Τουρκία: Νέα μέτρα από τον Ερντογάν για στήριξη της λίρας - «Η μείωση των επιτοκίων θα ρίξει τον πληθωρισμό»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Νέα μέτρα από τον Ερντογάν για στήριξη της λίρας - «Η μείωση των επιτοκίων θα ρίξει τον πληθωρισμό»
Σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ζήτηση δολαρίων από πλευράς των επενδυτών και να σταθεροποιηθεί το τουρκικό νόμισμα, το οποίο από την αρχή του έτους έχει χάσει πάνω από το 120% της αξίας του.

Στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων με στόχο την ενίσχυσης της τουρκικής λίρας προχώρησε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ζήτηση δολαρίων από πλευράς των επενδυτών και να σταθεροποιηθεί το τουρκικό νόμισμα, το οποίο από την αρχή του έτους έχει χάσει πάνω από το 130% της αξίας του.

Αναλυτικότερα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μία δέσμη έκτακτων μέτρων, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος που θα προστατεύει τις αποταμιεύσεις από τις έντονες διακυμάνσεις του εγχώριου νομίσματος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει να αναπληρώσει τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοχοι καταθέσεων σε λίρες εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Άγκυρα.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η παρακράτηση φόρου για επενδύσεις σε λίρες που εκδίδονται από την κυβέρνηση θα μειωθεί στο 0% από 10% που είναι σήμερα, ενώ οι αρχές θα προσφέρουν προθεσμιακά δάνεια με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγέων, οι οποίοι βλέπουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τα αυξημένα επίπεδα αστάθειας να εντείνονται επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το ποσοστό του συνόλου των εισφορών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο προαιρετικό συνταξιοδοτικό σύστημα αυξάνεται στο 30% από 25% που ήταν μέχρι σήμερα.

«Από εδώ και στο εξής, κανένας από τους πολίτες μας δεν θα χρειάζεται να αλλάξει τις καταθέσεις του από την τουρκική λίρα σε ξένα νομίσματα λόγω των ανησυχιών του ότι οι διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί να εξαλείψουν τα κέρδη από τις πληρωμές τόκων», είπε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την ανάγκη να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω από την οικονομία της ελεύθερης αγοράς».

Στον απόηχο των ανακοινώσεων Ερντογάν, η λίρα περιόρισε τις απώλειές της στο 5,9% και στις 17,424 λίρες/δολάριο, την στιγμή που νωρίτερα η πτώση του τουρκικού νομίσματος είχε φτάσει μέχρι και το 10,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό για την λίρα - Πτώση 134% μέχρι στιγμής φέτος

«Πυρά» Ερντογάν κατά βιομήχανων - Σχεδόν μηδενική η αξία του χαρτονομίσματος των 200 λιρών

gazzetta
gazzetta reader insider insider