Κίνα: «Φυγή προς τα εμπρός» ή προσπάθεια συγκράτησης της κρίσης;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: «Φυγή προς τα εμπρός» ή προσπάθεια συγκράτησης της κρίσης;
Μεταξύ οικονομικής κρίσης και πανδημίας, η Κίνα συσπειρώνει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ποιος είναι ο στόχος της;

Η Κίνα βρίσκεται σε ένα περίεργο σταυροδρόμι που από τη μία υπάρχει η επανεμφάνιση του κορονοϊού και από την άλλη τα προβλήματα στην οικονομία μέσω του σκανδάλου της Evergrande. Μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Συρία «για την προώθηση των κοινών αξιών της ανθρωπότητας και τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών».

Επικοινωνία Τζινπίνγκ - Άσαντ

Σήμερα, με ανακοίνωση του Πρέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μάθαμε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ . Ο Κινέζος Πρόεδρος ζήτησε από τον Άσαντ κοινές προσπάθειες για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών. Υπενθύμισε επίσης ότι η Συρία είναι μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Κίνα στα Ηνωμένα Έθνη.

Επιπλέον, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι θα συνεχίσει να βοηθά τη Συρία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και θα την υποστηρίζει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης και την επανέναρξη της ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η χώρα του χαιρετίζει επίσης τη συμμετοχή της Συρίας στην Πρωτοβουλία "Μια ζώνη, Ένας δρόμος" και στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ανάπτυξης.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε ότι η Κίνα υποστηρίζει σταθερά τη Συρία στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής της αξιοπρέπειας και αντιτίθεται σθεναρά στην ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ 

Περαιτέρω άνοιγμα στο παγκόσμιο εμπόριο

Εκτός από την προσπάθεια μέσω Συρίας να εδραιώσει μια ενότητα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε την Πέμπτη ότι Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ νέες δεσμεύσεις για ευρύτερο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς καθώς η Κίνα έχει εκπληρώσει πλήρως τις ενταξιακές της δεσμεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στην εναρκτήρια ομιλία του στην τέταρτη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (CIIE), ο Τζινπίνγκ είπε: "Πρέπει να παραμείνουμε στην κορυφή της κυρίαρχης τάσης της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και να υποστηρίξουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να ανοίξουν ευρύτερα ενώ απορρίπτουμε τη μονομερή προσέγγιση και τον προστατευτισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν θέλουμε να οδηγήσουμε την ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο μέλλον". Να σημειωθεί εδώ ότι η φετινή CIIE προσέλκυσε σχεδόν 3.000 επιχειρήσεις από 127 χώρες, τους περισσότερους των τελευταίων χρόνων.

Όσον αφορά τις περαιτέρω δεσμεύσεις της Κίνας, ο Κινέζος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα διατηρήσει τη θέση του πολυμερούς εμπορικού καθεστώτος ως το κύριο κανάλι για τη θέσπιση διεθνών κανόνων και θα διαφυλάξει τη σταθερότητα των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων. Η Κίνα θα λάβει επίσης ενεργή και ανοιχτή στάση στις διαπραγματεύσεις για θέματα όπως η ψηφιακή οικονομία, το εμπόριο και το περιβάλλον, οι βιομηχανικές επιδοτήσεις και οι κρατικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σι Τζινπίνγκ.

Υπάρχει τελικά φούσκα στην κινέζικη οικονομία;

Η κινέζικη αγορά ακινήτων, από την κατασκευή ως την πώληση μαζί με όλες τις συναφείς εργασίες, είναι μια τεράστια φούσκα η οποία δεν έχει σκάσει μέχρι τώρα γιατί η κινέζικη κυβέρνηση προσπαθεί να την κρατήσει -όσο γίνεται- εσωτερική και να μην "εξάγει" τη φούσκα στο διεθνές σύστημα. Αυτό φαίνεται από τις εξελίξεις στο πρόβλημα που ακούει στο όνομα Evergrande.

H Evergrande πούλησε δύο ιδιωτικά τζετ τον περασμένο μήνα για να συγκεντρώσει κεφάλαια ώστε να εξοφλήσει τα ομόλογα σε δολάρια και να αποφύγει την χρεοκοπία, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές. Η Evergrande έλαβε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια για δύο (από τα τέσσερα που διαθέτει) ιδιωτικά τζετ Gulfstream από Αμερικανούς επενδυτές, ανέφεραν πηγές και έτσι, μία ημέρα πριιν τη λήξη της προθεσμίας που είχε να αποπληρώσει τα χρέη της (29 Οκτωβρίου) πλήρωσε 45 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους, για ομόλογα που λήγουν το 2024 συνολικού ύψους 951 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια εβδομάδα νωρίτερα, η εταιρεία πλήρωσε 83,5 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους για άλλα ομόλογα σε δολάρια.

Από ότι τελικά διαφαίνεται, η κινέζικη κυβέρνηση έχει μεσολαβήσει για το deal με τα Gulfstream αλλά και για τη μεταφορά ίδιων κεφαλαίων του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Evergrande, Χούι Κα Γιαν, ώστε να εξοφληθούν χρέη του κατασκευαστικού ομίλου.

Με τα ανοίγματα που κάνει στο εξωτερικό, η Κίνα προσπαθεί να συγκρατήσει το σκάσιμο της φούσκας. Αφενός, γιατί ξέρει ότι μια τέτοια κίνηση θα χτυπήσει σοβαρά την κινέζικη οιοκονομία. Αφετέρου, γιατί αν αφήσει τη φούσκα να σκάσει σε ξένα χέρια (π.χ. ΗΠΑ) τότε θα έχει μεγαλύτερα διεθνή προβλήματα να διαχειριστεί. Το άνοιγμα στο εξωτερικό και το άνοιγμα στο παγκόσμιο εμπόριο είναι προσπάθειες να μοιραστούν τα "βάρη" αυτής της διαχείρισης με έμμεσους τρόπους, μέχρι να βρεθεί ο τρόπος να λύσει η Κίνα το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider