Wells Fargo: Κίνδυνος ο πληθωρισμός - Σύντομα η ανακοίνωση του tapering - Υπερβολή ο στασιμοπληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wells Fargo: Κίνδυνος ο πληθωρισμός - Σύντομα η ανακοίνωση του tapering - Υπερβολή ο στασιμοπληθωρισμός
Ο επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της εταιρείας πιστεύει ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου θα μπορούσε να φτάσει το 1,9% πριν από το τέλος του έτους - ένα άλμα 23%.

Ο πληθωρισμός, που προκλήθηκε από την κρίση των εφοδιαστικών αλυσίδων, θα αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Μάικλ Σουμάχερ της Wells Fargo.

Ο επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της εταιρείας δήλωσε στο CNBC πως πιστεύει ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου θα μπορούσε να φτάσει το 1,9% πριν από το τέλος του έτους - ένα άλμα 23%.

«Το νούμερο ένα είναι ο πληθωρισμός. Είναι παντού», ανέφερε.

Ο Σουμάχερ βλέπει επίσης την πρόβλεψη γύρω από το πώς η Fed θα αντιδράσει ως ανοδική κινητήρια δύναμη για τις αποδόσεις. Σημειώνει ότι μερικές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας, έχουν ήδη προσαρμόσει τα επιτόκια τους.

«Η Fed μάλλον θα ανακοινώσει το tapering τον επόμενο μήνα», είπε. «Θα ωθήσει τις αποδόσεις υψηλότερα κατά την άποψή μας. Θα ανέβουν λίγο περισσότερο και πιθανότατα θα πέσουν τον Δεκέμβριο».

Τότε είναι που ο Σουμάχερ αναμένει ανησυχίες των επενδυτών για το ανώτατο όριο του χρέους και η κρατική χρηματοδότηση θα επιστρέψει και θα οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις.

Όμως, ο Σουμάχερ, ο οποίος είναι bearish όσον αφορά στα ομόλογα, πιστεύει ότι μια κίνηση χαμηλότερα θα ήταν προσωρινή.

«Όλα αυτά επιστρέφουν στον πληθωρισμό», είπε. «Θα είναι εδώ για λίγο και αυτό πραγματικά δίνει χρώμα στις προοπτικές μας για την αγορά».

Τα τελευταία οικονομικά μεγέθη υποδηλώνουν «θερμότερο» από το αναμενόμενο πληθωρισμό. Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε την Τετάρτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα – μια αύξηση 5,4% σε ετήσια βάση. Είναι η υψηλότερη άνοδος σε ετήσια βάση σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

«Αυτό δεν είναι μόνο θέμα των ΗΠΑ. Σχετίζεται πραγματικά με ολόκληρο τον βιομηχανικό κόσμο σε αυτό το σημείο», σημείωσε ο Σουμάχερ.

Παρά τις ανησυχίες του για τον πληθωρισμό, ο Σουμάχερ δεν τοποθετείται στο «στρατόπεδο» του στασιμοπληθωρισμού, ο οποίος αφορά σε πιέσεις που ωθούν τις τιμές υψηλότερα σε περιόδους επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Τα περί στασιμοπληθωρισμού είναι «υπερβολή»

«Είναι υπερεκτιμημένο, ειλικρινά», είπε. «Οι άνθρωποι λένε: η ανάπτυξη θα είναι πιο αργή το επόμενο έτος απ’ ότι φέτος. Λοιπόν, εντάξει, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο η ανάπτυξη θα είναι πραγματικά απογοητευτική το 2022; Νομίζουμε ότι όχι. Και, εάν έχουμε ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αυτό είναι 2% συν. Πιθανότατα δεν είναι πραγματικά στασιμοπληθωρισμός ».

Ο αναλυτής ήταν bullish για την οικονομική ανάπτυξη από την περίοδο της πανδημίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Σουμάχερ δήλωσε ότι τα εμβόλια για την Covid-19 θα αυξήσουν ραγδαία την εμπιστοσύνη στην οικονομία και θα ωθήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων του δημοσίου υψηλότερα. Από τη συνέντευξή του και μετά, η απόδοση των 10ετών αυξήθηκε κατά 72%.

Από επενδυτική σκοπιά, ο Σουμάχερ θεωρεί την κατοχή ενός ομολόγου μακράς διάρκειας ως ένα βραχυπρόθεσμο καταφύγιο για να κρυφτεί από τη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς. Βρίσκει τις αποδόσεις του Δημοσίου μη ελκυστικές για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές επειδή δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.

«Η Fed ανησυχεί πολύ για αυτό και ο πρόεδρος Πάουελ το έχει καταστήσει αρκετά σαφές», δήλωσε ο Σουμάχερ. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα ωθήσει τον κ. Πάουελ να επιχειρηματολογήσει για το tapering σε μερικές εβδομάδες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Προ των πυλών» η έναρξη του tapering από την Fed

Goldman: Δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων της Fed το επόμενο έτος

Fed: Ο Πάουελ αναμένει υποχώρηση του πληθωρισμού στο α' εξάμηνο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider