Στουρνάρας: Δεν υπάρχει λόγος για να εξαιρεθεί η Ελλάδα από το QE της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Δεν υπάρχει λόγος για να εξαιρεθεί η Ελλάδα από το QE της ΕΚΤ
Υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ανέφερε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Την άποψη πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως «με βάση τα δεδομένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος εξαίρεσης της Ελλάδας από το QE». Η δήλωση μπορεί να «διαβαστεί» ως σημάδι για το ότι η ευρωτράπεζα δεν θα σταματήσει να στηρίζει με αγορές ομολόγων την ελληνική οικονομία μετά τον Μάρτιο του 2022, οπότε και λήγει το έκτακτο πρόγραμμα (PEPP) που εφαρμόσθηκε για στήριξη της οικονομίας ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.

Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο για «πολύ σημαντική πρόοδο» στην οικονομία της Ελλάδας και δήλωσε πως η χώρα μας έχει μείνει εκτός του προγράμματος καθώς δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.

«Είμαι σίγουρος πως εάν δεν είχαμε την πανδημία, η Ελλάδα θα είχε επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εξάλλου, σε σχόλιο του για τις αυξανόμενες τιμές του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο κ. Στουρνάρας είπε πως «μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα πέσει κάτω από το 2%».

Σε ερώτηση για το εάν καταγράφεται στασιμοπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και πως αυτό είναι υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ.

Ακόμα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή η νομισματική μας πολιτική δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή», υπενθυμίζοντας πως η πολιτική της ΕΚΤ θα επαναξιολογηθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Kανένα περιθώριο για χαλάρωση των πιο μακροπρόθεσμων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider