Το 2022 ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2022 ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια
Προχωρούν οι διαδικασίες ωρίμανσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, βρίσκονται οι απαραίτητοι σύμβουλοι. Το αναλογικό σύστημα χρέωσης ανά χιλιόμετρο. Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέσα το 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, το οποίο θα είναι αναλογικότερο ώστε ο πολίτης να πληρώνει μόνο για το κομμάτι που διανύει. Ήδη το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει προχωρήσει σημαντικά τις διαδικασίες για τους απαραίτητους συμβούλους (τεχνικός, χρηματοοικονομικός, έρχεται και ο νομικός) ώστε να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες ωρίμανσης του διαγωνισμού.

Όπως έχει αναδείξει το insider, το έργο που θα δημοπρατηθεί με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, αφορά στην εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων. Με το νέο σύστημα ο οδηγός, ασχέτως αν διαθέτει πομποδέκτη ή όχι θα χρεώνεται αναλογικά, δηλαδή για όσα χιλιόμετρα διανύει και όχι προκαταβολικά σε σταθμό διοδίων όπως γίνεται σήμερα. Να σημειωθεί ότι οι πόροι που αναμένεται να κατευθυνθούν προς αυτό το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται σε 65 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού στους χρήστες διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα. Το έργο αναπτύσσει ένα δίκαιο και διαφανή μηχανισμό χρέωσης για όλους τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, βελτιώνει το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν (διαθεσιμότητα διαφορετικών επιλογών για αυτόματες ηλεκτρονικές πληρωμές) και δημιουργεί πολλαπλές οικονομίες στην λειτουργία τους.

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνόδευε τον περασμένο Ιούνιο την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης αποκαλύπτονταν και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών διοδίων. Υπενθυμίζεται, όπως είχαμε αναφέρει και τότε, ότι η ανάθεση σύμβασης για τα ηλεκτρονικά διόδια εκτιμάται στο β’ εξάμηνο του 2023. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ρολάρει» η διαδικασία για τα ηλεκτρονικά διόδια

gazzetta
gazzetta reader insider insider