Τουρκία: Ο Ερντογάν δεν υποχωρεί για τη μείωση των επιτοκίων - Νέες απώλειες για τη λίρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Ο Ερντογάν δεν υποχωρεί για τη μείωση των επιτοκίων - Νέες απώλειες για τη λίρα
Ένα δολάρια έφτασε να αξίζει όσο 12,85 στην αγορά συναλλάγματος.

Την πρόθεση του να μην υποχωρήσει στο θέμα της μείωσης των βασικών επιτοκίων της Τουρκίας υπογράμμισε εκ νέου ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, ωθώντας την τουρκική λίρα σε νέες απώλειες έναντι του δολαρίου.

Μιλώντας εν πτήσει σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα από επίσημη επίσκεψη στο Τουρκμενιστάν, ο Ερντογάν ανέφερε «ποτέ δεν υπερασπίστηκα την αύξηση των επιτοκίων, και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα. Τα επιτόκια πρέπει να πέσουν».

Σε σχόλιο του για την απότομη μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας, ο Ερντογάν υποστήριξε πως αυτή δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα για την τουρκική οικονομία, συμπληρώνοντας πως είναι έτοιμος για νέα μέτρα προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις στη χώρα, κυρίως μέσα από τις κρατικές τράπεζες».

Ακόμα, ο Ερντογάν συνέδεσε τον καλπάζοντα πληθωρισμό στην τουρκική οικονομία με τις γενικές εκλογές στη χώρα το 2023, λέγοντας στους δημοσιογράφους «θα δείτε πόσο πολύ θα πέσει ο πληθωρισμός πριν από τις εκλογές».

Νέα πτώση για τη λίρα

Λίγο μετά τη γνωστοποίηση των σημερινών δηλώσεων του Ερντογάν, η τουρκική λίρα κατέγραψε νέες απώλειες έναντι του δολαρίου, 3,7% στις 12,70 λίρες ανά δολάριο, ενώ πρόσκαιρα η ισοτιμία έφτασε και τις 12,85 λίρες ανά δολάριο.

Όπως σημειώνει το Reuters, μέσα στο 2021 και μέχρι σήμερα η τουρκική λίρα έχει χάσει το 45% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ ο Νοέμβριος είναι ο πέμπτος χειρότερος μήνα στην ιστορία για την αξία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της τουρκικής λίρας διέταξε ο Ερντογάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider