Προαναγγελία διπλού δημοσιονομικού ελέγχου Βρυξελλών για «βάρη» από φορέα ακινήτων-ΤΧΣ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προαναγγελία διπλού δημοσιονομικού ελέγχου Βρυξελλών για «βάρη» από φορέα ακινήτων-ΤΧΣ
Μπορεί να δημιουργηθεί «σημαντικό δημοσιονομικό κόστος» αν ο υπό σύσταση φορέας ακινήτων εγγραφεί «εντός» της Γενικής Κυβέρνησης αναφέρει η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Αναφορά και για το χειρισμό πιθανών κεφαλαιακών ενισχύσεων στις τράπεζες.

Την εκτίμηση πως μπορεί να δημιουργηθεί «σημαντικό δημοσιονομικό κόστος» αν ο υπό σύσταση φορέας ακινήτων εγγραφεί «εντός» της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή οι δοσοληψίες του συνυπολογίζονται στα δημοσιονομικά της χώρας, μεταφέρουν οι θεσμοί στην Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε την Τετάρτη στη Δημοσιότητα.

Υπάρχει και μία άλλη αναφορά, πάλι για το ίδιο στατιστικό ζήτημα, αυτή τη φορά στο κεφάλαιο της έκθεσης για τις τράπεζες και ειδικά για το ΤΧΣ, συνδεδεμένο με το πως θα γίνει ο χειρισμός πιθανών κεφαλαιακών ενισχύσεων αν θέλει συμμετάσχει σε αυτές στο μέλλον.

Το θέμα είναι στατιστικό, αλλά με δημοσιονομικές επιπτώσεις (δηλαδή με την εγγραφή των ανοιγμάτων/δανείων στο χρέος). Η επισήμανση στο κείμενο της Ενισχυμένης Εποπτείας κάνει σαφές πως αυτή τη στιγμή δεν προκαλείται κάποια επιβάρρυνση, αλλά το θέμα εξετάζεται και παρακολουθείται από τους θεσμούς (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM).

Σημειώνεται πως η Eurostat υπoχρεώνει τις στατιστικές υπηρεσίες των κρατών για την κατάρτιση και για την τακτική επικαιροποίηση του στατιστικού Μητρώου των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Το αν ένας φορέας είναι «εντός» ορίζεται σε όλη την ΕΕ με κοινούς κανόνες, από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών – ESA 2010. Η ταξινόμηση γίνεται βάσει συγκεκριμένων και σύνθετων κριτηρίων που επιχειρούν να αποτιμήσουν το αν ένας φορέας έχει ή όχι σημαντική «εξάρτηση» και χρηματοδότηση από το κράτος. Αν υπετερεί ο κρατικός χαρακτήρας, μπαίνει «εντός» της Γενικής Κυβέρνησης.

Στο πεδίο των δημοσιονομικών κινδύνων η έκθεση αναφέρει ότι «εκκρεμεί η ταξινόμηση του φορέα πώλησης και μίσθωσης ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες. Σε περίπτωση που ταξινομηθεί ως φορέας Γενικής Κυβέρνησης, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος κατά τη φάση της εκκαθάρισης του». Σημειώνεται πως η υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων που συνδέεται άρρηκτα με την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου βρίσκεται στη φάση συζητήσεων με επενδυτές με στόχο στη συνέχεια να προκηρυχθεί ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Υπολογίζεται πως ο Φορέας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στα τέλη του α' εξαμήνου 2022.

Στο ειδικό κεφάλαιο για το ΤΧΣ αναφέρεται αντίστοιχα πως «η στατιστική αντιμετώπιση του δημοσιονομικού αντίκτυπου των κεφαλαιακών ενισχύσεων, θα αξιολογηθεί από τις στατιστικές αρχές το επόμενο διάστημα» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την έναρξη συζητήσεων με την Eurostat για το θέμα, αν υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider