν φανερά διχασμένοι.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις συναλλαγές των futures των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Τα πρακτικά δεν παρείχαν ακριβές guidance για την πρώτη αύξηση που θα έρθει έπειτα από σχεδόν μια διετία σχεδόν μηδενικού κόστους δανεισμού.

Η τιμή του χρυσού αντέδρασε πτωτικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τη δημοσιεύση των πρακτικών. Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 υποχώρησε σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό, ενώ οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων διεύρυναν τις απώλειές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Πέτυχε δεύτερη διαδοχική άνοδο, αλλά «υπέκυψε» μετά τα πρακτικά της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider