Το «χρηματιστικό κεφάλαιο» μπαίνει στο παιχνίδι της κλιματικής αλλαγής με 100 τρισ. δολάρια

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «χρηματιστικό κεφάλαιο» μπαίνει στο παιχνίδι της κλιματικής αλλαγής με 100 τρισ. δολάρια
Περί τις 450 εταιρείες τραπεζικές και Funds ετοιμάζονται να μπουν στη χρηματοδότηση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Συντονιστής της πρωτοβουλίας μέσω της GFANZ ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της BoE.

Η Σύνοδος Κορυφής του COP26 στη Γλασκώβη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για πρώτη φορά μετά το Παρίσι σημαδεύεται από μία εντελώς διαφορετική παρουσία. Το λεγόμενο «χρηματιστικό κεφάλαιο», με βαριά ονόματα του χώρου διεθνώς και τεράστια, εν δυνάμει διαθέσιμα, κεφάλαια μπαίνει στο παιχνίδι της κλιματικής αλλαγής στο πιο ευαίσθητο σημείο της: Την αντιμετώπιση του κόστους ενεργειακής μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας, που θεσμικά πλέον έχει το όνομα «Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για το Net Zero» ή αλλιώς GFANZ, ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης από την Μ. Βρετανία Μαρκ Κάρνεϊ. Συγκεντρώνει στη δύναμή του GFANZ περίπου 450 τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων διεθνώς με διαθέσιμα για την χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης περί τα 100 τρισ. δολ. (!) και ανταποκρίνεται με τον... τρόπο της στο κάλεσμα της COP26 στη Γλασκώβη.

Τι είναι GFANZ και τι αντιπροσωπεύει σαν οικονομική «συσπείρωση» διεθνώς;

Αντιπροσωπεύει το 40% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από περισσότερες από 450 εταιρείες, σε 45 χώρες, με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που δηλώνουν έτοιμοι να διαθέσουν 100 τρισεκατομμύρια για την ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα είναι επίσης απαραίτητη τα επόμενα 30 χρόνια

Βέβαια, οι επιφυλάξεις για τις προθέσεις τους υπάρχουν και είναι επίσης επώνυμες, καθώς, για παράδειγμα ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός France Reclaim Finace, επισημαίνει ότι κανένας από τους χρηματο-οικονομικούς φορείς που έχουν συνταχθεί στο GFANZ δεν έχει δεσμευτεί στο μεταξύ στο να μη χρηματοδοτεί την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

Και όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2015 που έγινε η Σύνοδος του Παρισιού για το κλίμα, έχουν ήδη επενδύσει οι φορείς αυτοί μέχρι σήμερα στη «βρώμικη» ενέργεια πάνω από 5 τρισ. δολ., από τα οποία – σύμφωνα με το Bloomberg – τα 500 δισ. μόνο το 2021...

Και το παράδοξο είναι ότι ο Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι υποστηρικτής του GFANZ. Επίσης, όπως αναφέρεται αρμοδίως από τον ιδρυτή και πρόεδρο της Πρωτοβουλίας Παρακολούθησης Άνθρακα, Μαρκ Καμπανάλε, σύμφωνα με δηλώσεις του στον διεθνή Τύπο, πουθενά δεν έχει διασαφηνιστεί από το GFANZ το πως θα λειτουργήσει για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει...

Παρ' όλα αυτά ο Μαρκ Κάρνεϊ τέως πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Μ. Βρετανίας και τώρα επικεφαλής του GFANZ – που ιδρύθηκε τον περασμένο Απρίλιο - με αρχική βάση φορέων που διαχειρίζονταν τότε 70 τρισ. δολ. και σήμερα 130 τρισ. δολ. υποστηρίζει, «έχουμε τα χρήματα για τη μετάβαση, τώρα πρέπει να τα σχεδιάσουμε».

Το «ενεργητικό» της GFANZ αναλυτικά σήμερα είναι:

  • Διαχειριστές κεφαλαίων με 57 τρισ δολ.
  • Επενδυτικές Τράπεζες με 63 τρισ. δολ.
  • Διαχείριση Συνταξιοδοτικών Ταμείων 10 τρισ. δολ.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαρκ Κάρνεϊ, «όλα τα μέλη του GFANZ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν μέχρι το 2030 σημαντικά τις εκπομπές και να φτάσουν στο καθαρό μηδέν το 2050...», στηρίζοντας τις επενδύσεις που θα αναδειχθούν στην κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να γίνει αυτό «απαιτείται ριζικά νέα προσέγγιση, με νέες μικτές δομές χρηματοδότησης και πλατφόρμες για τη συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να δώσουν εμπιστοσύνη στις επενδύσεις...».

Παρ' όλα αυτά ο Λάρι Φινκ της γνωστής BlackRock σχολιάζει ότι η διανομή αυτού του κεφαλαίου επενδυτικά θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση...». Στο ίδιο μήκος κύματος και η CEO της Citigroup που εκφράζει μεν τον θαυμασμό της για τον όγκο των κεφαλαίων που εμφανίζονται ως διαθέσιμα αλλά παρατηρεί ότι «αν δεν συνεργαστείτε, κάνετε πολλές όμορφες ομιλίες, αλλά διατρέχετε τον κίνδυνο να είστε εκτός πραγματικότητας...». Στο μεταξύ από το ήδη ενεργό μέτωπο των «πράσινων ομολόγων», σύμφωνα με την εκτίμηση του οργανισμού «Πρωτοβουλία Κλιματικών Ομολόγων» (CBI), εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 δηλαδή μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια οι εκδόσεις θα έχουν ξεπεράσει τα πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια. Και από αυτά τα 250 δισ. ευρώ θα αφορούν πράσινα ομόλογα της Ευρωζώνης...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider