UBS: Διατηρεί τις υψηλές εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας - «Πρωταθλήτρια» το 2022-23

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Διατηρεί τις υψηλές εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας - «Πρωταθλήτρια» το 2022-23
Ο ελβετικός οίκος αναμένει ανάπτυξη στο 7,9%, 5% και 4,7% για την περίοδο 2021-2023 που είναι και το υψηλότερο για την περιοχή που εξετάζει.

Ως «πρωταθλήτρια» αποκαλεί την Ελλάδα και την αναπτυξιακή της δυναμική για το 2022 - 2023 η UBS για την περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), διατηρώντας στο ακέραιο τις εκτιμήσεις της για τη πορεία της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο ελβετικός οίκος αναμένει ανάπτυξη στο 7,9%, 5% και 4,7% για την περίοδο 2021-2023 που είναι και το υψηλότερο για την περιοχή που εξετάζει. Παράλληλα, όπως σημειώνει, ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κυμάνθηκε μεταξύ 3,4% και 4,5% σε τριμηνιαία βάση από το γ' τρίμηνο του 2020, παρέχοντας ένα σταθερό υπόβαθρο για τις φετινές επιδόσεις, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν γνωρίζει ακόμη τον ακριβή αντίκτυπο της αναθεώρησης του ΑΕΠ του 2020 στην τριμηνιαία πορεία.

Σύμφωνα με τη UBS, οι δείκτες γ' τριμήνου παραμένουν συνεπείς με μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη: η πιο αισιόδοξη ανάγνωση του επιχειρηματικού κλίματος για το γ' τρίμηνο από το 2007 και αύξηση 160% ετησίως στα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο-Αύγουστο. Όπως αναφέρει η UBS, η Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο για έσοδα ύψους 12 δισ. ευρώ από τον τουρισμό ή τα ⅔ του ρεκόρ της σεζόν του 2019 και τριπλάσιο σε σχέση με την περσινή.

Γιαυτό η UBS, προβλέπει έναν πιο μέτριο ρυθμό συνεχούς ανάπτυξης της τάξεως του 0,7% και 1,0% σε τριμηνιαία βάση κατά το β' εξάμηνο του 2021.

Παράλληλα, η εισροή των πρώτων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν ήδη εκταμιευτεί θα επιτρέψουν την έναρξη ορισμένων έργων, με την κυβέρνηση να έχει εγκρίνει από τον Οκτώβριο τη δεύτερη παρτίδα έργων ανάκαμψης (συνολικά 48 projects ύψους 4,1 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ). Ωστόσο από την άλλη, ένας κίνδυνος που ελλοχεύει είναι ο αντίκτυπος της πρόσφατης αύξησης στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο), αν και η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειές της να επιδοτήσει τα νοικοκυριά.

Αναφορικά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων η UBS αναμένει περαιτέρω άνοδο, τη στιγμή που βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία τους είναι το νέο πρόγραμμα εκδόσεων που θα ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ, (πιθανώς περίπου 10-12 δισ. ευρώ, μετά από 14 δισ. ευρώ φέτος), αλλά και η έκβαση για την πιθανής ένταξη αυτών στο πρόγραμμα του APP δεδομένου ότι η UBS αναμένει πως το έκτακτο πρόγραμμα PEPP θα λήξει έως το α' τρίμηνο του 2022 και
δυνητικά θα έρθει η αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider