Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ δεν υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ και διατηρεί τη στρατηγική παραγωγής πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ δεν υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ και διατηρεί τη στρατηγική παραγωγής πετρελαίου
Οι χώρες του Οργανισμού αποφάσισαν να διατηρήσουν το ρυθμό διάθεσης «μαύρου χρυσού» στα 400.000 βαρέλια ανά ημέρα για κάθε μήνα.

Τελευταία ενημέρωση 17:53

Να εμμείνουν στο υφιστάμενο σχέδιο για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο αποφάσισαν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι τους (ΟΠΕΚ+) κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεδιάσκεψης που είχαν για το 2022 σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, καθώς αναμένουν πως ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον στη ζήτηση θα είναι βραχυπρόθεσμος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ξεκινώντας από τον Αύγουστο, κάθε μήνα ο ΟΠΕΚ+ αύξανε τον στόχο για την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα. Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις στην ομάδα, η οποία περιλαμβάνει και τη Ρωσία, να αυξηθεί περαιτέρω η παραγωγή ούτως ώστε να στηρίξει την ανάκαμψη μετά την πανδημία και να «αποθερμάνει» τις τιμές που έχουν φτάσει κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ+, ωστόσο, εκτιμά πως η αγορά είναι ισορροπημένη και δεν χρειάζεται επιπλέον πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύονται 1,7% στα 77,39 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του Brent, παράδοσης Μαρτίου, ενισχύονται 1,66% στα 80,29 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ+ αντιστρέφει τις περικοπές-ρεκόρ των 10 εκατομμυρίων βαρελιών στην παραγωγή που επέβαλε το 2020, καθώς τόσο η ζήτηση όσο και οι τιμές ανακάμπτουν από τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία. Το brent ολοκλήρωσε το 2021 με ράλι 50% και συνεχίζει την ανοδική του πορεία και φέτος.

Η στρατηγική που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ+ σημαίνει ότι αυξάνει ξανά τον στόχο κατά 400.000 βαρέλια για τον Φεβρουάριο και πλέον καλείται να επαναφέρει στην παραγωγή περικοπές 3 εκατομμυρίων βαρελιών έως τον Σεπτέμβριο, σε ευθυγράμμιση με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει τις ποσότητες που θα «ρίξει» στην αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider