Eurogroup για Ελλάδα: Οφέλη από την πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ και 2μερων δανείων – Πράσινο φως για τα 767 εκατ. ευρώ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup για Ελλάδα: Οφέλη από την πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ και 2μερων δανείων – Πράσινο φως για τα 767 εκατ. ευρώ
«Θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας» θα έχει η πρόωρη αποπληρωμή. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πράσινο φως για το πακέτο των 767 εκατ ευρώ, εύσημα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και για τα μέτρα στήριξης. Τον Φεβρουάριο το επόμενο πόρισμα.

«Θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας» θα έχει η πρόωρη αποπληρωμή του υπόλοιπου του δανείου της χώρας με το ΔΝΤ, αλλά και τα διμερή δάνεια που είχε συνάψει κατά το 1ο Μνημόνιο, αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα. Επισημαίνεται πως οι ΥΠΟΙΚ ενημερώθηκαν «ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του υπολειπόμενου ποσού του δανείου της με το ΔΝΤ, καθώς και την μερική προπληρωμής των διμερών δανείων» που σχετίζονται με τις πληρωμές του 2022 και του 2023.

Σημειώνεται πως ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας είχε μεταφέρει την ικανοποίηση των ομολόγων του για την ελληνική πρωτοβουλία. Στην συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο επισημάνθηκε πως έγινε παρουσίαση της ελληνικής θέσης από τον ΥΠΟΙΚ και θα ακολουθήσει η παροχή περαιτέρω στοιχείων για να ολοκληρώσει ο ESM την εισήγησή του στις αρχές του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία θα ολοκληρωθεί όταν το επιτρέψουν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη Γερμανία.

Επίσης το Eurogroup στη δήλωσή του δίνει το πράσινο φως για το πακέτο των 767 εκατ. ευρώ, δίνει εύσημα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και για τα μέτρα στήριξης, αλλά και ορίζει τα πεδία στα οποία απαιτείται επιτάχυνση. Η 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο αναφέρεται.

Αναλυτικά, για την αξιολόγηση, «χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδεύσμευση» της 6ης «δόσης» των παρεμβάσεων στο χρέος. Αναφέρεται πως με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη διαδικασία.

Στη δήλωση του Eurogroup για την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με τις δεσμεύσεις της 12ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας αναφέρεται πως μετά από μια ταχεία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα φέτος και το 2022 και το 2023. «Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα νέα μέσα της ΕΕ, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το SURE», ενώ «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας αναμένεται να παράσχει μια ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη και να αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Το Eurogroup αναφέρει πως «χαιρετίζουμε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί σε δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας και των καταστροφικών πυρκαγιών τον Αύγουστου του 2021». Ειδική αναφορά γίνεται για το νέο λογιστικό σχέδιο, για τις παρεμβάσεις στον ενεργειακό τομέα, «που ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί». Για «καλή πρόοδος» γίνεται λόγος στην απλούστευση της αδειοδότησης των επενδύσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, αλλά και στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας διοίκησης.

«Η αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που προσδιορίζονται στη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας» αναφέρεται. Για αυτό «ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και να προωθήσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Σημειώνουν επίσης «ορισμένες καθυστερήσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας και καλούμε τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων σε αυτούς τους τομείς» αναφέροντας πως τα θέματα αυτά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλά αποκαλυπτήρια σήμερα σε Βρυξέλλες - Αθήνα για τη «δόση» 767 εκατ. και την ανάπτυξη

Eurogroup: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider