Evergrande: «Ντόμινο» στην κινέζικη αγορά ακινήτων; - Δύο ακόμη εταιρείες αθετούν πληρωμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Evergrande: «Ντόμινο» στην κινέζικη αγορά ακινήτων; - Δύο ακόμη εταιρείες αθετούν πληρωμές
Οι επενδυτές αναμένουν με προσοχή την ανακοίνωση «μεγάλου deal» για την πώληση μεριδίου της Evergrande Real Estate. Θα διασωθεί ο «γίγαντας» και μαζί όλη η αγορά ακινήτων;

Καθώς οι επενδυτές περιμένουν μια ανακοίνωση για το μέλλον του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande, δύο ακόμη ομοειδείς εταιρείες προκαλούν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Τη Δευτέρα, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande ανεστάλη πριν από «μια ανακοίνωση που περιέχει εσωτερικές πληροφορίες για μια σημαντική συναλλαγή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος πρόκειται να πουλήσει μεγάλο μερίδιο από μία από τις επιχειρήσεις της.

Η Evergrande δυσκολεύτηκε να καλύψει τις πληρωμές τόκων τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, δύο άλλες κινεζικές εταιρείες ακινήτων αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα μετά την αδυναμία πληρωμών χρέους. Τα πρόσφατα προβλήματα της Evergrande σημαίνουν ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει τώρα εντατικό έλεγχο.

Την Τρίτη, η Sinic Holdings έγινε ο τελευταίος Κινέζος developer ακινήτων που υποβαθμίστηκε από διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την Sinic αφού η εταιρεία δήλωσε ότι είχε αθετήσει τις πληρωμές τόκων και λόγω αβεβαιότητας για την αποπληρωμή ομολόγων ύψους 246 εκατ. δολαρίων που πρέπει να γίνει αργότερα αυτόν τον μήνα.

Το αφεντικό της Sinic με έδρα τη Σαγκάη έγινε πρωτοσέλιδο τον περασμένο μήνα, όταν έχασε περισσότερα από ένα δισ. δολάρια σε ένα sell-off στην αγορά που συνδέεται με τις ανησυχίες για της Evergrande.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Ζανγκ Γιουάνγκ Λιν είδε τον προσωπικό του πλούτο να μειώνεται από 1,3 δισ. δολάρια στα 250,7 εκατ. δολάρια στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν η εταιρεία του αναγκάστηκε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χονγκ Κονγκ μετά από σχεδόν 90% πτώση της αξίας τους.

Τη Δευτέρα, η Fantasia Holdings με έδρα τη Σενζέν δήλωσε ότι δεν κατάφερε να εξοφλήσει ομόλογο 205,7 εκατ. δολαρίων.

Αυτό μείωσε την αξία των ομολόγων του κινέζικου κατασκευαστή ακινήτων κάτω από σχεδόν 50%.

Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο δεν έχει σχολιάσει άμεσα τα οικονομικά προβλήματα της Evergrande, αν και η κεντρική τράπεζα της χώρας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει στην προστασία μεμονωμένων πολιτών που εκτίθενται στην αγορά ακινήτων.

Η ανταγωνιστική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Hopson Development πρόκειται να αγοράσει το 51% των μετοχών της Evergrande Real Estate έναντι περίπου 5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αναφορές κινεζικών μέσων ενημέρωσης.

Η πιθανή συμφωνία θα δώσει στον πιο χρεωμένο κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο μια πολύ αναγκαία εισροή χρήματος, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για πληρωμές σε πελάτες, επενδυτές και προμηθευτές.

Οι φόβοι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για τα προβλήματα της Evergrande που εξαπλώνονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και έχουν αντίκτυπο στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Photo: AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βαριές απώλειες για τον Hang Seng - Αναστολή διαπραγμάτευσης για την Evergrande

Evergrande: Νέα αθέτηση offshore πληρωμής σε ομολογιούχους - Το Πεκίνο σε επιφυλακή

Evergrande: Αναζητά κεφάλαια και πουλάει ποσοστό της σε τράπεζα - Υποβάθμιση από τη Fitch

gazzetta
gazzetta reader insider insider