Για Νοέμβριο πάνε οι εξελίξεις για τη μονάδα αποβλήτων στο Γραμματικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για Νοέμβριο πάνε οι εξελίξεις για τη μονάδα αποβλήτων στο Γραμματικό
Νέα παράταση έδωσε ο ΕΔΣΝΑ στον διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων. Που οφείλεται το νέο χρονοδιάγραμμα.

Χωρίς ουδείς να γνωρίζει αν αυτή θα είναι η… τελευταία παράταση που δίνεται από τον ΕΔΣΝΑ, η ουσία είναι ότι ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΔΣΝΑ) έδωσε νέο χρονοδιάγραμμα, για αρχές Νοεμβρίου, στον διαγωνισμό για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στο Γραμματικό.

Ειδικότερα, χτες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ που είχε ως θέμα, μεταξύ πολλών άλλων, την ενημέρωση για την εξέλιξη του διαγωνισμού «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΕΔΑ Β.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ» και τη λήψη απόφασης.

Η επιτροπή τελικά αποφάσισε να μεταφερθεί εκ νέου, αυτή τη φορά για λίγες ημέρες, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό για την κατασκευή «ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΕΔΑ Β.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ», δηλαδή στο Γραμματικό, τέθηκε η Δευτέρα 8.11.2021 ενώ ως νέα ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών ορίστηκε η Τρίτη 9.11.2021.

Η νέα μετάθεση κρίθηκε σκόπιμη ώστε να εγκριθεί ένα ενιαίο (κωδικοποιημένο) τεύχους δημοπράτησης, το οποίο ενσωματώνει – στο μέτρο που είναι δυνατόν - τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο μεσοδιάστημα στα έγγραφα της σύμβασης αλλά και για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Σημειώνεται ότι η αμέσως προηγούμενη παράταση είχε μεταφέρει τον διαγωνισμό για τις 27/10, προκειμένου να χορηγηθεί χρόνος στους ενδιαφερόμενους να διαμορφώσουν τις προσφορές τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν προσαρμογές που υποχρεώθηκε να κάνει ο φορέας επί των τευχών δημοπράτηση κι ενώ εκκρεμούσαν αποφάσεις του ΣτΕ κ.α.

Όπως αναφέρεται στη χτεσινή απόφαση, «οι διαδοχικές τροποποιήσεις των εγγράφων της σύμβασης έχουν δημιουργήσει δυσχέρεια στην κατανόηση του τελικού κειμένου γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στους ενδιαφερόμενους κατά τη σύνταξη των προσφορών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανάγκη της συντομότερης δυνατής διενέργειας του διαγωνισμού απαλλαγμένου από αιρέσεις, κρίνουν σκόπιμη την έγκριση ενός ενιαίου (κωδικοποιημένου) τεύχους δημοπράτησης, το οποίο ενσωματώνει – στο μέτρο που είναι δυνατόν - τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο μεσοδιάστημα στα έγγραφα της σύμβασης και στην κείμενη νομοθεσία και θα ισχύει έναντι κάθε προηγούμενου εγγράφου. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διευκρινίσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί, στο μέτρο που δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ενιαία τεύχη δημοπράτησης. Το ενιαίο κείμενο θα πρέπει να λάβει τη δέουσα δημοσιότητα.

Προκειμένου να προετοιμαστούν οι υποψήφιοι βάσει του ενιαίου κειμένου, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα έγγραφα της σύμβασης είναι γνωστά επί μήνες στους ενδιαφερόμενους οι οποίοι είχαν ικανό χρόνο να προετοιμάσουν τις βασικές πτυχές των προσφορών τους και επιπλέον το γεγονός ότι συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την άμεση διενέργεια του διαγωνισμού αφού το έργο θα συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και στην επίτευξη των στόχων και των δεσμεύσεων έναντι της Ε.Ε., προτείνεται να οριστεί ως νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών η Δευτέρα 8.11.2021 και ώρα 20:00».

Όπως έχει αναφέρει το insider, η κατασκευή της μονάδας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, περιβαλλοντικών συλλόγων και φορέων της Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα, ο οποίος είχε προχωρήσει παλιότερα σε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της δημοπράτησης έργων στον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Αλλά φαίνεται ότι έχει προκαλέσει και αντιδράσεις στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λόγους όμως που σχετίζονται με τις συνεχείς αναβολές και τις καθυστερήσεις. Για την ώρα πάντως η Κομισιόν φέρεται να… αποδέχεται το γαϊτανάκι των παρατάσεων για λόγους ανωτέρας βίας (προσφυγές κ.α.) πλην όμως, καταγράφει τις αρρυθμίες και τα προβλήματα. Μένει να δούμε αν τελικά προχωρήσει και ολοκληρωθεί.

Ο διαγωνισμός… «λάστιχο», λόγω των συνεχών αναβολών και παρατάσεων, είναι ύψους σχεδόν 95-100 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ και μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης). Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Περιλαμβάνει δε όλες τις αναγκαίες υποδομές. Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών απόβλητων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 20.000 τόνων ετησίως. Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Τόπος εκτέλεσης είναι η θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μπαράζ» παρατάσεων στον διαγωνισμό για τη μονάδα αποβλήτων στο Γραμματικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider