ΗΠΑ: Αυξάνει η χρήση πιστωτικών καρτών παρά τους φόβους του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αυξάνει η χρήση πιστωτικών καρτών παρά τους φόβους του πληθωρισμού
Αύξηση στις δαπάνες για πιστωτικές κάρτες παρατηρείται στις ΗΠΑ. Το ποσοστό των δαπανών υπερβαίνει κατά πολύ κάθε λογική εκτίμηση γύρω από το που συνέβαλε ο πληθωρισμός σε αυτό.

Οι αμερικανοί καταναλωτές λένε ότι ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν οι Financial Times, οι καταναλωτικές δαπάνες για χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες στην Bank of America τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι και 28% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας. Αυτό έρχεται σε σύγκριση με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 10% το 2018 και το 2019. Οι δαπάνες επιταχύνθηκαν το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, ακόμη και μετά την πτώση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Βελτιώθηκε ελαφρά αυτόν τον μήνα, κυρίως λόγω των ελπίδων για υψηλότερους μισθούς, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, αλλά παραμένει προσεκτικός.

«Αν κοιτάξετε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ως προς το τι κάνουν με τα χρήματά τους, ανεξάρτητα από το τι λένε, δεν ξοδεύουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Μπράϊαν Μόϋνιχαν, σε συνέδριο επενδυτών αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Άλλες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Wells Fargo και Citigroup, ανέφεραν υψηλές δαπάνες πιστωτικών καρτών. Οι πρόσφατες δαπάνες πιστωτικών καρτών στην JP Morgan είναι 17% υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, λόγω της ανάπτυξης σε όλες τις κατηγορίες εκτός από τις αεροπορικές εταιρείες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Πίντο.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απλώς προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να ζήσουν μια κανονική ζωή και να καλύψουν το χαμένο έδαφος», δήλωσε ο Μπρένταν Κόχλιν, επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικής τραπεζικής στη Citizens Bank, τη 13η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ σε περιουσιακά στοιχεία. «Είναι δύσκολο να διαμορφώσεις το συναίσθημα».

Οι δαπάνες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στη Citizens είναι 12% και 25% υψηλότερες από τα επίπεδα πριν από την πανδημία αντίστοιχα.

«Το ποσοστό των δαπανών υπερβαίνει κατά πολύ κάθε λογική εκτίμηση γύρω από το που συνέβαλε ο πληθωρισμός σε αυτό», είπε ο Κόχλιν.

Τραπεζικά στελέχη και οικονομολόγοι αγωνίζονται να κατανοήσουν τις ανθεκτικές καταναλωτικές δαπάνες παρά την επιδείνωση του κλίματος. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι δύο οικονομικοί δείκτες που παρακολουθούνται στενά κινούνται συνήθως ο ένας με τον άλλο. Τώρα που οι τάσεις αποκλίνουν, η συμπεριφορά των καταναλωτών είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί.

«Πολλές από τις μακροοικονομικές σχέσεις που είχαμε συνηθίσει έχουν γίνει άνω κάτω με την πανδημία», δήλωσε ο Τεντάγι Καπφίτζε, επικεφαλής οικονομολόγος στην US Bank.

«Τα οικονομικά έγγραφα που προκύπτουν από αυτή την κατάσταση θα εξετάσουν ποιες σχέσεις κράτησαν, ποιες σχέσεις άλλαξαν για σύντομο χρονικό διάστημα και ποιες σχέσεις άλλαξαν οριστικά».

Η περιορισμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, η περιορισμένη αγορά εργασίας και τα εκτεταμένα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι εταιρείες δεν δυσκολεύτηκαν να μετακυλίσουν αυτά τα έξοδα στους πελάτες.

«Όσον αφορά τον πελάτη της μεσαίας αγοράς, πολλοί έχουν ισχύ ως προς την τιμολόγηση που λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo, Τσάρλι Σαρφ. «Λένε: «Ποτέ δεν μπορέσαμε να αυξήσουμε την τιμή έτσι και να πετύχει και πετυχαίνει».

Οι καταναλωτές των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα αυξημένα ταμειακά τους υπόλοιπα για να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών αντί να περιορίσουν τις δαπάνες τους. Τα υπόλοιπα των λογαριασμών ελέγχου εξακολουθούν να είναι κατά μέσο όρο 20 έως 35% υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ανέφεραν στελέχη στους Financial Times. Ακόμη και για τους καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα που αρχίζουν να εξαντλούν τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους, ο αναμενόμενος πληθωρισμός και η άφθονη ικανότητα δανεισμού είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνουν τη ζήτηση των καταναλωτών το επόμενο έτος, είπε ο Καπφίτζε.

Η ζήτηση για πίστωση στις ΗΠΑ ανέκαμψε στα επίπεδα του 2019 τον περασμένο μήνα, αφού μειώθηκε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια,, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές πέρασαν τα πρώτα στάδια της πανδημίας αποπληρώνοντας χρέη, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα πρόσβασης πιστώσεων της Federal Reserve Bank of New York.

Ο Πίντο είπε ότι το 70% των πελατών πιστωτικών καρτών της JP Morgan, οι οποίοι συνήθως έχουν υπόλοιπο από μήνα σε μήνα, έχουν εξαντλήσει τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους. Πρόσθεσε ότι αναμένει πως ο δανεισμός με κάρτες θα επιταχυνθεί τα επόμενα τρίμηνα.

Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ενισχύσει ξανά τους ισολογισμούς των νοικοκυριών με άμεσες πληρωμές, αντί να αφήσει την οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση, καθώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον απειλεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη, δήλωσαν στελέχη στους Financial Times.

Εναλλακτικά, η υψηλότερη δαπάνη θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει ένα κανονικό επίπεδο δαπανών για διακοπές που αναβλήθηκαν λόγω ανησυχιών για ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, πρόσθεσαν τα ίδια στελέχη.

Ενώ ο συνδυασμός υψηλότερων τιμών και επίμονης ζήτησης θα τονώσει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, τραπεζικά στελέχη ανέφεραν ότι ανησυχούν πως ο πληθωρισμός μπορεί να ανέβει αρκετά και είπαν ότι η FED θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, αλλά προσεκτικά, για να ηρεμήσει η οικονομία.

«Σίγουρα υπάρχει το ενδεχόμενο η FED να πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα από ό,τι κινούνταν», είπε ο Σαρφ της Wells Fargo. «Ανησυχούμε περισσότερο για τον πληθωρισμό από ότι πριν, αλλά υπάρχει μια πορεία προς τα εμπρός».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider