Ελλάδα
07-10-2021 | 07:01

«Άλμα» 84,7% στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων – Διεύρυνση του ελλείμματος

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
«Άλμα» 84,7% στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων – Διεύρυνση του ελλείμματος
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φαίνεται ότι έφερε η πανδημία στο ΕΣΥ, καθώς σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή, τα νοσοκομεία παρουσιάζουν χρέη ύψους 927 εκατ. ευρώ, έναντι των 502 εκατ. το Δεκέμβριο του 2020 (+84,7%) και των μόλις 344 εκατ. το Δεκέμβριο του 2019 (+169,5%)

Τα διαθέσιμα στοιχεία για το τρέχον έτος αφορούν στο μήνα Ιούλιο και συμπεριλαμβάνουν ποσά από clawback και rebate (νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ/ΟΚΑ)  τα οποία δεν έχουν συμψηφιστεί.

Ο Προϋπολογισμός προβλέπει συνολικά έσοδα για τα νοσοκομεία της τάξης των 2,66 δισ. ευρώ το 2022, έναντι των 2,91 δισ. ευρώ που εκτιμώνται για το τέλος του 2021.

Από το σύνολο των 1,33 δισ. ευρώ δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι πρόσθετες έκτακτες δαπάνες  φορέων του υπουργείου Υγείας ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ.

Εικόνα

Αύξηση των εξόδων

Το 2021 το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 191 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) κατά 72 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 239 εκατ. ευρώ, απεικονίζοντας κυρίως τις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς και την αύξηση των μεταβιβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρεταίειο, Αιγινήτειο) και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΝIΜΤΣ).

Αντίστοιχα, αύξηση ύψους 312 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν και τα έξοδα, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των δαπανών για τη λήψη μέτρων, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Πρόσθετες δαπάνες

Το 2021, υλοποιήθηκαν επιπλέον δαπάνες του Δημοσίου, ύψους 1.329 εκατ. ευρώ, μέσω των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας αυξάνοντας τις εκτιμήσεις για το τρέχον έτος σε σχέση με το ΜΠΔΣ. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

•    έκτακτες δαπάνες φορέων του Υπουργείου Υγείας, λόγω της πανδημίας, από 85 εκατ. ευρώ σε 353 εκατ. ευρώ (+268 εκατ.)

•    την πρόσληψη έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, από 131 εκατ. ευρώ σε 181 εκατ. ευρώ, (+50 εκατ. )

•    το νέο μέτρο παροχής κινήτρων για τον εμβολιασμό των νέων, με κόστος 70 εκατ. ευρώ και

•    το νέο μέτρο της παροχής των διαγνωστικών self-tests προς τους μαθητές, με κόστος 60 εκατ. ευρώ.

Διεύρυνση ελλείμματος  το 2022

Το 2022 το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 220 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με την πρόβλεψη του ΜΠΔΣ 2022-2025 κατά 141 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα έσοδα προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 16 εκατ. ευρώ γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη μείωση των λοιπών εσόδων των εν λόγω φορέων, ενώ τα έξοδα αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 125 εκατ. ευρώ αποτυπώνοντας τόσο την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, όσο και την αυξημένη δαπάνη μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δαπάνη 314 εκατ. στον ΕΦΚΑ για την καταβολή εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ παροχών - Στο 1,039 δισ. το πλεόνασμα του 2022

Γκάγκα: Να προστατεύσουμε όλοι το σύστημα υγείας