Οικονομία | Ελλάδα
15-09-2021 | 14:06

UBS: Ισχυρή αναβάθμιση για την Ελλάδα, στο 7,9% η ανάπτυξη το 2021 - Στο 5% το 2022

UBS: Ισχυρή αναβάθμιση για την Ελλάδα, στο 7,9% η ανάπτυξη το 2021 - Στο 5% το 2022
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σε αναβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προέβη η UBS, λόγω και των ισχυρών επιδόσεων που κατέγραψε στο β΄τρίμηνο του έτους.

Πλέον, ο ελβετικός οίκος αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 7,9% για το 2021 από 5,6% που εκτιμούσε (κατά 280 μ.β υψηλότερα από consensus), με τη δυναμική τροχιά να διατηρείται και το 2022 παρότι ο οίκος περιορίζει την εκτίμησή του στο 5% (20 μ.β πάνω από το consensus) από 6%. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί πως η UBS επισημαίνει πως είναι αρκετά πιθανό να επακολουθήσει ένα αντίστοιχα δυναμικό γ' τρίμηνο για την ελληνική οικονομία.

Η βελτίωση του κλίματος αποτυπώνεται και στο δείκτη οικονομικού κλίματος που τον Αύγουστο έφτασε στις 113 μονάδες, σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από το 2000. Επίσης, η αισιοδοξία στη βιομηχανία αντανακλάται στην πορεία του δείκτη PMI στη μεταποίηση που αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Αύγουστο, ενώ κατά τη UBS, η αισιόδοξη διάθεση στις κατασκευές θα πρέπει επίσης να συνδεθεί με την έναρξη των projects που περικλείονται στο RRF (4 δισ. ευρώ ελήφθησαν στις αρχές του Αυγούστου). Επίσης, τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 και οι ταξιδιωτικές κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δείχνουν επίσης μια ισχυρή ζήτηση, που θα μπορούσε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

Εικόνα
UBS

Σύμφωνα με τη UBS, «κινητήριος δύναμη» στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν οι ροές των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με χώρα να δικαιούται 18 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12 δισ. ευρώ σε δανειοδοτήσεις, ενώ ήδη έχουν ληφθεί 4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο (10% και 7% του ΑΕΠ αντίστοιχα). Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε συνδυασμό με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (βελτίωση της αγοράς προϊόντων, αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού και ενίσχυση της παραγωγικότητας) θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα του ΑΕΠ κατά 30% σωρευτικά το 2021 - 2026, σε σύγκριση με το βασικό σενάριο δημιουργώντας 180.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ  σε εκκρεμή κεφάλαια από το ΠΔΠ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) για το διάστημα 2014-2020, τα οποία δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί.

Σημαντική υποχώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2022 - Η πορεία του χρέους

Ως προς το σκέλος του δημοσιονομικού ελλείμματος στόχος αποτελεί το 9,9% του ΑΕΠ φέτος, με στόχο για το πρωτογενές στο 7,2%. Αυτό περιλαμβάνει το κόστος των μέτρων για την πανδημία ύψους 20 δισ. ευρώ (11% του ΑΕΠ) για το 2021 (23 δισ. ευρώ το 2020, 14% του ΑΕΠ), ενώ με τη σταδιακή τους απόσυρση (το 90% των μέτρων για δαπάνες θα αρθούν σταδιακά) το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο 2,9% του ΑΕΠ το 2022. Παράλληλα, η UBS αναμένει μείωση του δημοσίου χρέους ήδη από φέτος, σημειώνοντας πως, από το 205,6% του ΑΕΠ το 2020 θα υποχωρήσει στο 186% του ΑΕΠ έως το 2022. Επιπλέον, η ανεργία υποχώρησε στο 15% τον Ιούνιο (εποχικά προσαρμοσμένο), στο χαμηλότερο δηλαδή σημείο από το 2010, λόγω και των μέτρων στήριξης της απασχόλησης που συνεχίζουν αν εφαρμόζονται εν μέσω πανδημίας.

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο ελβετικός οίκος επισημαίνει πως οι πολύ σημαντικές τιτλοποιήσεις και οι άμεσες πωλήσεις χαρτοφυλακιών επιτάχυναν την απομείωση του κίνδυνου (de-risking) για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο συνολικός δείκτης NPL του κλάδου μειώθηκε κατά περισσότερο από 11% μόνο στο β' τρίμηνο του 2021, και πολύ κοντά στο 20% από τα επίπεδα του 2019. Και με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε πορεία επίτευξης μονοψήφιων δεικτών NPEs έως το 2022 και μια επαρκή ικανότητα πλέον για δανεισμό, η UBS αναμένει ότι ο κλάδος θα συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Τα business plans των τραπεζών εξαρτώνται ουσιαστικά από τη δημιουργία νέου καθαρού δανεισμού προκειμένου να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμες αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων τους (ROTEs) ξεπερνώντας το 10%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.